Prenosne klimatske naprave so se v zadnjem času izkazale za priljubljeno izbiro, saj so praktične in enostavne za uporabo, ob tem so pa tudi cenovno dostopne.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Najbolj vas bo navdušila prilagodljivost

Danes je klima za marsikoga nuja, zato so sodobne rešitve na področju klimatskih naprav vedno dočakane z radovednostjo. Prenosne klimatske naprave so zelo prilagodljive. Ker niso trajno nameščene, jih lahko premikate po prostoru ali celo prenašate med različnimi sobami, kar vam omogoča ciljno hlajenje. Lahko so še posebej uporabne v prostorih, ki jih ne moremo ohladiti z nameščenimi klimatskimi napravami, kot so najemniška stanovanja ali zgodovinske stavbe. Poleg tega je njihova namestitev manj zahtevna in cenejša kot pri klasičnih napravah, saj ne zahtevajo posebnega strokovnega znanja ali kompleksne inštalacije.

Kaj pa energetska učinkovitost?

Čeprav imajo prenosne klimatske naprave številne prednosti, pa obstajajo tudi slabosti, ki jih je treba upoštevati. Med večkrat omenjenimi je energijska učinkovitost. Pogosto so prenosne klimatske naprave manj učinkovite kot stacionarne naprave, kar lahko vodi do višjih stroškov električne energije. Tudi njihova zmogljivost morda ni dovolj za ohladitev velikih prostorov, kar jih omejuje na manjše sobe ali območja.

Ob tem velja omeniti tudi hrup, ki ga lahko proizvajajo. Prenosne klimatske naprave so običajno glasnejše od stacionarnih, saj se vse komponente, vključno z motorjem, nahajajo znotraj stanovanja. To je lahko moteče, zlasti če napravo uporabljate ponoči ali v tišjih okoljih. Se pa tovrstnim izzivom lahko izognete s premišljeno in precizno postavitvijo znotraj prostora. Seveda, če sam prostor to dovoljuje.

Nenazadnje je treba omeniti tudi potrebo po odvodnjavanju kondenzata. Nekatere prenosne klimatske naprave to opravljajo samodejno, druge pa zahtevajo redno praznjenje rezervoarja. Zato pred nakupom vsekakor preverite, na kakšen način je za odvodnjavanje kondenzata poskrbljeno v primeru prenosne klimatske naprave, ki si jo ogledujete.