Težava pa ne tiči zgolj v njihovem posedanju na policah in drugih robovih, ter kotičkih zgradb. Največja težava so njihovi iztrebki.

Ko govorimo o golobjih iztrebkih, moramo imeti v mislih dve ključni zadevi. Ena je ta, da množica iztrebkov teh ptic deluje skrajno neprivlačno in kazi podobo zgradbe ter njene okolice. Druga, verjetno še pomembnejša pa tiči v dejstvu, da se s temi iztrebki prenašajo tudi različne bolezni. Zato je na tem mestu ključna zaščita proti golobom.

Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo

Človek ni imun na bolezni, ki jih prenašajo

Ker golobji iztrebki v sebi skrivajo kup bakterij, glivičnih snovi in ektoparazitov, so idealno gojišče za nastanek različnih bolezni. Žal gre tudi za takšne, ki se prenašajo na človeka in še zdaleč niso nedolžne. Ena teh je zagotovo psitakoza, ki jo prenašajo ptiči, med drugim seveda tudi golobi.

Gre za precej hudo bolezen, katere simptomi so podobni gripi, le da imajo še več različnih podsimptomov, kot so bruhanje, diareja in občutljivost na svetlobo. Golobi na naše zgradbe vsekakor ne sodijo, a vprašanje je, kako se jih znebiti.

Učinkovita zaščita proti golobom

Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo

Ko govorimo o učinkoviti zaščiti proti golobom, je treba poudariti, da je na trgu kar nekaj izdelkov, ki obljubljajo prav to. A realnost je takšna, da jih večina ne deluje. Morda ste že slišali za različne gele, pa svetlobne in zvočne odganjalce golobov, žal pa so rezultati teh bolj uborni.

Če si želite učinkovito odgnati golobe s svoje stavbe, boste morali seči po mehanski zaščiti, ki se je izkazala za najboljšo doslej. V prvi vrsti naj na tem mestu omenimo sistem posebnih iglic različnih velikosti, ki pticam preprečujejo pristanek in so zanje skrajno neudobne. Na drugi strani pa ptic ne poškodujejo.

Nadgradnja zaščite proti golobom

Naslednji korak zaščite proti golobom pa je elektrifikacija mehanske zaščite. Pa kar brez skrbi, saj ptic s tem ne boste »spekli«. Gre za blage tokovne impulze, ki so ravno dovolj moteči, nikakor pa ne življenjsko nevarni. Velja tako za živali kot za človeka.

Še ena izmed učinkovitih zaščit pred golobi pa je zaščitna mreža. Z njo lahko zavarujemo večje površine, obenem pa si s tem ne krademo dnevne svetlobe in je povsem nenevarna za živali. Vanjo se namreč ne morejo zaplesti, ne omogoča pa jim podlage, na kateri bi se lahko zadrževale.

Zahtevna montaža

Ker gre pri zaščiti proti golobom za mesta, ki so izjemno težko dosegljiva, je potrebno, da tovrstno delo opravijo izurjeni profesionalci za delo na višini. Na tem mestu je treba omeniti podjetje Uroš Rupar, s. p., inženiring in projektiranje, z več kot 25-letnimi izkušnjami na tem področju. Njihove reference govorijo same zase, ne ustrašijo pa se nobene višine, dela s plezalno vrvjo in dvigalom.

Golobji iztrebki so zelo jedki in povzročajo škodo na zgradbah ter okolici, hkrati pa ogrožajo tudi naše zdravje. S tem v mislih je jasno, da je treba na tem področju storiti vse, kar je mogoče, da zaščitimo sebe in svoje premoženje.