Povedano drugače – kakovostno izobrazbo potrebujemo zato, da bomo lažje dobili delo, ki si ga želimo, in ustvarili življenje, kot si ga želimo. Do višješolske strokovne izobrazbe pa lahko pridemo že v dveh letih.

Ciljate višje v poslovnem svetu, pa vas pri novih priložnostih ali napredovanju omejuje izobrazba? Iščete študij, ki se zna prilagoditi specifičnim potrebam študentov? Potem vas bodo naslednje vrstice vsekakor zanimale. V Sloveniji trenutno deluje 49 javnih in zasebnih višjih strokovnih šol, ki bodo v študijskem letu 2019/2020 izvajale 33 različnih študijskih programov, modularno zasnovanih in kreditno ovrednotenih po enotnem kreditnem sistemu (120 kreditnih točk po ECTS). Ta ima več prednosti – med pomembnejšimi je vsekakor ta, da študentom omogoča prehod med izbirnimi moduli in po končanem študiju uveljavitev pridobljenih kreditnih točk za nadaljnje izobraževanje. Ponudba izbirnih modulov omogoča prilagajanje izobraževanja dejanskim potrebam gospodarstva. Študent si izbere tista znanja, s katerimi bo ob zaključku študija bolj konkurenčen na vse bolj dinamičnem trgu dela.

Študij za vse generacije – v 28 krajih po Sloveniji

Višje strokovne šole ponujajo strokovne programe na prvi bolonjski stopnji v kar 28 krajih po vsej Sloveniji. Programi za študijsko leto 2019/2020 so še posebno temeljito pripravljeni s poudarkom na praktičnem izobraževanju in aktivnem sodelovanju s podjetji. To so v preteklosti pogrešali tako študenti kot podjetja. Študenti z novimi višješolskimi strokovnimi programi dobijo priložnost, da svoje znanje uporabijo v praksi, in to medtem, ko se še vedno izobražujejo. Tako na najboljši možen način razvijajo veščine in spretnosti, ki jih trg dela dejansko potrebuje. Praktično izobraževanje je zato najustreznejša rešitev za vse deležnike.

Sodobno zasnovani višješolski strokovni študijski programi se prilagajajo specifičnim potrebam študentov vseh generacij ter ponujajo individualne programe izpopolnjevanja in prekvalifikacij tako mladim kot že zaposlenim ter vsem, ki iščejo nove priložnosti in ciljajo višje. Za vpis namreč ni starostne omejitve (velja tudi za redni študij).

Praktično izobraževanje predstavlja skoraj polovico študijskega programa

Kar 40 odstotkov študijskega programa v višjih strokovnih šolah oziroma skupno 800 ur predstavlja praktično izobraževanje v podjetjih. V tem času študenti pripravljajo diplomske naloge, ki se nanašajo na konkretne izboljšave in inovacije delovnih procesov v samem podjetju, predvsem pa pridobivajo pomembne delovne izkušnje. S pomočjo praktičnega izobraževanja so študenti tako že uvedeni v delovne procese, podjetja pa imajo edinstveno priložnost, da zaposlijo ustrezno usposobljene in iskane kadre.

Vrhunski predavatelji in mentorji

Višješolski strokovni predavatelji so priznani strokovnjaki, ki študente seznanjajo z aktualnimi izzivi, s katerimi se na domačih in tujih tržiščih srečujejo podjetja. Študenti imajo možnost, da med študijem nabirajo tudi mednarodne izkušnje, saj študij ali praktično izobraževanje lahko opravijo tudi v tujini v okviru programa mobilnosti Erasmus+. S tem si pridobijo nove življenjske izkušnje, specifična znanja ter spretnosti in spoznajo potrebe evropskega trga dela.

Vpis zadnji teden avgusta

Za bodoče študente se poletje zaključi s pomembno odločitvijo glede prihodnosti. Za že zaposlene in tiste, ki iščejo nove priložnosti, pa je to priložnost za napredovanje, prekvalifikacijo ali spremembo karierne poti. Prijave na razpis za vpis v drugem prijavnem roku Višješolska prijavna služba sprejema od 26. do 30. avgusta: e-obrazec.
Seznam študijskih programov in višjih strokovnih šol ter pogoji za vpis so objavljeni na povezavi http://www.skupnost-vss.si.