Nanj vplivajo najrazličnejši dejavniki, med drugim tudi spalno okolje in postelja, na kateri se praviloma znajdejo vzmetnica, vzglavnik, letveno dno, posteljnina. Ti sestavni elementi pomembno vplivajo na kakovost spanja.

Pod drobnogled pa bomo tokrat vzeli vzglavnik, natančneje anatomski vzglavnik. Anatomsko zasnovan vzglavnik omogoča izvrstno oporo in sprostitev mišic.

Dobrodošel je zlasti za tiste, ki trpite zaradi bolečin v vratu, ramenih in hrbtu. Dobra izbira je tudi za vse, ki raje prisegate na bolj čvrste vzglavnike.

Različne vrste anatomskih vzglavnikov

Anatomski vzglavnik velja za priljubljeno izbiro številnih kupcev, a se je pred izbiro pametno pozanimati, katera vrsta je najprimernejša. Na voljo je namreč več vrst takšnega vzglavnika.

V ospredje je treba vedno postaviti zdravstveno stanje, najljubši položaj med spanjem in seveda svoje želje.

Foto: Odeja
Foto: Odeja

Ravno na podlagi teh kriterijev so v Odeji razvili različne tipe ortopedskih vzglavnikov.

Na voljo so:

  • nizki ortopedski vzglavniki – za podporo med spanjem na trebuhu,
  • višji kompaktni ortopedski vzglavniki – za podporo med spanjem na boku ali hrbtu,
  • ortopedske blazine – za podporo vratnega dela hrbtenice in ramen.

Nizek tip anatomskega vzglavnika je primeren za vse, ki najraje spite na trebuhu, ker so tedaj vratne mišice toliko bolj obremenjene.

Višji kompaktni anatomski vzglavnik zagotavlja višjo lego in je dobrodošel za spanje na hrbtu ali boku. Ponaša se s kompaktnim jedrom, ki se prilega obliki glave in vratu. Na takšen način omogočajo primerno poravnano hrbtenico v času spanja.

Vratne ortopedske blazine pa so posebej izdelane za dobro podporo vratu in ramen. Namenjene so tistim, ki radi spite na hrbtu, ker njihova posebna vdolbina zagotovi izvrstno podporo zgornjemu delu hrbtenice.

Največje prednosti anatomskih vzglavnikov

Nekaj pomembnih prednosti anatomskega vzglavnika ste lahko že spoznali, še zdaleč pa to niso edine.

Kakovostnejši spanec

Z uporabo anatomskega vzglavnika boste hitro izboljšali udobje, saj vam omogoča optimalno podporo med spanjem.

Posledično bistveno hitreje zaspite, spanec je globlji in mirnejši. Zjutraj pa se prebudite bolj energični.

Izboljšanje poravnave hrbtenice

Ortopedski vzglavnik ima ergonomsko zasnovo, kar med spanjem omogoča pravilno poravnano hrbtenico.

Foto: Odeja
Foto: Odeja

S pravilno poravnavo hrbtenice omogoča zmanjšati pritisk na ramena, vrat in hrbet. S tem se bistveno zmanjša tveganje za nastanek bolečin in nelagodja, ki sta pogosto posledica slabe drže med spanjem.

Rešujejo težave, ki so povezane s smrčanjem in spalno apnejo

Ni vas malo, ki vas med spanjem muči smrčanje ali pa spalna apneja. Pri tem vam lahko na zelo učinkovit način pomaga ravno primerno izbran anatomski vzglavnik.

S spodbujanjem pravilne poravnave vašega telesa in z odpiranjem dihalnih poti pomaga zmanjševati smrčanje in izboljševati dihanje med spanjem oziroma ležanjem.

Zagotavljajo popolno udobje in sproščanje

Ker so kakovostni ortopedski vzglavniki narejeni iz visokokakovostnih materialov in ker se prilegajo naravni konstrukciji vaše glave ter vratu, omogočajo mehko in podporno površino za počitek.

Večje udobje pa vsekakor pripomore k večji sprostitvi po napornem dnevu. Obenem se zmanjša nivo stresa.

Spoznajte še eno posebno vrsto vzglavnika - antialergijski vzglavnik

Antialergijski vzglavnik je najprimernejša izbira za astmatike in alergike. Seveda je izbira pravega tovrstnega vzglavnika odvisna od vsakega posameznika. Ustrezajo vam različne višine, materiali in trdote.

Na voljo je izjemno raznolika ponudba antialergijskih vzglavnikov, vsi pa se lahko pohvalijo s koristnimi lastnostmi, ki povsem odgovarjajo astmatikom in alergikom.

Antialergijski vzglavniki so kakovostni in trpežni, zato se jih lahko pogosto pere – na 60 stopinj Celzija. Polnilo ter tkanina sta izdelana iz materialov, ki so posebej izbrani za občutljive osebe.

Določeni tipi antialergijskih vzglavnikov imajo ločeno prevleko in jedro. Slednje zagotavlja bistveno lažje pranje. Da lahko ohranijo svojo prvotno obliko, poskrbi kakovostno prešitje, saj omogoča, da se polnilo ne premika.

Za vzpostavitev kakovostnega in mirnega spanca ima torej izjemno pomembno vlogo tudi oblika vzglavnika. Medtem ko so vzglavniki klasične oblike primernejša izbira za vse spalne položaje, anatomski vzglavniki omogočajo optimalno podporo in so boljša izbira za tiste, ki raje spite na boku ali hrbtu. Strokovnjaki takšen vzglavnik priporočajo zlasti, če vas boli vrat ali hrbet, ker ravno anatomska oblika omogoča pravilen položaj hrbtenice.