Koloradski hrošč ima zanimivo zgodovino. Ime je dobil po ameriški zvezni državi Kolorado, ko se je leta 1811 gojenje krompirja širilo kot nezahtevna vrtnina.

V Sloveniji in drugod po Evropi pa se je koloradski hrošč širil sočasno s krompirjem, pri čemer so mnoge evropske države Ameriko obtoževale namernega širjenja koloradskega hrošča.

Značilnosti koloradskega hrošča

Kot že ime pove, je koloradski hrošč majhen hrošč, ki meri okoli 10 mm. Prepoznate ga po značilnih oranžno rumenih progah na njegovem hrbtu.

Foto: Metrob
Foto: Metrob

Zanj je značilno, da dobro prenaša tudi hladnejše temperature, zato običajno prezimi v tleh in se spomladi, ko temperatura preseže 15°C, pojavi na zelenju rastlin.

Ko se preseli na zelenje rastlin, koloradski hrošč pridno objeda listje. Najraje ima krompir in jajčevce, napade pa tudi paradižnik.

Razmnoževanje koloradskega hrošča

Jajčeca koloradskega hrošča običajno opazimo šele takrat, ko je to prepozno. To pa zato, ker jih samica koloradskega hrošča odlaga na spodnjo stran listov krompirja in jih ne opazimo, če listov ne pregledamo s spodnje strani.

Samice koloradskega hrošča so izjemno plodne in lahko izležejo tudi do 800 jajčec. Škoda, ki jo lahko povzročijo je tako nepredstavljiva. Iz jajčec se konec meseca maja izležejo oranžne ličinke z značilno črno glavo, ki se prav tako, kot odrasli hrošči, prehranjujejo z listi krompirja.

Ličinke se po dveh do treh tednih intenzivnega prehranjevanja zabubijo v zemlji in se razvijejo v odraslega koloradskega hrošča. Ta se ponovno vrne na listje krompirja in nadaljuje z njegovim objedanjem.

Na vrtu tako lahko naletimo na več generacij koloradskega hrošča:

  • prva generacija se pojavlja konec maja do sredine junija,
  • druga generacija se pojavi od sredine julija do konca avgusta,
  • tretja generacija pa se pojavi na krompirju septembra in prezimi v tleh.

Prehranjevanje koloradskega hrošča predstavlja največjo nevarnost za vaš krompir

Kot smo že omenili, se koloradski hrošč in njegove ličinke najraje prehranjujejo z listjem krompirja. Če le teh zaradi obdobja rasti ali drugih razlogov ni dovolj, potem lahko objedajo tudi gomolje krompirja, ki so pod zemljo.

Prisotnost koloradskega hrošča tako opazite po objedenih robovih in ploskvah krompirjeve cime, z malo več pozornosti pa boste hitro opazili tudi jajčeca in ličinke koloradskega hrošča.

Foto: Metrob
Foto: Metrob

Že samo 12 ličink na enem grmu krompirja lahko zmanjša pridelek za 10 %, ob močnem napadu brez zatiranja, pa lahko koloradski hrošč popolnoma uniči rastlino in zaustavi njeno rast.

Preprečevanje in zatiranje koloradskega hrošča

Ko se lotevate preprečevanja napada in zatiranja koloradskega hrošča, je pomembno, da krompir zaščitite predvsem v fazi, ko ta še razvija gomolje. V nasprotnem primeru bo prišlo do slabše rasti in posledično temu tudi bistveno manjši pridelek.

In kateri ukrepi so se do sedaj izkazali za najbolj učinkovite?

  1. Znano je, da koloradskemu hrošču določene rastline ne ugajajo in mu smrdijo. Če boste med krompir posadili hren, kapucinke in ognjič, boste lahko precej zmanjšali verjetnost napada tega škodljivca.
  2. Naslednji korak v boju proti koloradskemu hrošču je zagotovo redno pregledovanje listov krompirja, še posebej na njihovi spodnji strani. Če boste stanje redno spremljali, potem lahko z doslednim odstranjevanjem koloradskega hrošča in ličink, to nadlogo tudi ročno uničite. S tem boste omejili populacijo tega škodljivca in posledično zaščitili vaš krompir.
  3. Ko na enem krompirju opazite več kot 5 hroščev ali ličink, vam priporočamo, da začnete z ustreznim zatiranjem. Tega se najpogosteje lotimo z ustrezni škropljenjem krompirja, pri čemer so vam na voljo najrazličnejši pripravki, tisti bolj agresivni in drugi, ki so popolnoma naravni.

Z vidika vašega zdravja je uporaba naravnih insekticidov vsekakor bolj priporočljiva. Priporočamo vam, da uporabite naravni insekticid NeemAzal T/S, po katerem bodo ličinke koloradskega hrošča takoj prenehale z objedanjem, po nekaj dneh pa bodo popadale s krompirja. Dodatna prednost tega pripravka je, da hrošči po tem, ko so z njim v stiku, ležejo sterilna jajca, zaradi česar se količina izleglih ličink bistveno zmanjša.

Foto: Metrob
Foto: Metrob

Odlično dopolnilo insekticidu sta biostimulant in gnojilo Basfoliar aktiv ter Rasti SOIL TONIC, sredstvo za izboljšavo tal, spodbujanje rasti in dvig vitalnosti rastlin. Z njuno pomočjo se bodo poškodovani listi krompirja hitreje obnovili, rastlina pa bo nadaljevala s svojo rastjo.

Zatiranje koloradskega hrošča zahteva veliko doslednosti. S tega vidika je pomembno, da vedno škropite krompir skladno z navodili na embalaži, pri čemer ne pozabite tudi na spodnje strani listov. To je edini način, da se uspešno znebite koloradskega hrošča!