Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Bolečine v vratu so pogosta težava, ki nastanejo zaradi slabe drže, ponavljajočih gibanj, natega mišice, zvina ligamenta, travmatske poškodbe ali kot posledica sekundarnih bolezni.

Bolečine v vratu so mehanskega (izvirajo iz hrbtenice in njenih struktur), nevropatskega (izvirajo iz hrbtenjače ali živčevja) ali sekundarnega izvora (bolečina iz srca, vaskularna patologija).

Ugotoviti vzrok nenadne bolečine v vratu je ključnega pomena, saj se pri fizioterapevtskem zdravljenju v kliniki Medicofit pozdravi vzrok nastanka bolečine in ne zgolj simptomov.

Celostno zdravljenje bolečin v vratu zajema diagnostiko, fizioterapevtsko zdravljenje, kineziološko fazo in dolgoročno preventivno kineziologijo.

Ali ste vedeli, da so ženske bolj pogosto podvržene nastanku bolečin v vratu kakor moški?

Kako v kliniki Medicofit vodijo paciente od bolečin v vratu in poškodbe do svobodnega gibanja brez bolečin vam razkrivamo v nadaljevanju.

Kako je anatomsko sestavljen vrat?

Vrat je pomemben del telesa, saj predstavlja povezavo med glavo in preostalim delom telesa ter omogoča dihanje in požiranje.

Vratna hrbtenica je sestavljena iz 7 vratnih vretenc (C1-C7), ki so med seboj ločena z medvretenčno ploščico (izjema sta prvo in drugo vratno vretence). Vratna hrbtenica predstavlja podporo celotni teži glave in omogoča gibanje v vratu.

Vratna vretenca so manjše oblike, kakor preostala hrbtenična vretenca, kar omogoča večji obseg gibljivosti v vratnem predelu.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Mišice v vratu so med najmočnejšimi v telesu, saj omogočajo gibanje in nudijo podporo glavi ter vratu medtem ko ligamenti omogočajo statično stabilnost in zaustavljajo prekomerno gibanje, ki bi škodovalo.

Skozi vrat poteka pomembno oživčenje (hrbtenjača, ki prenaša sporočila med možgani in preostalim telesom) in prekrvavitev (karotidna arterija, ki dovaja kri možganov poteka skozi vrat. Jugularna vena, ki odvaja kri iz možganov v srce poteka skozi vrat).

Vzroki za bolečine v vratu

Najpogostejši vzroki za bolečine v vratu, ki jih dolgoročno uspešno in učinkovito zdravijo v kliniki Medicofit so:

  • diskus hernija v vratu,
  • nihajna poškodba vratne hrbtenice,
  • nateg vratne mišice,
  • zvin ligamenta v vratu,
  • cervikobrahialgija,
  • heksenšus,
  • poškodbe fasetnih sklepov.

Heksenšus

Velika verjetnost je, da ste se že kdaj zbudili s trdim vratom in ste bili omejeni z gibanjem v vratu (pogledi levo in desno). Vratna otrdelost vodi do mišične bolečine in v hujših primerih, do utesnitve živca (pekoča bolečina, ki izžareva v roko in povzroča mravljinčenje).

Heksenšus ali trd vrat najpogosteje nastane zaradi prenapetih vratnih mišic, slabe telesne drže ali kakšne druge patologije v vratni hrbtenici (osteoartritisa ali poškodbe fasetnega sklepa).

Pojavi si tudi, kadar spite v neprimernem položaju, dolgotrajnem sedenju za mizo (sedeče delo), dolgotrajno gledanje v telefon, po padcu, športni poškodbi in stresu (zakrči mišice).

Strokovnjaki fizioterapije pri svojem delu izvajajo manualno terapijo (sklepno mobilizacijo, terapijo prožilnih točk) za zmanjšanje bolečine in povečanje gibljivosti, instrumentalno terapijo (visokotonsko elektrostimulacijo HiTOP, TECAR WINTECARE terapijo, visokoenergijski SUMMUS laser) in specialno terapevtsko vadbo.

