Se je pa v 30 letih marsikaj spremenilo. Marjan Petelinkar, ustanovitelj podjetja, je poslovno pot začel s proizvodnjo filtrov po naročilu. Leta razvoja in izkušenj so pripomogla, da danes poleg lastne maloserijske in velikoserijske proizvodnje ponujamo tudi številne druge tuje blagovne znamke, ki v svetu filtracije pomenijo največ.

Blagovne znamke, ki jih zastopa podjetje Prima Filtertehnika d.o.o. Foto: Prima Filtertehnika
Blagovne znamke, ki jih zastopa podjetje Prima Filtertehnika d.o.o. Foto: Prima Filtertehnika
Filtri za hidravliko. Foto: Prima Filtertehnika
Filtri za hidravliko. Foto: Prima Filtertehnika
Filtri za zrak. Foto: Prima Filtertehnika
Filtri za zrak. Foto: Prima Filtertehnika
Tovornjak z s prikazom vgrajenih filtrov. Foto: Prima Filtertehnika
Tovornjak z s prikazom vgrajenih filtrov. Foto: Prima Filtertehnika

Nam pa pomeni največ to, da nam zaupajo številna slovenska in tuja podjetja z različnih industrijskih panog. Z našimi strankami radi delimo svoje znanje in izkušnje. Uspešno smo zaključili že precej zapletenih primerov, pri katerih smo strankam zagotovili čistost zraka, motornega in hidravličnega olja, goriva, plina, tekočin ali kateregakoli drugega medija. In kot je filtracija v industriji zelo širok pojem, je široka tudi paleta filtracijskih izzivov, katerim smo kos. Razvili smo filtracijsko rešitev na igralnih avtomatih v igralnicah, ker so igralne kroglice nase prevzele preveč prahu in so bile daleč od bele barve, ki jo uporabnik pričakuje. V drugem podjetju smo se lotili izziva z LCD reklamnimi paneli, ki se pojavljajo v mestnih jedrih, kjer je koncentracija onesnaženih mikrodelcev v zraku še posebej velika. Z učinkovitim filtriranjem smoga, prahu, trdih delcev od kurjave (dim), vlage in ostalih nečistoč smo dosegli daljšo življenjsko dobo elektronike in zmanjšali vzdrževalne stroške. S svojim delom izboljšujemo delovanje strojev, naprav in vozil ter zagotavljamo nemoteno delovanje le-teh.

Tudi segment filtracije za motorna vozila (tovorna vozila, gradbeni stroji, delovni stroji, kmetijska mehanizacija, avtobusni in železniški program, plovila idr.) nam ni tuj. Z razvojem ustreznega produkta smo učinkovito zaščitili motorje v vlakih pred vlago, ki je posledica snega na tirnicah. Najbolj smo ponosni, ko je stranka zadovoljna in se nam zahvali za PRIMA rešitev, ki jo implementiramo.

Smo zastopniki za prodajo filtrov Donaldson in Fleetguard. Podjetje Donaldson je v svetu zelo priznan proizvajalec, kako tudi ne, če je pred več kot 100 leti izumil zračni filter. Cummins pa je proizvajalec filtrov Fleetguard, ki so narejeni za delovanje vozil v najtežjih pogojih.

Poleg filtrirnih vložkov pomemben del našega programa predstavljajo filtrirne naprave za odsesovanje prahu, dima in oljne megle. Oddelek za industrijsko odsesovanje v našem podjetju poskrbi, da bo vaš proizvodni proces konstantno čist z uporabo prave filtrirne naprave, tudi za najzahtevnejše aplikacije v protieksplozijskih izvedbah. Naš cilj je prispevati k čistejšemu proizvodnemu delovnemu okolju za vse zaposlene, pečat pa želimo pustiti tudi k čistejšemu okolju.

Bogdan Podboj, vodja industrijskega odsesovanja v Prima Filtertehnika d.o.o. ob odsesovalni napravi. Foto: Prima Filtertehnika
Bogdan Podboj, vodja industrijskega odsesovanja v Prima Filtertehnika d.o.o. ob odsesovalni napravi. Foto: Prima Filtertehnika
Filtrirni trojček. Foto: Prima Filtertehnika
Filtrirni trojček. Foto: Prima Filtertehnika
Cintropur ohišje. Foto: Prima Filtertehnika
Cintropur ohišje. Foto: Prima Filtertehnika
Ionska mehčalna naprava. Foto: Prima Filtertehnika
Ionska mehčalna naprava. Foto: Prima Filtertehnika

Poleg vseh izzivov, s katerimi se soočamo v industrijski filtraciji, pa zadnja leta še posebno pozornost namenjamo rešitvam za filtracijo vode.

