Foto: Whitepress
Foto: Whitepress

Sicer pa stroka še vedno predlaga nekatera priporočila, kot so prezračevanje razredov ter samotestiranje v domačem okolju. Verjetno si vsi želimo, da otroci, tako kot so začeli, šolsko leto tudi zaključijo - v šoli in vrtcih, zato smo vam pripravili nekaj zlatih pravil, za čim bolj zdravo in varno šolsko leto.

Varna pot v šolo

Po dvomesečnem premoru je kar naenkrat na cesti in ob njej ogromno šolarjev, zato dragi vozniki, nikar ne pozabite na odgovorno vožnjo, ki bo učencem omogočala varno pot v šolo in iz nje. Trudite se, da boste po prometnih predpisih vozili vso leto, ne le prvi mesec, ko vas na vsakem ovinku na to opominjajo prostovoljci in številni policisti. Seveda pa ni vsa odgovornost le na voznikih, tudi otroci morajo upoštevati cestna pravila, ustrezno ter varno prečkati cestišče. V ta namen je Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa oblikovala prav posebno brošuro, ki je v pomoč tako učiteljem kot tudi staršem pri prometni vzgoji otrok.

Pasti, ki prežijo na otroke ob uporabi telefonov in računalnikov

Naloga učiteljev in predvsem staršev je ta, da poskrbijo, da so otroci v virtualnem svetu varni. Res je, da nam digitalni svet mnogo stvari olajša in prinaša veliko prednosti, a nikakor ne smemo pozabiti, da na svetovnem spletu obstaja ogromno pasti, ki prežijo na naše otroke - to so najpogosteje nasilje, spolno nadlegovanje, grožnje in podobno. Največ lahko seveda naredimo starši, kar pa ne pomeni, da otrokom prepovemo brskanje po spletu ter klepetanje z njegovimi prijatelji prek socialnih omrežij, temveč raziskujmo z njimi, poučimo jih o nevarnosti spleta, naučimo jih o digitalnem bontonu (npr. kadar imamo kosilo, na mizi ni telefona), omejimo jim čas, ki ga lahko preživijo na telefonu ali računalniku, določimo jasna pravila glede uporabe digitalne tehnologije, predvsem pa jih spodbujajmo k aktivnostim v naravi ter ustvarjanju z različnimi materiali (kolažem, barvicami, tempera barvami, flomastri). Čeprav se bo vaš otrok sprva temu verjetno upiral, bo hitro uvidel, da ga takšne stvari bolj pomirijo in zabavajo kot sedenje na kavču in brskanje po spletu. Preverite Lidl letak, v katerem boste našlo vse potrebno za zabavo.

Zlata pravila za zdravo šolsko leto naših otrok

Starši, ki imate ali ste imeli otroke v vrtcu ali šoli, dobro veste, kako pogosto zbolevajo. Tisti najmlajši so še posebej občutljivi, saj njihov imunski sistem še ni zgrajen v tolikšni meri kot pri starejših. Velikokrat nimamo nobene moči, da bi jih obdržali zdrave, pa vendar jim lahko vsaj malo pomagamo pri preprečevanju bolezni. Spodbujajmo jih k rednemu umivanju rok (po kihanju, kašljanju, uporabi stranišča in pred obroki), vzgojitelji in učitelji naj prezračujejo učilnice, karseda čim več časa z otroki preživimo na prostem, saj jim bo le-to pomagalo pri dvigu njihove odpornosti. Sedaj, v času koronavirusa, redno razkužujmo površine, naučimo jih higiene kašlja in nikar ne pozabimo na zdravo prehrano, sadje in zelenjavo, ki je v vrtcih in šolah zagotovljena, vendar se velikokrat zgodi, da učenci tega ne želijo jesti, zato je pomembno, da jih spodbujamo, da vsaj poskusijo in jim povemo, da bo tudi zdrava prehrana pripomogla k njihovemu zdravju. Za dodatno krepitev imunskega sistema lahko otroku ponudimo kakšen pripravek, ki vsebuje ameriški slamnik, zelo pomemben pa je tudi počitek in dovoljšna količina spanca. Največ pa bomo naredili s tem, da v vrtce in šole peljemo le zdrave otroke. Bolni otroci se bodo doma boljše počutili in se tako hitreje pozdravili, s tem pa bomo preprečili tudi širjenje bolezni na ostale otroke.

Naj otroci preživijo karseda čudovito šolsko leto ob prijetnih sošolcih, s čim manj stresa in z veliko nepozabnimi doživetji, ki se jih bodo še dolgo radi spominjali.