Bolečina, ki se pojavi v katerem od nosilnih sklepov – kolenu, hrbtenici, kolku –, je zelo pogosto posledica degenerativne bolezni, kakršna je artroza. Ta prizadene (obrablja) hrustanec v sklepu in ga postopoma zmanjšuje.

Navkljub temu pa se artroza lahko pojavi tudi drugje, denimo na prstih, medtem ko nezdravljenja, postopoma vse bolj napreduje - to pa osebi z artrozo povzroča vse opaznejše življenjske omejitve.

Vzroki in simptomi za nastanek artroze

Zakaj natanko prihaja do obrabe hrustanca, katerega naloga je ščitenje kosti med gibanjem, ni znano, je pa stroka v letih raziskovanja dognala, da obstaja vrsta dejavnikov tveganja, med katere med drugim sodijo:

degenerativni procesi, povezani s starostjo,

genetika, ki vpliva na dovzetnost nekaterih oseb oziroma povečuje njihovo tveganje za razvoj bolezni,

obremenilno gibanje pri poklicni dejavnosti ali športu, ki povzroča nepotreben pritisk na sklep (s tem je posebej povezan pojav artroze hrbtenice),

travmatske poškodbe, kot o zlomi, izpahi, raztrganine vezi, in

anatomske nepravilnosti (denimo displazija kolkov, zaradi katere se nemalokrat razvije artroza kolkov).

Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

Poleg naštetega se artroza pojavi kot posledica debelosti, ki sklepom predstavlja dodatno obremenitev, ali kot sekundarna posledica bolezni (najpogosteje revmatoidnega artritisa), lahko pa gre tudi za kombinacijo različnih vzrokov, zaradi katerih prihaja do razkroja sklepnega hrustanca, sčasoma še kostnega tkiva.

Kadar bolezen napreduje do te stopnje, začnejo nastajati kostni izrastki (osteofiti), ki povzročijo še večjo bolečino, sklep deformirajo in gibanje omejijo.

Simptomi so pravzaprav v precejšnji meri odvisni od vsakega posameznika, vendar večina bolnikov kljub temu poroča o:

  • ostri bolečini, ki jo daljša aktivnost, prav tako daljša neaktivnost, še okrepita,
  • sklepni zakrčenosti, posebej zjutraj, zaradi česar se je treba razgibati in ogreti telo,
  • manjši mišični moči in zmanjšanem obsegu gibljivosti,
  • sklepni nestabilnosti,
  • oteklinah,
  • povečani občutljivosti na dotik prizadetega predela,
  • vidnih deformacijah sklepa ter
  • pogosti krepitaciji (pokanje sklepa med gibanjem).

Štiri stopnje artroze

  1. BLAGA ARTROZA, ki predstavlja začetek bolezni in označuje manjše spremembe znotraj prizadetega sklepa. Nanjo opozarjajo občutek nelagodja znotraj sklepa, komaj zaznavne ali nezaznavne poškodbe tega in občasna, blaga bolečina. Obseg gibljivosti kot sama funkcija sklepa ostaja nespremenjena.
  2. ZMERNA ARTROZA, pri kateri so poškodbe sklepa že očitnejše, vendar te v večji meri še vedno ne vplivajo ne na obseg gibljivosti sklepa ne na njegovo funkcionalnost. Občasno sicer lahko pride do omejitev pri opravljanju vsakdanjih aktivnosti, saj je hrustanec že občutno tanjši. Prične se pojavljati občutek togosti in bolečina, ki se praviloma okrepi med daljšo aktivnostjo.
  3. HUDA ARTROZA, večja poškodba sklepa, ki zmanjša sklepni prostor in povzroča stik kosti, zaradi česar bolečina postane kronična. Poleg te so prisotne otekline, nastajajo pa tudi kostni izrastki. Na splošno skupek simptomov celoten sklep deformira in v precejšnji meri omeji njegovo gibljivost.
  4. NAPREDNA ARTROZA, stanje nepopravljive poškodbe. Hrustanec je v tem primeru obrabljen, kost izpostavljena, operacija zamenjave sklepa pa tako rekoč neizbežna. Oseba, ki se sooča s to stopnjo bolezni, je stalno izpostavljena hudim bolečinam, ki jih spremljajo občutek togosti, oteklina in vidna deformacija prizadetega predela telesa.
Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

V Kliniki za fizioterapijo in telesno pripravo Medicofit se zavedajo pomena pravočasnega zdravljenja, s pomočjo katerega je mogoče zatreti ali celo preprečiti napredovanje bolezni, zaradi česar rehabilitaciji artroze pristopajo celostno.

