Človek je, kot bi rekel Smiljan Mori, sam svoje sreče kovač. Tukaj bi dodali, da ne samo sreče, vendar prav tako uspeha, samozavesti, ciljev in motivacije.

Samozavest je lahko včasih zelo težka stvar, saj izhaja naravnost iz nas in če niste dovolj zavarovani in prepričani vase, ter dajete velik pomen temu, kaj drugi govorijo o vas, pomeni, da je vaša samozavest okrušena ali pa je na nizkih odstotkih. Zato pojdite v akcijo, dvignite jadro, zaplujte v neznano, si naberite izkušnje in pridite nazaj močnejši in bolj motivirani kot kdaj koli. Nikakor pa se ne ustaviti in zapluti v črne vode.

Foto: Spletni partner
Foto: Spletni partner

S pomočjo govorca, kot je Smiljan Mori, smo odgovorili na nekatera vaša vprašanja in se poglobili v tematiko, kako priti do boljše samozavesti. Ter tudi o tem, kako jo negovati ter nastopati pred drugimi brez strahu in vedno odločni.

Z odločnostjo nad uspeh: Smiljan Mori

Nikar ne dovolite, da drugi odločajo, kdo in kaj ste, saj se sami najbolje poznate in veste, kako delujete. Naj vas komentarji in govorice ne zlomijo, naj vas samo ojačajo in napolnijo s še več energije. Vedite, da lahko zmeraj postanete še boljša verzija sebe, dodatno zrastete in se motivirate za osebni napredek na kateremkoli področju v življenju.

Vzemimo za primer službeni razgovor, šolsko nalogo ali seminar, na katerem predavate. Seveda je naravno, da vas drži nervoza, saj je to nekaj, kar vas vrže iz cone udobja naravnost pred druge, neznane ljudi, ki jim morate dokazati, da ste vredni, da znate in obvladate.

Smiljan Mori vam predstavlja kakovostne namige, ki vas bodo pred pomembnimi trenutki umirili, vas motivirali in vam vlili energijo za potreben nastop:

  • Dihajte! Za telo, misli in duha je zdravo, da vso nabrano negativno energijo, dvome in slabe misli, enostavno predihate. Vdihnite in izdihnite 10-krat, da kisik doseže možgane in se vaše telo nekako »regenerira«, nato pa, kot bi rekel Smiljan Mori, samo akcija!
  • Nenadna sprememba govorice telesa. Poskusite telo šokirati tako, da nenadoma naredite neki drugačen gib. Začnite na primer glasno ploskati, skakati ali vzklikati. Boste videli, takoj se bo vaša energija spremenila na bolje.
  • Govorite si afirmacije! Številni še tako utečeni govorci si morajo pred javnim nastopom napolniti energijo in se umiriti na številne načine, da lahko nato sam nastop izpeljejo, kot je treba. Odličen način je govorjenje afirmacij: zmorem; imam moč; sem samozavesten/a in močna oseba; sem poln/a znanja, ki ga rad/a delim med ljudi. Imajo moč, poskusite!
  • Navdušenje - energija! Kadar greste na pomemben sestanek, seminar in podobno, bodite nad tem popolnoma navdušeni. Saj boste tako mentalno na visoki energiji, s katero boste uspešno gradili svoj uspeh in to seveda kazali tudi drugim.
Foto: Spletni partner
Foto: Spletni partner

Ne bodite sramežljivi!

Smiljan Mori vam svetuje, da s tem, ko na javnih nastopih pokažete sramežljivost, ni čisto nič narobe! Vendar vam na neki način tako pade samozavest, ki pa je pomembna, kadar želite drugim nekaj pokazati in dokazati. Da boste lahko svojo samozavest ohranjali, vam Smiljan Mori polaga na srce naslednjih 6 korakov, ki jih pridno pilite in tako krepite svojo moč ter samozavest.

  1. POSTAVITE SE ZASE! To je primer, kjer ljudje okrog vas govorijo o neki temi, medtem ko ste vi tiho, samo kimate z glavo in se s čisto vsem strinjate. Napaka! Če se želite uveljaviti, in se odločno postaviti v svoji zvezi, v službi, med prijatelji, v šoli in družbi, morate večkrat izraziti svoje mnenje, svoje stališče. Namesto da ostajate tiho, govorite, pogovarjajte se, saj vam bo tako samozavest samo rasla.
  2. ZAKLJUČITE STVARI, KI STE JIH ZAČELI! Kaj to pomeni? Smiljan Mori pove, da če nekomu nekaj obljubite, se tega držite! Ne obljubljajte in nato takoj za tem iščite izgovore, da je nekaj prišlo vmes in zakaj tega niste mogli ali niste uspeli narediti. To slabo vpliva na samopodobo in samozavest. Ljudje, ki zmeraj nekaj obljubljajo in potem tega ne uresničijo, imajo zelo nizko in slabo samopodobo.
  3. RAZMIŠLJAJTE DOLGOROČNO Pomembno je, da načrtujete svoj vsakdan, mesec, leto ali 5 let. Saj boste na tak način imeli občutek, da imate življenje v svojih rokah in predvsem pod kontrolo, kar je zelo pomembno, medtem ko gradite svojo samozavest.
  4. NE OBREMENJUJTE SE S TEM, KAJ GOVORIJO DRUGI! Ne omejujte se z mnenjem drugih oseb okrog sebe, sploh pa, če so to tuji ljudje, ki sploh ne vedo, kako funkcionirate in kdo pravzaprav ste. Tukaj je pomembno, kaj vi mislite in imate povedati o sebi.
  5. DELAJTE STVARI, KI VAS OSREČUJEJO! Vsi vemo, da je včasih težko najti stvar, ki bi vas v nekem trenutku osrečila. Zato je pomembno, da v tistem trenutku, ko vas nekaj navdihne, ko dobite produktivno idejo, in se počutite nadvse srečne, vzamete papir in to zapišete. Zapišite vse stvari, ki vas v vašem življenju osrečujejo danes, in stvari, ki vas bodo osrečevale jutri, naslednji mesec, čez nekaj let in tako naprej.
  6. Najpomembnejša, zadnja stvar, ki jo Smiljan Mori poudarja: SEBE POSTAVITE NA PRVO MESTO! Naj se sliši še tako klišejsko in samovšečno, pa vendar je pomembno, da zmeraj stojite za tem, kako se počutite, kaj rečete, za tem, kaj ste naredili, in za tem, kaj vas osrečuje. Na koncu so pomembni vaše zadovoljstvo, vaša sreča in vaš napredek, da ste lahko zadovoljen in samozavesten človek, ki sledi svojim sanjam in zapisanim ciljem.

Smiljan Mori, ki je pomagal že številnim ljudem do visoke samozavesti, sreče in poslovnega napredka, naj sedaj navdihne tudi vas. Bodite dovzetni za motivacijo, visok potencial energije in si upajte stopiti iz cone udobja, postati srečnejši, samozavestnejši človek, ki sledi svojim sanjam.