Zobni kamen se v bolj ali manj izraženi obliki pojavlja pri večini ljudi. Za njegov nastanek je v prvi vrsti kriva slaba ustna higiena, na nastanek pa ima lahko vpliv tudi sestava sline. Poleg estetske motnje, pa zobni kamen predstavlja tudi resno tveganje za ustno zdravje. Zato je čiščenje zobnega kamna ključno za preprečitev nastanka in razvoj parodontalne bolezni, hkrati pa tudi predstavlja temelj dobre ustne higiene in lepega nasmeha.

Foto: Adobe Stock
Foto: Adobe Stock

Zobni kamen, ki mu zobozdravniki strokovno pravijo tudi »trda zobna obloga«, lahko nastane na kateremkoli zobu. Nastane iz mehkih zobnih oblog oz. nečistoč na zobeh, v katere se skozi čas vgradijo mineralni delci, ki se nahajajo v slini. Kljub temu, da tudi sestava sline lahko do neke mere vpliva na nastanek zobnega kamna, menimo, da je za nastanek zobnega kamna kriva predvsem slaba ustna higiena in posledično zastajanje mehkih zobnih oblog.

Zobni kamen je lahko bledo rumene pa vse do rjave barve in se najpogosteje nahaja v področju zobnega vratu. To je področje zoba, ki se nahaja ob dlesni.

Zobni kamen pa se lahko nabira tudi pod robom dlesni, v obzobnih žepkih. Zobni kamen, ki se nahaja na tem mestu s časom prične dražiti okolno dlesen in povzroči nastanek vnetja dlesni ter začetek parodontalne bolezni.

Začetni znaki vnetja dlesni so živo rdeče, otečene in krhke dlesni, ki že ob najmanjši poškodbi zakrvavijo. Tako lahko pacienti krvavijo že ob ščetkanju ali nitkanju zob, kar sicer za zdravo dlesen ni normalno.

Foto: Adobe Stock
Foto: Adobe Stock

Če zobnega kamna ne očistimo pravočasno, se iz začetnega vnetja dlesni razvije kronično vnetje, ki povzroči postopno tanjšanje kosti, ki obdaja zob. Zaradi tega zob postane majav in lahko celo izpade. Zaradi napredovale parodontalne bolezni lahko izpadejo sicer povsem zdravi zobje. Ravno zato je zgodnja prepoznava in odstranjevanje zobnega kamna ključno za preprečevanje nastanka in napredovanja parodontalne bolezni ter za ohranitev zobovja.

Zaradi vsega naštetega sta pravilna ustna higiena in pa predvsem redni pregledi pri zobozdravniku ključnega pomena za ohranjanje ustnega zdravja. Zobozdravnik bo ob pregledu ocenil prisotnost zobnega kamna in ga bo po potrebi tudi očistil.

Čiščenje zobnega kamna se izvaja s posebno ultrazvočno napravo, ki na svoji konici vibrira z visoko frekvenco in nežno ter hkrati zelo učinkovito odstrani zobni kamen. Ob koncu posega je potrebno zobe tudi spolirati, kar zobozdravnik opravi s posebno polirno pasto in polirnimi svedri. Celoten postopek ponavadi ni boleč, ob koncu posega pa so zobje čisti in povsem gladki.

Šele ko bodo zobje očiščeni zobnega kamna in drugih nečistoč, vam bo zobozdravnik lahko opravil natančen pregled in bo lahko natančno ugotovil če se kje nahaja zobni karies. Eanko pomembno je zobni kamen očistiti tudi pred vsakih protetičnim posegom na zobeh.

V naši zobozdravsteni ambulanti vam bo zobozdravnica Urška Kralj Milošević, dr. dent. med. opravila brezplačni prvi pregled in vam bo prijazno svetovala glede vsega potrebnega zdravljenja.

Zobozdravstena ambulanta Estetika Milošević se nahaja na Šlosarjevi ulici 4, v Ljubljani.

Za vse informacije in naročanje pokličite nas lahko pokličete na 041 339 000 ali nam pišete na narocanje@estetika-milosevic.si.