K sreči tudi za to obstaja odlična rešitev – zasteklitev. Ta omogoča, da prostori, kot sta terasa in balkon, postanejo uporabni skozi celo leto.

Sistem zasteklitve je lahko primeren za vse balkone in terase, saj je na voljo v različnih dimenzijah. Med različnimi dizajni pa je seveda ključno izbrati sistem, ki ga med drugim odlikujeta visoka kakovost in dolga življenjska doba.

Odlična izbira je na primer drsna zasteklitev, ki ima v primerjavi s fiksno še bistveno več prednosti.

Prednosti drsne zasteklitve

Balkoni in terase so dragoceni prostori v naših domovih, kjer si lahko privoščimo sprostitev, uživanje v svežem zraku ter občudovanje razgleda. Da bi te prostore lahko izkoristili vse leto in v različnih vremenskih razmerah, je drsna zasteklitev postala edinstvena rešitev, ki prinaša številne prednosti in izjemno udobje.

Zasteklitev balkona ali terase ne izgleda zgolj izjemno elegantno in moderno, temveč ponuja tudi številne koristi oziroma prednosti.

Uporabnost v vseh letnih časih

Zastekljeno zunanjo površino lahko uporabljate kadar koli – ne glede na letni čas. Ponuja odlično zaščito pred vsemi vremenskimi vplivi.

  • Pomlad - v spomladanskem obdobju drsna zasteklitev omogoča, da vaš balkon ali teraso preprosto odprete in uživate v svežem zraku, toplih sončnih žarkih ter občudujete prebujanje narave. Steklene površine bodo ščitile vaš prostor pred vetrom in morebitnim dežjem, hkrati pa bodo omogočile prehod svetlobe, kar bo ustvarilo prijetno in svetlo okolje za bivanje.
  • Poletje - v vročih poletnih mesecih drsna zasteklitev omogoča, da zaščitite svoj balkon ali teraso pred visokimi temperaturami. Steklene površine enostavno zaprete in s tem preprečite vdor vročine in ohranite prostor prijetno ohlajen.
  • Jesen - v jesenskem času drsna zasteklitev postane nepogrešljiva, saj zagotavlja zaščito pred padavinami in vetrom. Steklene površine boste zaprli, da preprečite vstop dežja in listja, hkrati pa boste še vedno uživali v razgledu na jesenske barve narave. Balkon ali teraso opremite s toplimi odejami in že lahko uživate v svežem zraku, ne glede na spremenljivo vreme.
  • Zima: Drsna zasteklitev je še posebej dragocena v hladnejših zimskih mesecih. Balkon ali teraso boste enostavno zaprli, da preprečite izgubo toplote in prepih ter tako ohranili topel in udoben prostor. Steklene površine pa bodo še vedno omogočale prehod svetlobe, kar bo vašemu prostoru dodalo svetlobo in energijo tudi v mrzlih zimskih dneh.
Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

Prihranek pri stroških ogrevanja

Zasteklitev terase ali balkona deluje kot blažilnik toplote ter upočasnjuje uhajanje toplote iz vašega doma.

S popolnim zapiranjem steklenih površin, ki so lahko opremljene z dvojnim ali trojnim steklom za boljšo izolacijo, preprečite izgubo toplote iz notranjih prostorov, kar zmanjšuje potrebo po ogrevanju.

Hkrati pa omogoča prehod naravne svetlobe skozi steklo, kar zmanjšuje potrebo po umetni razsvetljavi.

Zaščitni sloj

Zasteklitev učinkovito ščiti pred številnimi škodljivimi vplivi okolja. Zaradi učinkovitega zaščitnega stekla dež, sneg, veter, golobi in še kaj ne morejo več poškodovati balkona ali terase. Zastekljen prostor je varen tudi pred prahom in izpušnimi plini vozil.

Učinkovita zvočna izolacija

Zvočna izolacija v obliki zasteklitve je toliko bolj dobrodošla na balkonih z veliko hrupa v okolju. Kakovostno izolacijsko steklo lahko dosega tudi do 50 % zvočno izolacijo.

Povečana varnost

Z zasteklitvijo balkona poskrbite, da so na njem povsem varni tudi otroci in mali živali. V nasprotnem primeru se na balkonu ne bi smeli zadrževati brez primernega nadzora.

Zasteklitev balkona pa vam seveda nudi tudi odlično zaščito pred vlomilci – zlasti pri stanovanjih, ki so nameščena v nižje etaže.

Drsni ali večtirni sistem zasteklitev?

Drsni sistem zasteklitve

Drsna zasteklitev terase (MN Infinity) sestoji iz posameznih lamel, ki se lahko odpirajo navzven in navznoter, omogočajo pa tudi, da se popolnoma odprejo in umaknejo na stran. Te steklene lamele delujejo kot velika steklena stena, ki običajno nima okvirjev in stebrov, kar jo naredi še bolj priljubljeno izbiro.

Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

Gibanje steklenih lamel poteka brez uporabe koleščkov, kar preprečuje zatikanje, medtem ko je vsa teža sistema nameščena na spodnjem vodilu, kar zagotavlja 100 % stabilnost in varnost.

Največja širina posameznih stekel je 800 mm, višina pa 2900 mm, vendar sama dolžina sistema ni omejena.

Večtirni sistem zasteklitve

Večtirni sistem zasteklitve (MN Classic) je sestavljen iz posameznih steklenih lamel, ki so lahko široke do 1200 mm in visoke do 3000 mm. Tako kot ime že pove, se te lamele premikajo po več tirnicah, kar ustvari videz pregradne stene.

Steklene lamele se v tem primeru premikajo po zgornjem in spodnjem vodilu, pri čemer so tirnice danes že tako nizke, da so skoraj neopazne.

Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

Lamele se lahko premikajo iz ene na drugo stran glede na vaše potrebe, vendar ne omogočajo popolnega odpiranja stene.

Zakaj se odločiti za drsno zasteklitev balkona ali terase?

Drsna zasteklitev terase vam ob lepem vremenu zagotavlja, da sistem lahko popolnoma potisnete vstran in tako uživate v neizmerni svobodi. Drsni sistemi so za upravljanje povsem preprosti: vrtljivo ploščo odklenete s pomočjo potega vlečne vrvice in jo zavrtite za pravi kot. Krila nato enostavno potegnete na stran, in sicer s pomočjo letvic na stropu. Te parkirate ob strani terase oziroma balkona. Vse elemente sistema lahko tudi preprosto očistite.

Drsno zasteklitev balkona oziroma terase priporočajo tudi v podjetju MN Steklo, ki je lahko najboljša izbira za vaš dom. Njihov celotni sistem je namreč zasnovan na tehnologiji, ki nudi veliko več kot pa samo zasteklitev.