To je dejstvo, ki se ga dandanes še vedno zaveda premalo delovno aktivnih Slovencev. Napovedi o pokojninah niso rožnate, zato je treba že danes poskrbeti za lastno finančno varnost po upokojitvi.

Foto: Izdelava spletnih strani Spletni partner d.o.o.
Foto: Izdelava spletnih strani Spletni partner d.o.o.

To je mogoče storiti na dva načina – po zakonu imajo vsi upokojenci pravico opravljati občasno in začasno delo, s čimer lahko poskrbijo za dodatni zaslužek. Druga možnost pa je varčevanje, s katerim lahko že v času delovne dobe začnete graditi temelje za boljšo prihodnost po upokojitvi. Varčujete lahko v različnih oblikah in na različne načine – npr. z vlaganjem v nepremičnine, drage kovine, z varčevanjem v banki, v zavarovalnicah itd., med njimi pa ima vsaka vrsta svoje prednosti in pomanjkljivosti, zato je treba dobro premisliti, kam vložiti svoj denar in se pred tem posvetovati s strokovnjaki.

PRVA osebna zavarovalnica nudi različne vrste zavarovanj, tudi dodatno pokojninsko zavarovanje, s pomočjo katerega boste lahko tudi v tretjem življenjskem obdobju zasluženo uživali v aktivnostih, ki so vam v veselje. Različna zavarovanja vam lahko pomagajo, da hitreje pridete na zdravniški pregled pri specialistu, lahko vam omogočijo, da v primeru hujše bolezni dobite določena finančna sredstva in podobno. Vsekakor vam svetujemo, da to področje dodobra pregledate in se odločite, kako neki se boste zavarovali. Veliko uporabnih informacij s tega področja boste lahko našli na spletni strani armaita.si, kjer redno objavljajo uporabne informacije s področja zavarovalništva.

Varčevanje za pokojnino za brezskrbno prihodnost

Stroški se v starosti ne zmanjšajo, temveč se nekateri celo povišajo (npr. za zdravila in zdravstvene storitve), zato je pomembno, da že prej razmišljate o sklenitvi paketa za prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje in svoje prihranke prepustite rokam strokovnjakov. PRVA osebna zavarovalnica tako nudi paket za dodatno pokojninsko zavarovanje, s katerim bo varčevanje za prihodnost še lažje. In prednosti?
- Sami izberete višino premije, ki vam ustreza oz. kot si jo lahko privoščite za vplačevanje. Minimalna premija, priporočljiva za vplačevanje, je 27,50 EUR, najvišji znesek, pri katerem ste upravičeni do davčne olajšave, pa je 5,844 % bruto plače posameznika, kar v letu 2018 znese največ 2.819,09 EUR.
- Prav tako sami izberete čas vplačevanja, ki je lahko mesečno, vsake tri mesece, enkrat ali dvakrat letno.
- Če vas doleti nepričakovana situacija, zaradi katere ne bi mogli vplačati premije, varčevanje preide v mirovanje, z njim pa nadaljujete, ko si to spet lahko privoščite.
- Vaša privarčevana sredstva so zbrana na vašem osebnem računu, zato imate vanje neprestan vpogled, omogočajo pa vam tudi predčasno dodatno pokojnino po dopolnjenem 53. letu starosti.
- Celoten znesek, ki ga vplačate v tekočem letu, se upošteva kot davčna olajšava in za toliko se tudi zniža vaša neto davčna osnova za vplačilo oz. povračilo dohodnine.

Foto: Izdelava spletnih strani Spletni partner d.o.o.
Foto: Izdelava spletnih strani Spletni partner d.o.o.

Poleg individualnega vam je na voljo tudi kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje, v katerega se vključite prek svojega delodajalca. Ta mesečno prispeva določen znesek za varčevanje in z njim poveča vaše vplačilo v dodatno pokojninsko zavarovanje. To krepi ugled in konkurenčno prednost delodajalca in je tudi najugodnejši način za finančno nagrajevanje zaposlenih.

PRVA osebna zavarovalnica je vaš partner skozi vsa življenjska obdobja, saj nudi varčevanje za različne namene: skladi življenjskega cikla so prilagojeni vaši starosti – z njimi lahko izberete bolj ali manj tvegano naložbeno politiko in privarčujete različno visoke zneske. Z naložbenim zavarovanjem PRVA Prava naložba lahko na dolgi rok privarčujete želeni znesek in dosežete višje donose, kot bi jih z varčevanjem na banki, in tako otrokom zagotovite štipendijo, ali si privoščite avto, morda potovanje, ki ste si ga že dolgo želeli. Na voljo so vam tudi pokojninske rente, s katerimi bo uživanje v pokoju še lepše. Za brezskrbno starost pa morate že v mladosti in odrasli dobi z zdravim načinom življenja poskrbeti tudi za svoje zdravje, za vse nepričakovane situacije pa že danes sklenite dodatno zdravstveno zavarovanje in se izognite zapletom, povezanim z zdravjem.

Z dodatnim zdravstvenim zavarovanjem hitreje do specialista

Foto: Izdelava spletnih strani Spletni partner d.o.o.
Foto: Izdelava spletnih strani Spletni partner d.o.o.

Skrb za zdravje in ohranjanje zdravja sta danes povezana z vse višjimi stroški, slovensko zdravstvo se poleg tega sooča tudi z dolgimi čakalnimi vrstami, ki lahko krepko otežijo pot do ozdravitve. Pravo rešitev tako predstavlja dodatno zdravstveno zavarovanje, ki vam in vašim najbližjim olajša neprijetne situacije ob bolezni. Čas je namreč ključen dejavnik za hitro in uspešno ozdravitev, paket PRVA Zdravje pa vam omogoča hiter dostop do kvalitetnih zdravstvenih storitev mimo vrste, in to v največ 10 delovnih dneh. To zdravstveno zavarovanje vključuje še druge storitve:
- organizacijo in plačilo stroškov specialističnih pregledov in preiskav – tudi brez napotnice;
- organizacijo in plačilo ambulantnih operativnih posegov;
- organizacijo in plačilo storitev rehabilitacije – tudi fizioterapije, delovne terapije in protibolečinske terapije.

Čakalne dobe so še posebej problematične, ko gre za zdravstveno težavo ali bolezen, ki se je ne da odkriti le s preprostim pregledom pri osebnem zdravniku in odpraviti z jemanjem antibiotikov ali drugih tablet. Takrat je na vrsti pregled pri specialistu, vendar napredovanje odkrivanja bolezni na tej točki po navadi zaustavijo čakalne vrste. S sklenitvijo paketa PRVA Zdravje boste do svoje diagnoze prišli najkasneje v 10 delovnih dneh, zato izberite dodatno zdravstveno zavarovanje, ki vam bo olajšalo pot do ozdravitve in nadaljnje rehabilitacije.

Zdrav način življenja je ključnega pomena, če želite dočakati zavidljivo starost in v njej tudi uživati. Sklenite zdravstveno zavarovanje, ki vam bo v pomoč pri ohranjanju zdravja, telesa in duha. Za aktivno starost pa se že danes odločite za varčevanje, ki se vam bo obrestovalo v trenutkih, ko boste želeli razveseliti sebe ali svoje bližnje. Naj bo tudi vaša jesen življenja brezskrbna in polna doživetij.