Če imate srečo, jo lahko odnesete le z zvito pločevino, velikokrat pa pride do prometne nesreče, ki se konča s poškodbami, za katere vam po zakonu pripada odškodnina za poškodbo pri prometni nesreči.

Kako ravnati v primeru prometne nesreče?

Udeleženci prometne nesreče v času trka pogosto ne vedo, kako bi ob tem ukrepali, bodisi zaradi šoka ob dogodku bodisi zaradi neznanja. Še preden začnete razmišljati o tem, ali vam morda pripada odškodnina za poškodbo pri prometni nesreči, se je treba osredotočiti na druge stvari. Prvo vprašanje, ki se pojavi ob prometni nesreči, je, ali je treba poklicati policijo, ali pa je dovolj le izpolniti poročilo o prometni nesreči. Priporočljivo je, da policijo pokličete v naslednjih razmerah:

  • če je v prometni nesreči prišlo do večje materialne škode;
  • če so udeleženi v prometni nesreči očitno telesno poškodovani;
  • če se z voznikom, soudeleženim v prometni nesreči, ne morete sporazumeti o tem, kdo je nesrečo povzročil;
  • če sumite, da je voznik soudeleženega prevoznega sredstva pod vplivom alkohola ali drugih substanc;
  • če soudeleženec s kraja prometne nesreče pobegne;
  • če soudeleženec prometne nesreče nima ustreznih dokazil o pravilni registraciji in zavarovanju vozila.

Po prometni nesreči je dobro, da poiščete zdravniško pomoč, čeprav se vam zdi, da niste poškodovani, saj se poškodbe lahko razvijejo šele nekaj dni po dogodku. Le na podlagi pravočasnega prvega posveta pri zdravniku vam pripada odškodnina za poškodbo pri prometni nesreči. Če želi upravičenje do odškodnine dobiti tudi povzročitelj prometne nesreče, mora sam obvestiti policijo v 24 urah od nastanka prometne nesreče, pri tem pa ne sme imeti prekoračene vrednosti alkohola v krvi ali izdihanem zraku.

Kaj je odškodnina za poškodbo pri prometni nesreči?

Odškodnina za poškodbo pri prometni nesreči je denarno nadomestilo, ki ga oškodovanec prejme od povzročitelja prometne nesreče. To je nadomestilo za škodo, ki jo je v nesreči utrpel oškodovanec, ali pa določeno zadoščenje, s katerim si lahko oškodovanec ublaži težave, ki so nastopile kot posledica prometne nesreče. Za pridobitev upravičenosti do odškodnine za poškodbo pri prometni nezgodi mora oškodovani izpolnjevati nekatere bistvene pogoje:

  • na dvoslednem vozilu mora biti vidna vsaj minimalna konkretna škoda;
  • potreben je obisk zdravnika po prometni nesreči v času do 3 dni, pri hudih poškodbah tudi do 10 dni po prometni nesreči, da zavarovalnica še prizna, da je odškodnina za poškodbo pri prometni nesreči upravičena;
  • na zdravniških izvidih morajo biti navedene vsaj minimalne diagnoze, kot so: distensio, contusio, commotio celebri in ostale, oz. poškodbe vratu, glave, možganov, hrbtenjače, okončin, hrbta, notranje poškodbe in druge;
  • obvezno je pravilno izpolnjeno evropsko poročilo o prometni nesreči oz. vsaj uradni zaznamek policije.

Odškodninski postopek

Odškodninski postopek, v katerem se pridobi odškodnina za poškodbo pri prometni nesreči, je sestavljen iz največ 4 faz.

1. faza nastopi, ko je zadeva za pridobitev odškodnine pripravljena za izdelavo 1. poravnalne ponudbe s strani zavarovalnice – takrat odškodninska agencija sestavi in vloži odškodninski zahtevek, zavarovalnica pa poravnalno ponudbo pošlje na naslov oškodovanca in vodstva odškodninskega postopka.

2. faza se nadaljuje z ugovorom zoper 1. poravnalno ponudbo, ki se vloži v razumnem roku. Zavarovalnica pripravi 2. poravnalno ponudbo in jo znova pošlje na prej omenjena naslova.

3. faza se sproži v primerih, kjer po skupni presoji 2. poravnalna ponudba še zmeraj ni zadovoljiva. V tej fazi se napiše pritožba, ki se vloži na tričlansko pritožbeno komisijo zavarovalnice. Zavarovalnica po tem pošlje še zadnjo, 3. izvensodno ponudbo – ta je lahko višja ali enaka že ponujenemu denarnemu znesku. Sledi preučitev zadnje ponudbe in odločitev o njenem sprejetju ali nadaljevanju postopka, ki nato preide v sodni postopek.

4. faza se začne s tem, da stranka na dom dobi izjavo, da se strinja z vložitvijo tožbe – če potrdilo podpiše, odškodninska agencija napiše tožbeni zahtevek ter ga vloži na pristojno sodišče.

Že ponujena denarna odškodnina za poškodbo pri prometni nesreči se občasno nakazuje že med samim postopkom, da se zavarovalnica tako rešuje zakonitih zamudnih obresti, ki se sprožijo 16. dan po vloženem zahtevku. V primeru, da je sprejemljiva že 1. odškodninska ponudba, se lahko poravnava odškodnine sklene že po prvi fazi. Če se oškodovanec odloči za vložitev tožbe, se ta vloži še za razliko do popolne odškodnine, ki jo želi doseči, zavarovalnica pa prej nakaže že ponujeni znesek odškodnine za poškodbo pri prometni nezgodi.

Višina odškodnine

Odškodnina za poškodbo pri prometni nesreči je različno visoka in se razlikuje od primera do primera, saj na njeno višino poleg zdravstvenih diagnoz in vrst telesnih poškodb, nastalih ob nezgodi, vplivajo še drugi dejavniki: starost poškodovane osebe, zahtevnost in dolžina zdravljenja ter specifike trajnih posledic, ki ostanejo po prometni nesreči. Odškodnina za poškodbo pri prometni nesreči bo višja ob čim bolj pravilnem ravnanju že takoj po nezgodi.

Priporočljivo je, da se v postopku uveljavljanja odškodnine za poškodbe pri vseh vrstah prometnih nesreč obrnete po pomoč k usposobljenim strokovnjakom. Ti bodo odgovorili na vsa vaša vprašanja in vam strokovno in pravno svetovali, da bo postopek tekel hitro in gladko, vaša odškodnina za poškodbo pri prometni nesreči pa bo čim višja.