Foto: iStock
Foto: iStock

Prenosni računalniki so postali eno osnovnih orodij, ki nam omogočajo spletno nakupovanje, urejanje administrativnih zadev, uporabo bančnih storitev in - ne nazadnje - zabavo. Digitalizacija nam je močno olajšala življenje, skrajšala čas opravkov in prihranila poti od doma. A z napredkom se večajo tudi tveganja, spletni goljufi pa prav nič ne počivajo - število zlorab nenehno narašča, metode so vedno bolj izpopolnjene, povzročena škoda pa lahko zelo velika. Da bo uporaba vašega prenosnega računalnika le ne učinkovita in zabavna, ampak tudi varna, poskrbite za ustrezne zaščitne ukrepe.

Enostavni in učinkoviti nasveti za varno uporabo spleta

Varnost na spletu je kombinacija različnih aktivnosti, ustrezne programske opreme in naših navad. Najprej poskrbite, da je na vašem prenosnem računalniku vedno nameščena ustrezna protivirusna in druga programska oprema za kibernetsko varnost, ki jo tudi redno posodabljate. Zastarele verzije imajo več lukenj in obenem ne bodo kos novim oblikam napadov, ki jih prevaranti ves čas razvijajo in nadgrajujejo - cilj je biti korak pred spletnimi kriminalci. Poskrbite tudi za posodabljanje operacijskega sistema, brskalnika in vseh nameščenih programov. Nikoli ne nameščajte programske opreme, ki prihaja iz nepreverjenih virov - ne glede na to, ali je plačljiva, ali pa brezplačna.

Poleg tega za varnost skrbite s svojim vedenjem na spletu. Nikoli ne klikajte na neznane povezave - tudi in še posebej ne, če jih prejmete v elektronskih sporočilih neznanih pošiljateljev, ki se pogosto predstavljajo za vašo banko, pošto, davčni urad in podobno. Karkoli prenesete na svoj računalnik, prej dvakrat, ali pa raje trikrat preverite in akcije ne izvedite, če niste popolnoma prepričani, od kod datoteka ali povezava prihaja. V na videz nedolžnih datotekah se lahko skrivajo nevarni virusi.

Izjemno pomembno je tudi, da redno delate kopije podatkov, ki jih hranite na prenosniku. Če vam nekdo vdre v računalnik, vaše podatke zaklene in vas izsiljujejo za finančno nadomestilo, lahko izgubite vse, vključno s fotografijami in pomembnimi dokumenti.

Svetujemo uporabo pokrivala za kamero, ki ga, kadar kamere ne uporabljate, zaprite. S tem kamero onemogočite - tudi in predvsem v primeru morebitnega vdora v računalnik.

Splet je nadvse uporaben, zabaven in nam je dodobra spremenil življenje. Uporabljajmo ga z glavo in zaščitimo svoj računalnik, podatke na njem, pa tudi svojo zasebnost.