Foto:
Foto:
false
false

Ayurveda!

Z nestrpnostjo smo pričakovali pomlad. Več sonca, višje temperature, cvetoča narava. Vse se prebuja, vse vrvi od življenja! Le vi … le vi ste tako utrujeni. Brezvoljni. Najraje bi se zavlekli v kot in nekaj nadaljnjih mesecev kar prespali.

Prehod iz enega letnega časa v drugega za predstavnike človeške vrste ni enostaven in lahek. Še zlasti prehod iz mrzle temačne zime v toplo življenja polno pomlad. Ayurveda – starodavna tradicionalna medicina, ki izvira iz Indije in ponuja naravne rešitve na številne zdravstvene tegobe, temelji na treh došah. Vata, pita in kapha so glavni elementi telesa, od katerih je odvisno naše zdravje. Če so doše porušene, se pojavijo zdravstvene težave. Kadar prevladuje doša Kapha, smo zaspani, brezvoljni, lahko se pojavijo težave s sinusi, zgago, zastajanjem vode, pridobivanje teže ... Veliko od naštetega pripisujemo tudi t.i. pomladanski utrujenosti. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj ayurvedskih namigov, kako pomladansko utrujenost čim prej pregnati:

Privoščite si nekaj minut zase in si v telo vmasirajte toplo sezamovo olje. Sezamovo olje pri ayurvedi uporabljamo pri Abhyangam masaži, kjer na telo deluje poživljajoče. Nase veže toksine, ki so nakopičeni v telesu, odpravi utrujenost in deluje ugodno na sklepe ter notranje organe. Začnite z masažo lasišča in glave, masirajte z udobnim, mehkim pritiskanjem dlani, nato toplo sezamovo olje nanesite še na preostalo telo in ga pustite učinkovati vsaj 10 minut. Nato ga obvezno sperite, saj skupaj z oljem s telesa odstranite tudi toksine, ki so se vezali nanj.

V ajurvedski medicini, dihanje obravnavajo kot življenjsko silo, kontrola dihanja pa je pomembna umetnost joge. Vdihnite pomlad s polnimi pljuči! Da okrepite pljuča, uživajte 2x dnevno ¼ čajne žličke popra, zmešanega z žlico medu.

Jetra so najpomembnejši organ, kadar se želimo razstrupiti. Da jih okrepite in razbremenite, uživajte ¼ čajne žličke kurkume z 2-4 žlicami soka iz aloa vere. Kurkuma je v ayurvedi visoko cenjena. Imenujejo jo »zlati prah«, ki ščiti jetra pred strupi in kemikalijami, je močan antioksidant, ki varuje črevesje. Deluje antiseptično in antibakterijsko, zato jo uporabljajo za dezinfekcijo ran in opeklin, pospešuje pa tudi prebavo in uravnava presnovo. Posledično je priljubljena pri vseh tistih, ki želijo na pomlad izgubiti nekaj odvečnih kilogramov.

Napolnite se z energijo s pitjem zeliščnega čaja, ki mu dodate koriander, kumino, črni poper ali svež ingver. Slednji je v ayurvedski meicini pogosto uporabljen. Žvečenje rezine ingverja pred in po obroku naj bi pomagalo pri prebavi.

AYURVEDA V THERMANI LAŠKO.

Ayurvedske nasvete za premagovanje pomladanske utrujenosti je z nami delil dr. Ajith Chakrapani, specialist ayurvede v Thermana&Veda Ayurveda Centru.

Vir: Ajith Chakrapani, specialist ayurvede v Thermana&Veda Ayurveda Centru v Thermani Laško