Ena največjih okolijskih skrbi je namreč prav onesnaženje vode. Filtracija vode pa postaja eden ključnih dejavnikov pri trajnostnem razvoju. Zavedanje, da je ohranjevanje čistosti vode velik izziv, je izjemnega pomena. Hkrati pa začaranemu krogu onesnaženja, ki ga med drugim predstavlja tudi uporaba vode v plastenkah zaradi nedostopnosti pitne vode po svetu, kar ni videti konca. Slovenija je ena vse redkejših držav, katere prebivalci smo še vedno deležni, lahko rečemo privilegija, pitne vode, ki nam priteče iz pip. A to ne pomeni, da filtracije vode ne potrebujemo! Z vse večjim ozaveščanjem ljudi o možnostih filtriranja se uporaba različnih filtrirnih naprav za filtriranje vode skokovito povečuje. V domačem okolju so ljudje presenečeni, kako hitro se ob namestitvi vodnih filtrov na njih pokažejo prvi vidni sledovi umazanije, ki jo ti zadržijo. A ta še ni najbolj škodljiva. Dandanes je voda lahko polna kemikalij, klora, fekalij, težkih kovin, industrijskih ostankov, svinca, kroma, živega srebra, alg, plesni, amonijaka,… Ste šokirani? Na žalost je to resnica. Onesnaženost pitne vode je v precejšnji meri odvisna od vaše lokacije. V večjih mestih je večja verjetnost, da v vodo zaidejo klorove spojine, klice ali svinec, v okolju vodovodnih zajetij pa se v njej hitreje pojavijo fekalije, bakterije in pesticidi.

K sreči pa obstaja ogromna izbira filtracijskih rešitev, s katerimi se kakovost vode lahko dvigne na povsem drug nivo in tako preprosto poskrbimo za svoje zdravje. Z namestitvijo mehčalne naprave namreč lahko iz vode, ki pride v naš dom, odstranimo vodni kamen in na ta način poskrbimo za varnost vodovodnih inštalacij ter veliko manj čiščenja armatur in ostalih površin, na katerih se rad nabira vodni kamen.

Oglejte si spletno trgovino https://www.filtrizadom.com/ kjer najdete veliko zanimivih rešitev, s katerimi boste dosegli večjo čistost vašega doma.

Toda naprave za mehčanje vode niso primerne le za domačo uporabo. Njihova uporaba je vse pogostejša v številnih industrijskih panogah, saj kakovostna voda pripomore tudi h kakovostnejšim proizvodom. Samo v zadnjem letu je Prima Filtertehnika poskrbela za montažo mehčalnih naprav v različnih pivovarnah, v podjetju, ki se ukvarja s proizvodnjo ekoloških čistil in več podjetjih s področja prehrambne industrije, kozmetike, ipd., ki za svoje proizvodne procese potrebujejo demineralizirano oz. t. i. DEMI vodo.

V duhu ekološkega pristopa k proizvodnji izdelkov se za zagotovitev kakovostne čiste vode uporablja tudi princip filtracije vode z reverzno osmozo. To je proces, pri katerem se s pomočjo membrane odstranjuje hormone, azbest, svinec, krom, baker, pesticide in druge nesnage, ki se znajdejo v vodi.

Sistem za filtracijo in mehčanje vode v industrijskem podjetju. Foto: Prima Filtertehnika
Sistem za filtracijo in mehčanje vode v industrijskem podjetju. Foto: Prima Filtertehnika

Že samo na področju filtracije vode obstaja poleg zgoraj naštetih še ogromno drugih rešitev. In zdaj veste, da obstaja podjetje, ki vam bo z dragocenimi nasveti stalo ob strani in pomagalo poiskati prave rešitve, s katerimi boste poskrbeli za svoje zdravje in za zdravje vaših najbližjih.

Za več informacij nas pokličite na 01 3619 260 ali nam pišite info@prima-filtertehnika.si. Več informacij o tem, kako sledimo našemu sloganu Vaša filtracija – Naša skrb pa najdete na www.prima-filtertehnika.si.