Ustno votlino naseljuje kar 20 milijard bakterij. Tudi če zobe redno ščetkamo, imamo lahko na enem zobu okoli 100.000 bakterij. A brez skrbi. Njihov uničujoč vpliv lahko večinoma krotite z zobno ščetko in pasto, a poleg ustne higiene so nujni redni obiski zobozdravnika in ustnega higienika. Če se boste tema dvema pomembnima ukrepoma posvetili pravi čas, je zelo velika možnost, da bodo vaše poti na zobozdravniški stol praviloma preventivne, predvsem pa neboleče in prijetnejše.

Skrb za zobe prilagodite razmeram

Vnetna žarišča v ustni votlini, predvsem karies in parodontalna bolezen vplivata na zdravje celotnega telesa. Več energije in pozornosti ustnemu zdravju morajo nameniti ljudje iz ogroženih skupin. Denimo sladkorna bolezen vpliva na potek bolezni dlesni. Če nosečnice ne poskrbijo za ustno zdravje, lahko to povzroči nepopravljivi nosečniški parodontitis pri mami ter hkrati tudi težave pri donositvi in nižjo porodno težo novorojenčka, ustna vnetja pa negativno vplivajo tudi na bolnike, ki imajo vstavljene umetne materiale, denimo zaklopke ali umetne sklepe.«

Vnetje v ustni votlini je kronična infekcija, ki pa poleg vsega naštetega vpliva tudi na določene sistemske bolezni, kot so srčno-žilne bolezni in bolezni dihal. Znanstveniki vnetja celo povezujejo z večjo možnostjo za razvoj demence ter slabšanjem stanja pri revmatoidnem artritisu in kroničnih vnetjih.

Tudi če ne boli, si privoščite pregled

Razlogov za »redni servis« ustne votline je dovolj. Enkrat na leto, kot to dela tretjina Slovencev, se je treba naročiti pri osebnem zobozdravniku, tudi če težav nimate. Strošek pregleda bo po večini krilo obvezno zdravstveno zavarovanje.

Stanja, ki jih zobozdravniki odkrivajo pri rednem pregledu, je mogoče omejiti ali celo preprečiti s preprostimi ukrepi. Pravilnemu ščetkanju in čiščenju medzobnih prostorov se zobozdravstvena stroka s preventivnimi programi intenzivneje posveča v šolski dobi. A vseživljenjsko učenje in skrb bi tudi pri zobni higieni moralo biti pravilo in ne izjema.

Pomembno je, da se spomnite na ščetkanje od dlesni proti zobu, pri izbiri ščetke pazljivo izberete mehko ščetko z veliko ščetinami ter če uporabljate zobno nitko in medzobno ščetko.

Posebej pomembno je tudi, da s pozitivnim odnosom in odgovornostjo do lastnega (ustnega) zdravja ne skrbimo le zase, ampak z zgledom poskrbimo tudi za naslednje generacije. Lastni zdravi zobje, ki se ohranijo daleč v starost, so pač bogastvo, ki ga je vredno varovati.

Ni treba, da vam zobozdravstvene storitve za preprečevanje težav z zobmi povzročajo pretirane stroške. Triglav zdravje ima za vas pripravljeno zavarovanje Zobje+, ki krije samoplačniški storitvi peskanja in čiščenja zobnega kamna na obeh lokih.

Več na: triglavzdravje.si/zavarovanja/zobje-plus.


Celoten članek je objavljen v reviji Pazi nase, št. 1, izdajatelj Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d. d.

Naročite se na svoj brezplačen izvod na pazinase@triglavzdravje.si