Deluje tako, da ultrazvočni aparat skozi sondo, ki ima na konici kristale, s katerimi povzroči električne impulze, oddaja valove, ki so različnih frekvenc. Ti valovi nato potujejo iz pretvornika do človeškega telesa, kjer se širijo preko tkiv. Od gostote tkiva je odvisno, koliko valov se bo odbilo in se pretvorilo nazaj v električne impulze. Glede na prepustnost tkiva se na računalniku pokaže slika v različnih odtenkih sive. Slika kaže prerez določenega predela v telesu, z opazovanjem različnih strani, pa lahko dobimo podatke tudi o gibanju organov. Najbolj pogosta ultrazvočna preiskava je ultrazvok trebuha, se pa ta vrsta diagnostike uporablja tudi za pregled ostalih delov telesa.

Foto: Hipokrat d.o.o.
Foto: Hipokrat d.o.o.

O tem, kdaj je smiselno narediti ultrazvok trebuha in kako poteka celoten postopek, smo se pogovarjali s podjetjem Hipokrat d.o.o., kjer ultrazvočne preiskave že vrsto let izvaja dr. Maja Podkrajšek, dr. med..

Kako poteka ultrazvok trebuha?

Ultrazvok trebuha je povsem neboleča in varna preiskava, s katero pregledamo mehke organe v trebušni votlini. Priprave na poseg so zelo enostavne. Pacient mora biti tešč 6 - 8 ur, dovoljeno je le pitje vode ali nesladkanega čaja. Torej, če ste naročeni na preiskavo že zjutraj, pomeni, da od polnoči ne smete zaužiti nobene hrane več. Če pa ste na ultrazvočno preiskavo naročeni popoldne, lahko najkasneje ob 9h zjutraj zaužijete lahek zajtrk, kot naprimer prepečenec. Priporoča se, da pred preiskavo veliko pijete, vsaj pol litra tekočine pol ure pred preiskavo, saj je s polnim mehurjem ultrazvok bolj učinkovit. Dan pred preiskavo je priporočljivo jesti lahko hrano, predvsem tako, ki ne napenja, saj lahko zaplinjeno črevesje moti preiskavo. Na dan pregleda mora biti črevo izpraznjeno, ker lahko polno črevo ovira pogled na morebitno težavo. Če ima pacient težave z odvajanjem, se lahko uporabi tudi odvajalna svečka ali kakšno drugo odvajalno sredstvo. Ultrazvok trebuha traja približno 20 minut, lahko tudi več, odvisno od indikacije za preiskavo.

Foto: Hipokrat d.o.o.
Foto: Hipokrat d.o.o.

Kakšne so indikacije (razlogi) za ultrazvok trebuha?

Tovrstno preiskavo je smiselno opraviti, če se slabo počutite in imate naslednje simptome:

· Občasne bolečine v trebuhu

· Nepojasnjeno napenjanje v trebuhu

· Nepojasnjene bolečine v hrbtu

· Pekoče odvajanje vode

· Vidna shujšanost

· Visok krvni tlak

· Krvavo blato ali krvave sledi v urinu

· Pri ženskah krvavitve izven ciklusa

· Več časa trajajoča zaprtost

· Nepojasnjeno tekoče odvajanje blata

· Občutek utripajočega trebuha

· Srbeča koža

· Rumene beločnice ali rumenkasta koža

Katere so najpogostejše bolezni, ki jih pokaže ultrazvok trebuha?

Ciroza jeter – pojavi se pri bolnikih, ki imajo virusno okužbo jeter in pri bolnikih, ki pretirano uživajo alkohol. Pri tej bolezni je potrebno preiskavo večkrat ponavljati, ker se pri cirotičnih jetrih pogosto pojavi rak.

Žolčni kamni – povzročajo hudo bolečino v desnem zgornejm delu trebuha, največkrat po jedi. Ultrazvok pokaže velikost kamnov in če je prišlo do zapletov. Če se kamen zagozdi v žolčnem vodu, zastaja žolč v jetrih. Če se žolčni kamen zagozdi v vodu trebušne slinavke, lahko pride do vnetja. Če se zagozdi v vratu žolčnika, se žolčnik poveča in nastane vnetje stene žolčnika. Največkrat ob pojavu žolčnih kamnov operativno odstranijo cel žolčnik.

Vnetje trebušne slinavke – je največkrat posledica pitja velikih količin alkohola, lahko pa nastane tudi kot zaplet pri pojavu žolčnih kamnov. Je nevarna bolezen, zato je pomembno, da jo z ultrazvokom trebuha hitro odkrijemo.

Povečana vranica – se pojavi ob vnetjih ali rakavih obolenjih. Da je vranica povečana lahko posumimo, če imamo bolečino v levem zgornjem delu trebuha.

Maščobna infiltracija ali steatoza jeter – maščoba se v jetrih nabere, če je preveč maščobe v krvi, pri pacientih, ki se zdravijo s kematerapijo ali hormonskimi zdravili in pri sladkornih bolnikih.

Povečana prostata – pomeni nenevarno hiperplazijo, ki moti pretok urina. Redkeje pa lahko pomeni tudi rak prostate.

Kamen v sečnem mehurju – povzroča bolečino v spodnjem delu trebuha, včasih tudi krvavitev.

Ciste jajčnikov – ultrazvok trebuha loči nevarne od nenevarnih cist na jajčnikih.

Vnetje slepiča – pojavi se močna bolečina v spodnjem delu trebuha. S to preiskavo lahko zelo zgodaj odkrijemo vnetje slepiča ali zadebelitev slepiča.

Miomi maternice – so benigni tumorji, ki jih ultrazvok dobro prikaže, če je mehur poln.

Prisotnost tekočine v trebušni votlini – tekočina se okrog notranjih organov nabere iz različnih vzrokov in je lahko nevarna.

Ledvični kamni – so pogosta težava, ki se rada ponavlja. Pojavijo se, kadar se v urinu poveča koncentracija nekaterih snovi, kot je naprimer kalcij. Stanje spremlja huda bolečina v predelu ledvic.

Ultrazvok trebuha je enostavna preiskava, ki se lahko brez nevarnosti večkrat ponavlja, zato je odlična metoda za odkrivanje bolezni. Ultrazvočna preiskava se uporablja tudi v ginekologiji za pregledovanje ploda v nosečnosti; v urologiji za določanje količine urina v mehurju; v oftalmologiji za zdravljenje sive mrene; za preiskavo kit, mišic, živcev in kosti; za oceno prehodnosti in zapore arterij; za diagnosticiranje delovanja srca; v urgentni medicini; ultrazvočno valovanje pa se uporablja tudi v terapevtske namene, naprimer za drobljenje ledvičnih kamnov.

Foto: Hipokrat d.o.o.
Foto: Hipokrat d.o.o.

Najpogosteje za ultrazvok trebuha osebni zdravnik napiše napotnico, še posebej če ob razlagi naših simptomov posumi na težave notranjih organov. Glede na nujnost preiskave zdravnik na napotnico označi njen status. Redno, hitro in zelo hitro, kar pomeni določen čas, ki ga ima izvajalec, da vam zagotovi termin za preiskavo. Da se izognete dolgim čakalnim vrstam, se lahko odločite za samoplačniški pregled. Eden izmed medicinskih centrov, kjer omogočajo hitri pregled, brez čakalne dobe, je tudi medicinski center Hipokrat v Ljubljani. Poleg ultrazvoka trebuha opravljajo tudi ultrazvok vratu in vratnih arterij, ultrazvok dojk, ultrazvok testisev, ultrazvok mehkih tkiv, ultrazvok arterij in ven, ultrazvok sklepov in ultrazvok ščitnice. Preiskave opravlja Dr. Maja Podkrajšek, dr. med., specialistka radiologije, ena najbolj priznanih slovenskih strokovnjakinj na svojem področju. S svojim znanjem, strokovnostjo in človeškim pristopom poskrbi, da je preiskava opravljena vrhunsko.

Več o ponudbi ultrazvočnih preiskav, ki jih opravljajo v centru Hipokrat, si lahko pogledate na njihovi spletni strani.

Če morate opraviti ultrazvok trebuha in se želite izogniti dolgim čakalnim vrstam, kontaktirajte medicinski center Hipokrat po telefonski številki 040/ 236-127 ali na ultrazvokhipokrat1@gmail.com, kjer vam bodo pregled opravili hitro in natančno ter po ugodni ceni.