Poletje je idealni čas, da se dobro pripravite na prihajajočo zimsko sezono, saj imate dovolj časa, da v miru pregledate aktualno ponudbo in se odločite za dobavitelja peletov, ki bodo poskrbeli, da bo vaš dom tudi v zimskih mesecih nudil varno in toplo zavetje vam in vašim bližnjim. Pogoj za to so kakovostni peleti, ki ne vsebujejo veliko vlage, hkrati pa je cena peletov ugodna in denarnici prijazna.

Zakaj so lesni peleti prava odločitev za vaš dom?

Odločitev, s čim boste v nadaljnjih sezonah ogrevali hišo, mora biti sprejeta na podlagi vaših zmožnosti, želja in potreb. Zato si pred odločanjem napišite seznam kriterijev, s pomočjo katerih boste lažje kritično ocenili ponudbo in izbrali najboljše za vaš dom. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj razlogov, ki jih vse več uporabnikov navaja kot odločilne kriterije za izbiro goriva za ogrevanje doma. Neizogibno je namreč dejstvo, da so peleti vse bolj priljubljen način ogrevanja v slovenskih domovih.

· Enostavna uporaba

Hiter tempo vsakdanjika nas je naučil, da je čas dragocena dobrina, ki ga ne smemo zapravljati za opravila, ki bi jih lahko poenostavili. Zato so lesni peleti prava odločitev za vse tiste, ki si ne želite vsak dan vsaj pol ure preživeti v kurilnici le zato, da bi zakurili peč, saj je njihova uporaba hitra in enostavna. Ravno tako za ogrevanje s peleti ne potrebujete posebnega dodatnega znanja ali izkušenj, le upoštevate preprosta navodila dobavitelja peletov.

· Ne zavzamejo veliko prostora za shranjevanje

Tako kot je enostavna njihova uporaba, je enostavno tudi shranjevanje, saj peleti ne zavzamejo veliko dragocenega prostora. Pelete večinoma lahko kupite v manjših petnajstkilogramskih vrečah, ali pa se odločite za enkraten večji nakup v tonski embalaži, ki vas bo s kurivom preskrbela za daljše časovno obdobje. Tudi če se odločite za večji nakup peletov v tonski embalaži, bodo peleti še vedno zavzeli manj prostora, kot če bi v kurilnici shranjevali drva.

· Okolju prijazen način ogrevanja

Lesni peleti so prava izbira tudi za vse tiste, ki želite doprinesti svoj delež k ohranjanju okolja. Veljajo namreč za enega izmed bolj okolju prijaznih načinov ogrevanja, saj so narejeni iz odpadne lesne biomase. Če na primer naredite primerjavo s kurilnim oljem. 4 kilogrami lesnih peletov so po energijskem izkoristku namreč primerljivi z dvema litroma kurilnega olja, pri čemer pri izgorevanju kurilnega olja v zrak uide veliko več škodljivih plinov in emisij, kakor pri peletih.

· Cena peletov je vašemu žepu prijazna

Pri izbiri goriva za ogrevanje hiše pomembno vlogo igra tudi cena peletov, saj marsikoga skrbi, da ga bo zimsko ogrevanje doma močno udarilo po denarnici. Peleti se ponašajo z naslovom enega izmed cenejših načinov ogrevanja hiše, posledica česar je velik prihranek pri strošku ogrevanja hiše. To lahko hitro ugotovimo, že če naredimo primerjavo s kurilnim oljem. En liter kurilnega olja za običajna gospodinjstva stane okoli 0,75 € na liter (upoštevajte, da se cene na trgu med seboj lahko nekoliko razlikujejo v odvisnosti od dobavitelja in dostavljalca). 1000 litrov kurilnega olja tako stane približno 750 €. Medtem pa je cena peletov, ki tehtajo skoraj 1000 kg peletov (1 tona) približno 300 € - cene se zopet razlikujejo v odvisnosti od proizvajalca, kvalitete in dobavitelja peletov. Če tukaj še upoštevamo, da je en kilogram peletov primerljiv z dvema litroma kurilnega olja, hitro pridemo do razlike vsaj 500 €, kar pa ni več tako nezanemarljiv znesek.

Pri naročanju peletov bodite pozorni na kakovost, ceno in tudi na način dostave

Večkrat smo že omenili, da trenutno lahko izbirate med zelo široko ponudbo različnih peletov. Da bo iskanje in zanimanje na spletu lažje, podajamo nekaj nasvetov, ki jih je pametno upoštevati pri nakupu lesnih peletov.

