Potrebujete avto na letališču? Na izbiro jih je na stotine, če ne na tisoče. Potrebujete večji avto za družinske počitnice? Običajno lahko najamete enega prav v bližini doma. Želite najeti športni avto samo zato, ker lahko? Brez problema. Želite najeti čoln? Tu pa verjetno večina ljudi ne bi vedela, kje in kako začeti.

Najem plovila je postal bolj razširjen predvsem pa bolj enostaven. Sedaj lahko plovilo enostavno najamete preko spleta na spletni strani BoatAround in ga prevzamete na kraju, kamor potujete. Vse kar potrebujete je izpit za čoln in za VHF.

Za mnoge navdušence jadranja oz. plutja pa to odpira pomembno vprašanje. Ali se še splača kupiti plovilo, ko pa ga lahko najamete?

Najem plovila v primerjavi z nakupom namreč predstavlja številne prednosti. Poglejmo si glavne prednosti najema plovila v primerjavi z nakupom.

Nakup čolna je drag

Ne le strošek nakupa, temveč tudi strošek lastninjenja plovila je zelo visok, ne glede na to za kakšno plovilo gre. Z izjemo tistih, ki plujejo več mesecev na leto, se praktično nikomur ne splača lastiti plovila, saj mora s tem prevzeti strošek nakupa, financiranja, vzdrževanja, priveza in registracije ter zavarovanja.

Za tiste, ki na morju oz. plovbi preživijo manj časa je zato vsekakor cenejši najem plovila, kjer lastnik poskrbi za brezhibnost plovila in vse administrativne zadeve skupaj s privezom.

Vrednost plovila pada hitro

Mnogi uporabljajo plovilo kot neke vrste vikend. Tako imajo čez celo leto na voljo nastanitev na izbrani lokaciji na morju. To pomeni, da je plovilo stalno v vodi in je potrebno stalno vzdrževanje, hkrati pa z večjim obsegom delovnih ur plovila pada vrednost. V mnogih primerih, ko lastniki želijo imeti na voljo nočitev, se lahko za bolj smiselno izkaže najem plovila.

Lastništvo plovila predstavlja visoke stroške vzdrževanja

Biti lastnik plovila pomeni stalno obnavljati le-to in skrbeti za brezhibnost. Stroški vzdrževanja plovila so visoki. Ne glede na to ali imate čoln parkiran v marini, ali doma na suhem, morate skrbeti za vzdrževanje in tehnično brezhibnost plovila. Stroški vzdrževanja pa niso nizki.

Na voljo je veliko različnih plovil

S tem, ko se odločimo za nakup čolna pomeni, da enega izberemo s slabostmi in prednostmi, ki jih predstavlja. V primeru najema, pa lahko vedno znova izbiramo, kakšno plovilo želimo najeti in tako preizkusimo več različnih vrst od jadrnic do motornih čolnov itd.

Plovila se aktivno uporabljajo le 8% časa

V povprečju lastniki plovil le-te uporabljajo le 8% časa v letu. Ostalih 92% leta plovila niso v uporabi. Podatek je morda še nižji v območjih kjer je zima bolj izrazita. Torej kljub temu, da je potrebno vzdrževanje in privez plovila 100% leta, je uporaba le 8%. Iz tega vidika je vsekakor bolj miseln najem.

Plovba brez slabe vesti

Če imate plovilo in ga zapustite za nekaj časa (ko se vrnete z dopusta) ni čudno, da zbuja slabo vest. Ne le, da je dokaj visoka investicija parkirana v morju več ur stran, tudi strošek je stalen, kljub temu, da investicija ni v uporabi. Nemalo kdo ima zato slabo vest ob misli na svoje plovilo. Z najemom plovila pa te skrbi izginejo, saj ga plačate le za čas ko ga aktivno uporabljate.

Povzetek

Kljub vsem negativnim platem lastništva plovila, ni vse tako črno belo. Tudi lastninjenje plovila ima nekaj prednosti od tega, da je plovilo točno tako kot ga želimo, da je prilagojeno našim zahtevam in tako rečeno domačno. Poleg tega je tudi poznavanje lastnosti in obnašanja ter zmogljivosti plovila nezanemarljiv dejavnik. Mogoče je pomembno zgolj to, da je s spremembo ponudbe morda čas za ponoven razmislek o tem, ali je plovilo bolje imeti ali najete.