Izvajajo se raztezne vaje in vaje za povečanje obseg gibljivosti, ki zmanjšajo mišično napetost in povečajo mobilnost v vratu. Prav tako se izvajajo vaje za krepitev, ki povečajo moč in vzdržljivost vratnih mišic.

Pomembno je, da se izogibate gibom, ki sprožijo bolečino.

Diskus hernija

Diskus hernija ali izbočenje medvretenčne ploščice je bolezensko stanje, ki nastane zaradi starosti in degenerativnih procesov, travmatske poškodbe, slabe telesne drže, ponavljajočih gibanj in genetske predispozicije.

Pacienti poročajo o pekoči bolečini, ki izžareva od vratu do prstov na roki. Bolečino v vratu spremlja občutek mravljinčenja in odrvenelosti. Postopno prihaja do šibkosti v mišicah in omejene gibljivosti v vratu.

Ali ste vedeli, da uspešno fizioterapevtsko zdravljenje v večini primerov zmanjša potrebo za operativnem posegu?

Fizioterapevtsko zdravljenje se prične z izvajanjem manualne terapije (miofascialno sproščanje, sklepna mobilizacija), uporabo najsodobnejših naprav (LASER terapija, TECAR terapija, HiTOP elekstrostimulacija) v kombinaciji s specialno terapevtsko vadbo.

V akutni fazi zdravljenja se osredotoča na zmanjšanje bolečine in vnetja v vratu ter mravljinčenja po roki (če je prisotno). Po uspešnem fizioterapevtskem zdravljenju vas prevzamejo strokovnjaki kineziologije.

S specialno kineziološko vadbo se izvaja posturalna korekcija (vzpostavitev pravilnih gibalnih vzorcev), vzpostavitev ustrezne obremenilne kapacitete hrbtenice in pravilnega mišičnega sorazmerja/delovanja.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Nihajna poškodba vratne hrbtenice

Nihajna poškodba vratne hrbtenice nastane, kadar pride do nenadnega giba glave iz hiperekstenzije (pogled proti stropu) naprej v fleksijo (pogled proti tlom).

Nihajna poškodba najpogosteje nastane zaradi prometne nesreče, športne poškodbe ali padca.

Odvisno od stopnje intenzivnosti nihajne poškodbe se poškodujejo mišice, ligamenti, kosti in živčevje, ki poteka skozi vrat.

Pacienti občutijo bolečino v vratu in otrdelost, pogoste glavobole in omotice, občasno težavo z vidom. Nihajna poškodba vratne hrbtenice je skupek kliničnih znakov, ki vodijo do diagnoze natega mišice ali zvina ligamenta.

Ali ste vedeli, da se simptomi nihajne poškodbe lahko pojavijo šele čez nekaj ur ali celo dni?

Fizioterapevtsko zdravljenje uspešno zmanjša bolečino v vratu, zmanjša oteklino in vnetje, poveča obseg gibljivosti in poveča mišično moč, vzdržljivost ter vzpostavi pravilno mišično delovanje.

Celostno zdravljenje bolečin v vratu

Celostno zdravljenje v kliniki za fizioterapijo Medicofit vodi pacienta od diagnostičnega pregleda in fizioterapevtskega zdravljenja do kineziologa, ki povrne vašemu vratu polno moč in gibalno funkcijo!

Učinkovitost zdravljenja zagotavljajo z izvajanjem aktivne fizioterapije, kjer pacient aktivno sodeluje pri zdravljenju poškodbe in bolečin v vratu.

Vsak fizioterapevtski program je zasnovan individualno na podlagi diagnostičnega poročila in vsaka fizioterapevtska obravnava se izvaja 90 minut, kjer je strokovnjak fizioterapije individualno posvečen pacientu.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Diagnostika

Začetek vsakega fizioterapevtskega zdravljenja bolečin v vratu se prične z uvodnim pogovorom (anamnezo), kjer fizioterapevt diagnostik pridobi informacije o zgodovini bolezni, času trajanja težav, oceni bolečine in morebitnih družinskih bolezni.