· Kakovostni peleti vam prinesejo velike prihranke

Vsi peleti si med seboj niso enaki, predvsem se drug od drugega razlikujejo glede po kakovosti. Čeprav si marsikdo misli, da gorivo za ogrevanje ne potrebuje posebnega certifikata za kakovost, je kakovost peletov zelo pomembna. Lesni peleti lahko zelo razbrenijo vašo denarnico, vendar le pod pogojem, da ste pozorni tudi na njihovo kakovost. Le kakovostni peleti bodo ponudili odličen energijski izkoristek, hkrati pa tudi ne bodo kvarili vaše peči ali dušili dimnika. Če je vam je ohranjanje vitalnega stanje vaše peči pomembno, vam svetujemo, da se odločite za smrekove pelete, saj zmanjšajo potrebo po pogostem čiščenju peči.

· Bodite pozorni na vsebnost vlage, ki jo vsebujejo peleti

Pri izbiri peletov je zelo pomemben podatek tudi količina vlage v peletih. Čeprav bo cena peletov, ki vsebujejo več vlage zagotovo nižja, naj vas to ne zavede. Peleti z visoko vsebnostjo vlage namreč slabše izgorevajo, posledica česar je manjši energijski izkoristek in večja količina pri gorenju nastalih škodljivih snovi.

· Cena peletov naj ne bo edini kriterij pri izbiri

Kot smo v tem času že večkrat omenili, naj cena peletov ne bo odločilni kriterij pri izbiri vrste peletov. Seveda to ne pomeni, da najdražji peleti zagotavljajo najvišjo kakovost, ali da so najcenejši peleti nekakovostni. Pri izbiri peletov bodite pozorni na sestavo peletov, kurilno vrednost, odstotek ostanka pri gorenju, kalorično vrednost, velikost … Ko na podlagi teh kriterijev naredite izbor favoritov, pa se osredotočite še na ceno in izberite najugodnejšo ponudbo. Kot pri vseh ostalih večjih nakupih namreč tudi tukaj velja, da je prvi pogoj za uspešen nakup temeljit premislek in iskanje ravnovesja med kakovostjo in ceno.

· Najboljša izbira je dostava na dom

Ko boste našli pelete, pri katerih vam bosta ugajali tako kakovost kot tudi cena peletov, jih boste morali tudi naročiti. Pri večini dobaviteljev lahko izbirate med osebnim prevzemov in dostavo na dom. Če se odločate za večje količine vam vsekakor svetujemo dostavo na dom, saj vam bo prihranila veliko izgubljenega časa, četudi boste zanjo morali odšteti nekaj evrov.

Če se odločite za nakup prek spleta, prihranite tako čas kot denar

Najenostavnejše naročanje peletov je naročanje prek spleta, saj vam omogoča, da brez tekanja po trgovinah ali opravljanja telefonskih klicev z nekaj kliki opravite spletni nakup.
Peleti, naročeni prek spleta vam lahko prinesejo veliko prihranjenega časa, pa tudi denarja. Cena peletov na spletu je namreč mnogokrat nižja v primerjavi s ceno v fizičnih trgovinah, pogosto pa ste lahko deležni tudi različnih popustov.

Na tem mestu bi vam želeli predstaviti podjetje Pleskar, ki vam z udobja domačega kavča ponuja spletni nakup zaloge kakovostnih peletov.

· Med kakšnimi peleti lahko izbirate?

Podjetje Pleskar vam na svoji spletni strani ponuja nakup različnih vrst smrekovih peletov, v katere imajo največje zaupanje. Smrekovi peleti so zagotovo prava izbira, saj ima smrekov les zelo visok energijski izkoristek, hkrati pa je zelo prijazen tudi do vaše peči.

Ponujajo tri vrste smrekovih peletov, znamk My Wood, German in German Flames. Vsem trem je skupen visok nivo kakovosti, ki hkrati vzdržuje tudi ceno peletov.

Lesni peleti so odlična izbira za ogrevanje doma v hladnih zimskih dneh, saj so prijazni okolju in tudi vaši denarnici. Cena peletov je v primerjavi z ostalimi načini ogrevanja zelo primerna, zato ne odlašajte in si dovolj zgodaj priskbite zalogo peletov za hladne zimske dni.