Foto: Mapei
Foto: Mapei

Po poplavi je potrebno zalito in prepojeno talno konstrukcijo ali osušiti, kar je zahteven in dolgotrajen proces ali pa odstraniti in zamenjati z novo. V primeru sušenja, bodisi po naravni poti, ali pa prisilno z vpihovanjem je potrebno posebno pozornost nameniti nevidni nevarnosti – zajeti vodi na nivoju hidroizolacije. Koliko časa je potrebno je nemogoče predvidevati, saj je površina prekrita s keramičnimi ploščicami, ki delujejo kot pokrovka.

Zato priporočamo, da se vsi sloji odstranijo do obstoječe hidroizolacije oz. parne zapore ali nosilne konstrukcije.

Priprava podlage

V kolikor je obstoječa hidroizolacija oz.parna zapora nepoškodovana, je potrebno to površino le temeljito pomesti oz. bolje posesati.

Hidroizolacija

V kolikor pa je hidroizolacija oz. parna zapora poškodovana ali pa je sploh ni, nanesemo bitumenski temeljni premaz IDROPRIMER (Polyglass) in nanj vgradimo / privarimo hidroizolacijski trak na osnovi bitumna, ki je modificiran s polipropilenom in ojačan s tkanino iz poliestrskih vlaken PLANA P (Polyglass) debeline 4 mm. Ne pozabimo na vertikalne zavihke, ki morajo segati vsaj 10 cm nad višino tlaka. Po potrebi predhodno betonske površine s hitro-vezočo cementno malto PLANITOP RASA&RIPARA R4 pogladimo in izvedemo prehod na steno z zaokrožnico ali trikotno piramido.

Foto: Mapei
Foto: Mapei

Toplotna izolacija

Izvedemo po obodu zidov in morebitnih stebrov robne dilatacije z uporabo samolepilnih trakov MAPESILENT BAND R, katerim pred vgradnjo na hrbtni strani odstranimo zaščitno folijo.

Vgradimo toplotne izolacijske plošče iz ekstrudiranega polistirena ustrezne debeline in na njih položimo ločilni sloj (PE folijo). V primeru vodnega vgradnje talnega gretja vgradimo sistemske plošče in izvedemo razvod po navodilih proizvajalca.

Hitrosušeči estrih

Izvedemo plavajoči estrih v debelini vsaj 4 cm. V ta namen uporabimo TOPCEM, normalno vezoče in hitro sušeče specialno hidravlično vezivo s kontroliranim krčenjem s preostanekom vlage po 4 dneh pod 2% CM.

Foto: Mapei
Foto: Mapei

Pripravimo ga z agregatom zrnavosti od 0 do 8 mm in armiramo s pocinkano mrežo za estrihe (Ø 2 mm, okenca do 10x10 cm).

Foto: Mapei
Foto: Mapei

Ob pravilni izbiri agregata, pravilnem razmerju voda/vezivo in ustreznih klimatskih pogojih je estrih že po 24 urah primeren za oblaganje s keramičnimi ploščicami, po 2 dneh z izdelki iz kamna in po 4 dneh s tesnimi in na vlago občutljivimi talnimi oblogami (tekstil, PVC, guma, parketi, ipd.). V primeru vgrajenega talnega gretja je pred nadaljevanjem del potrebno izvesti protokol talnega zagona!

Polaganje keramičnih ploščic

Položimo npr. oblogo iz keramičnih ploščic v hitro-vezoče cementno lepilo razreda C2FT v skladu s standardom SIST EN 12004, kot je ADESILEX P9 EXPRESS. Pri polaganju spoštujemo raster v estrihu izvedenih dilatacijskih reg.

Zafugiramo ploščice z visoko zmogljivo, polimerno modificirano cementno maso razreda CG2 WA v skladu s standardom SIST EN 13888 za fuge širine od 2 do 20 mm, kot je ULTRACOLOR PLUS.

Zatesnimo dilatacijske rege in stike s stenskimi elementi s čisto na bakterije in plesen odporno silikonsko tesnilno maso MAPESIL AC.

Foto: Mapei
Foto: Mapei

Zgoraj navedene izdelke je potrebno vgraditi v skladu z navodili, ki so navedena v tehničnih listih za posamezne izdelke.

Poglejte tudi druge rešitve za obnovo in sanacijo gradbenih objektov po poplavah TUKAJ.

Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo

Za dodatna pojasnila smo vam na voljo v tehnično prodajni službi Mapei na brezplačni telefonski številki 01 786 50 54 ali na e-naslovu tehnika@mapei.si.