Fizični pregled je sestavljen iz inspekcije in palpacije, kjer se opravi pregled kože (prisotna vidna atrofija mišic, oteklina ali vnetje, vidna telesna nesimetričnost, pomodrelost in temperatura kože).

Oceni se sklepa gibljivost in opravijo se meritve mišične moči, ki prikažejo mišično šibkost in mišično sorazmerje.

Oceni se obremenilna kapaciteta vratne hrbtenice, ki je premajhna ali prevelika. Obremenilna kapaciteta predstavlja sposobnost hrbtenice pri prenašanju obremenitev.

Dodatno se opravijo ortopedski in nevrološki testi, ki so usmerjeni k testiranju specifičnih anatomskih struktur v vratu.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Fizioterapija

Akutna fizioterapevtska faza zdravljenja zajema kontrolo simptomatike, kjer se zmanjša bolečino v vratu, zmanjša se vnetje, poveča obseg gibljivosti in vzpostavi mišično moč v vratu.

Strokovnjaki fizioterapije izvajajo manualno terapijo, sklepno mobilizacijo, terapijo prožilnih točk in miofascialno sproščanje, z namenom povečanja obsega gibljivosti v vratu, zmanjšanja bolečine in zmanjšanja mišične napetosti.

Pri svojem delu uporabljajo najsodobnejše instrumentalne naprave, kot so:

  • TECAR WINTECARE terapijo (globinsko segreva tkivo, spodbuja prekrvavitev in celični metabolizem)
  • EMS udarne valove (ki ponovno ranijo obolelo tkivo in pospešijo celjenje)
  • visokoenergijski SUMMUS laser (laserski žarek, ki spodbuja hitrejše celjenje ran in brazgotin)
  • visokotonsko elektrostimulacijo HiTOP (aktivno zmanjšanja bolečine).

Manualno terapijo in instrumentalno terapijo se izvaja v kombinaciji s specialno terapevtsko vadbo, kjer se osredotočimo na aktivacijo in krepitev vratne muskulature in povečanje obremenilno kapacitete vratne hrbtenice.

V primarni fazi se izvajajo aktivacijske vaje za obhrbtenične vratne mišice, ki vplivajo na celotno biomehaniko telesne drže in so ključne za posturalno kontrolo. Nadaljnjo se izvajajo aktivne vaje, ki vzpostavljajo pravilno obremenilno kapaciteto vratne hrbtenice (vadba se izvaja v polnem obsegu in krepi se v vseh smereh gibanja).

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Kineziologija

Po uspešnem fizioterapevtskem zdravljenju vas do odlične telesne pripravljenosti vodijo strokovnjaki kineziologije.

Specialen kineziološki program je usmerjen v krepitev celotne vratne muskulature (v izometrični, ekscentrični in koncentrični kontrakciji), krepitev ramenskega obroča in izboljšanja gibljivosti vratne hrbtenice.

S specialno vadbo se odpravlja morebitna mišična odstopanja od normativov (npr. laterofleksorjev (stranskih upogibalk) vratne hrbtenice) in se dosega popolno simetrijo ter mišično delovanje.

Postopno se prične izvajate osnovne vaje za krepitev zgornjih udov in celotnega telesa.

Pred zaključkom celostnega zdravljenja se izvede aplikacija testne baterije za vrat (meritve), ki pokažejo gibalno učinkovitost vratu in pripravljenost na vsakodnevne obremenitve.

Po uspešno zaključenem zdravljenju se pacienti udeležijo postkineziološkega programa, ki preprečuje ponovni pojav starih bolečin in preprečuje nastanek novih poškodb.

Strokovnjaki v kliniki Medicofit vas vodijo do popolne odprave bolečin v vratu in vam povrnejo zaupanje v polno obremenjevanje vašega telesa! Vodijo vas do svobodnega gibanja brez bolečin!


Viri

  1. Cohen, S. P., & Hooten, W. M. (2017). Advances in the diagnosis and management of neck pain. BMJ (Clinical research ed.), 358, j3221. https://doi.org/10.1136/bmj.j3221
  2. Sharrak S, