Izgubi testosterona se ne izogne nihče

Staranje je dejstvo življenja, ki se mu ne more izogniti prav nihče. Če se s procesom ne moremo soočiti in si zakrivamo oči, se slej kot prej zgodi, da lahko pademo iz ravnovesja. Večna mladost pač ni realnost. Če želimo ohraniti življenjsko energijo in vitalnost, se moramo čim prej soočiti s spreminjajočimi se potrebami svojega telesa.

A kako ohranjati zadovoljstvo in dobro počutje v lastni koži?

Ključ do moške vitalnost je tako imenovani moški hormon testosteron. Ko se raven hormona zmanjšuje, se zgodi izpadanje las, upad mišične mase, manj energije, kopičenje kilogramov, nihanje razpoloženja, celo depresija. S testosteronom je povezana tudi spolna sla. Manj bo hormona, manj bo želje po spolnosti, pojavijo se lahko tudi motnje erekcije. Posledično je na udaru lastna samopodoba.

Če ste pri sebi opazili katero od naštetih stanj, obstaja utemeljen sum, da je na delu testosteron. A situacija je vse prej kot brezupna. Nivo testosterona si lahko povrnemo na povsem naraven in enostaven način.

Najbolj pogosta tabu vprašanja o testosteronu

Medtem ko ženske pogosto govorijo o hormonskem neravnovesju, pa za mnoge moške to še vedno ostaja tabu tema. Tako kot pri ženskah govorimo o menopavzi, moški v določeni starosti padejo v andropavzo.

Poznavanje testosterona bi rešilo marsikatero težavo, zato je ključno, da vsak moški pozna vsaj naslednja dejstva.

Testosteron ni le hormon, ki uravnava spolno funkcijo in libido, ampak tudi:

  • vpliva na mišično in kostno maso,
  • dviguje raven energije in produktivnost,
  • vpliva na rast in razvoj moških spolovil,
  • je povezan z razpoloženjem,
  • vpliva na zmožnost erekcije.

Po mednarodnih raziskavah kar četrtina vseh moških po 30. letu starosti poroča o težavah zaradi nizke koncentracije testosterona. Še en razlog več, da začnemo skrbeti za svoj testosteron takoj!

Kako prepoznati nizko raven testosterona?

Tudi brez laboratorijskega izvida je mogoče ugotoviti, da je na delu pomanjkanje testosterona. Moški zelo dobro vedo, da so sivi lasje zelo privlačni, pomanjkanje moškega hormona pa niti najmanj.

Najbolj očitni znaki za upad testosterona:

  • nenadno nalaganje odvečnih maščob,
  • viden upad mišične mase in izguba moči,
  • utrujenost, ki je kronična,
  • pomanjkanje želje po spolnosti,
  • napetost, razdražljivost in anksioznost.

Od težav k rešitvi moškega ponosa

Prav vsak moški lahko upočasni znake staranja tako, da reši pomanjkanje testosterona. Dobrih rešitev za moško vitalnost je kar nekaj, tako da se lahko vsak sam odloči, kako se bo zoperstavil izgubi vitalnosti.

Predstavljamo sedem trikov, kako polno zaživeti v svoji moškosti in se vrniti v sanjsko formo, tudi v postelji.

1. Poslovi se od stresa

Stres nenehno izčrpava nadledvično žlezo in vodi v utrujenost, izgorelost in depresijo. Ko je telo pod stresom, se sprošča stresni hormon kortizol, ki uničuje testosteron. Izogibajte se stresu, da bo v telesu ugodna klima za testosteron.

2. Uvedi redni trening

S sedenjem na kavču bo testosteron samo kopnel, z njim pa bo pojenjal tudi libido. Treba bo dvigniti rit! Le z nekaj vajami na dan lahko mladostno raven moškega hormona vzdržuješ še zelo dolgo.

Začni jutro s preprosto rutino: jutarnji poskoki, klasični počepi, serija sklec, zapiranje knjige in odmik dlani. Optimalni trening bo hitro postregel s pozitivnimi rezultati, a ga je treba redno izvajati.

3. Manj treninga za več testosterona

Dobra novica! Dolgi treningi ne bodo dali želenega rezultata. S pretirano vadbo se namreč dvigne stres in z njim kortizol, kar ponovno vodi k izgubi testosterona.

Vadba naj bo omejena na največ eno uro.

4. Moč narave in sonca

Preživljanje prostega časa v naravi, daleč stran od mestnega vrveža ima več pozitivnih učinkov na raven testosterona. Z gibanjem v naravi se zmanjšuje stres, sonce pa pomaga pri tvorbi vitamina D.

Raziskave potrjujejo povezavo med vitaminom D in testosteronom. Več je vitamina D, bolj je optimalna koncentracija moškega hormona.

5. Uravnotežena prehrana

Zdrava in uravnotežena prehrana je osnova, če želimo imeti zdravo telo. Naši hormoni bodo težko v ravnovesju, če bo na jedilniku hitra hrana z veliko sladkorja in slabih maščob. Zato, zdravje na krožnik!

Ne pozabi pa na mikrohranila, ki jih lahko vnesemo v telo z organskimi dodatki in bodo vzpodbudila delovanje testosterona.

6. Dodaj zdrave maščobe

Maščobe nikakor niso sovražnik zdrave prehrane. Na podlagi novih spoznanj nutricisti svetujejo, da naj maščobe predstavljajo 20 odstotkov našega jedilnika. Poglejmo, katere maščobe so koristne za testosteron:

  • nenasičene maščobe v arašidih, olivnem olju in avokadu;
  • nasičene maščobe iz rdečega mesa, rumenjakov, sira, temne čokolade in kokosovega olja.

7. Organska prehranska dopolnila

Zgolj z zdravim jedilnikom bo težko vnesti dovolj mikrohranil, ki dvigujejo nivo testosterona. Prehrambena znanost je napredovala do te mere, da so na voljo dodatki, ki nagovarjajo specifično potrebo telesa.

Če želite obuditi moškost, je treba izbrati dodatke, ki bodo odprli vrata do vrhunskega počutja, ne da bi v telo vnesli preveč kalorij.

Rešitev za širok spekter težav, ki jih povzroča testosteron

Prehrambena dopolnila bodo hitro nagovorila težave s testosteronom. V izdelku Golden Tree Alpha Man je 13 aktivnih sestavin iz naravnih živil, ki jih moško telo zares potrebuje za optimalno hormonsko ravnotežje. Povsem naravna formula ne vsebuje nepotrebnih kalorij, dokazano pa zmanjšuje nivo stresa, ki je obremenilen za testosteron. Alpha Man 100 % Natural Testosterone Booster je celovita rešitev za povrnitev mladostne koncentracije moškega hormona in življenjskega potenciala.