Sam terapevtski proces prilagodijo lokalnosti pojava, kar pomeni, da je denimo zdravljenje artroze kolka usmerjeno predvsem v krepitev mišic upogibalk in iztegovalk kolka ter mišic trupa, medtem ko artroza kolena ali drugih telesnih predelov zahteva drugačne prilagoditve, določene na diagnostičnem pregledu, ki je temelj vsakršne rehabilitacije.

Artroza: zdravljenje

V Kliniki za fizioterapijo in telesno pripravo Medicofit rehabilitacijski program artroze izvajajo v štirih segmentih, pri čemer je prehajanje med njimi nujno postopno.

Vsako od stopenj individualno prilagodimo naprednosti bolezni, lokalnemu pojavu, simptomom in morebitnim pridruženim boleznim, pa tudi splošni psihofizični pripravljenosti pacienta, s čimer razvoj bolezni omejimo, preložimo, zavremo ali celo preprečimo.

Specialna diagnostika tako temelji na anamnezi o trajanju in napredovanju simptomov, pregledu že izvedenih specialističnih preiskav, kliničnem pregledu, ki vključuje inspekcijo ter palpacijo in meritvah artrokinematike, aktivne in pasivne gibljivosti ter mišične moči.

Vsekakor se ob tem priporoča slikovna diagnostika, posebej rentgen (pokaže sklepne špranje, kostne izrastke in vse druge spremembe) in magnetna resonanca (prikaže stanje kosti, hrustanca in ostalih mehkih tkiv).

Na temelju diagnostičnega pregleda strokovnjaki pripravijo akutno obravnavo, usmerjeno v obvladovanje in preprečevanje napredovanja bolezni.

Gre za manualno terapijo, sklepno mobilizacijo in mobilizacijo mehkih tkiv ter instrumentalno terapijo, pri čemer ima vsaka od naštetih tehnik svojo vlogo, skupno vsem njim pa je zmanjšanje bolečine v sklepu, povečanje obsega gibljivosti, izboljšanje funkcionalnosti sklepa in krepitev mišične moči.

Rezultate instrumentalne terapije dosegajo s TECAR WINTECARE terapijo, 6G Action terapijo, visokotonsko elektrostimulacijo HiTOP, diamagnenoterapijo PERISO in visokoenergijskim laserjem SUMMUS.

Sledi postakutna kineziologija, sestavljena iz prilagojenega vadbenega programa, za pospešitev obnovitvenih procesov sklepnega hrustanca. Namen te je naučiti se primernega razporejanja obremenitev in posledično zmanjšati stres, ki ga je deležen poškodovan segment, ter optimizirati delovanje z artrozo oslabljenega (ter ostalih) sklepov.

Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

Rehabilitacijski program v kliniki Medicofit se sklene s specialno kineziološko vadbo, s pomočjo katere pacient na daljši rok ohranja optimalno funkcijsko stanje celega telesa.

Ker pa mora oseba, ko je enkrat soočena z diagnozo artroze, neprestano prilagajati gibanje in paziti na telesna ravnovesja, je zdravljenje dolgotrajno ter vključuje spremembo načina življenja.

Kot pri vseh drugih boleznih in poškodbah torej tudi za artrozo velja, da je stanje obvladljivo, v kolikor se pacient z njo sooči v zgodnji fazi ter si čim prej zagotovi kakovostno, individualno prilagojeno in bolezni primerno terapevtsko obravnavo. Hitrost ukrepanja je namreč kot vselej ključna.

Prav zato se, če vas pestijo bolečine v katerem od nosilnih sklepov, naročite na diagnostični pregled v kliniko Medicofit.