Da se je uporaba pametnih telefonov in aplikacij v času pandemije povečala si najbrž mislite, saj imate to napravico veliko več v roki tudi sami. Zelo velika je možnost, da tudi ta članek zdaj prebirate na ekranu mobilnega telefona. A da se je povečala kar za 70 % si najbrž niste mislili. Uporaba zdravstvenih storitev prek pametnih telefonov pa je narasla kar za neverjetnih 500 %, 50 % bolj pa so razširjene tudi digitalne transakcije.

Bernard Purkart, vodja oddelka za mobilno telefonijo pri podjetju Samsung. Foto: Samsung
Bernard Purkart, vodja oddelka za mobilno telefonijo pri podjetju Samsung. Foto: Samsung

Vse to pomeni, da te male napravice nosijo ogromno naših osebnih podatkov, ki so v primeru izgube telefona ali pa kibernetskega napada lahko zlorabljene.
Kako se zaščititi, da nas v primeru izgube ali kraje telefona bolela le denarnica in ne glava, smo se pogovarjali z Bernardom Purkartom, vodjo oddelka za mobilno telefonijo pri podjetju Samsung.

Kaj storiti če izgubimo ali nam ukradejo mobilni telefon?

Purkart: Če ugotovimo, da ne vemo, kje je naš telefon, je pomembno, da ne zaženemo panike in čim prej naredimo nekaj korakov za zaščito. Zato potrebujemo osebni računalnik ali drugo mobilno napravo s katero je naš telefon sinhroniziran. Preko te naprave lahko v nekaj korakih zaklenemo vse podatke ali pa jih celo pobrišemo.
S pomočjo Googlovih storitev, ki so dostopne preko Androidnih naprav, lahko telefon tudi poiščemo in vidimo, ali smo ga morda kje pustili. Storitev omogoča celo sproženje zvonjenja, da nekoga opozorimo na izgubljeni telefon, ki nam ga lahko potem shrani.

Kaj pa moramo storiti predhodno, da lahko vse te korake naredimo? Se pravi kako naj bomo pripravljeni?

Purkart: Na svoje računalnike redno nameščamo in posodabljamo različne varnostne in antivirusne programe. Pri telefonih pa na to vse prevečkrat pozabimo.
Zato je vsekakor dobro, da vse občutljive podatke zaščitimo z namestitvijo različnih aplikacij in zaščitnih programov. Pri napravah Samsung so to na primer Samsung Pass, Samsung Health, pa varna mapa in podobno.
Nujno je, da imamo telefon sinhroniziran z neko drugo mobilno napravo ali računalnikom, da v primeru izgube ali kraje lahko izvedemo zgoraj omenjene korake.

Foto: Samsung
Foto: Samsung

Če imamo telefon zaklenjen z geslom najbrž ni več dovolj?

Purkart: Seveda ne. Je pa dober začetek. :) Pa geslo naj ne bo 1234 ali 0000 in podobna. To velja tudi za vsa ostala gesla. Gesla naj bodo sestavljena tako, da jih ni mogoče uganiti. Odpadejo torej rojstni datumi, imena otrok, domačih živali in podobno.
Omenil bi še Varno mapo, ki jo omogoča Samsung. To si lahko enostavno ustvarimo in z njo vzpostavimo ločen šifriran prostor za shranjevanje podatkov, kar pomeni, da ima dostop do najzasebnejših delov telefona samo uporabnik.

Kaj pa plačevanje s telefonom? V telefon imamo naložene bančne kartice, kako lahko preprečimo, da jih ne bi uporabili, ko nam telefon ukradejo?

Purkart: Priporočam, da imate vsa pomembna gesla zbrana v storitvi Samsung Pass. Tu bodo zaščitena z inovativno tehnologijo za biometrično avtentikacijo, ki zajema prepoznavo obraza in ultrasonični bralnik prstnih odtisov. Tako so vaši podatki zaščiteni tudi v primeru izgube ali kraje naprave.

Lahko v 5 točkah povzameva najpomembnejše korake, ki nas bodo zaščitili pred zlorabo podatkov na našem telefonu v primeru izgube ali kraje?

  1. Poskrbite za sinhronizacijo mobilnega telefona z drugo mobilno napravo ali računalnikom in omogočite možnost “najdi mojo napravo”.
  2. Redno skrbite za varnostne kopije vseh podatkov na oblaku ali drugi zanesljivi napravi.
  3. Za vsa vaša gesla naj skrbi Samsung Pass. Tako si vam ne bo treba zapomniti kopice gesel in ne boste v skušnjavi, da nastavite preenostavna. Vsa bodo shranjena na enem mestu in zaščitena z biometrično avtentikacijo.
  4. Nastavite samodejno zaklepanje naprave pri neuporabi.
  5. Uporabljajte aparate Samsung, ki jih ščiti varnostna platforma Knox. Ta omogoča varnost vojaškega razreda, ki ji zaupajo vlade po vsem svetu.*

*Samsung Knox uspešno izpolnjuje stroge varnostne zahteve vlad in velikih svetovnih podjetij ter poslovnim uporabnikom zagotavlja robustno rešitev mobilne varnosti.

https://www.samsungknox.com/en/knox-platform/knox-certifications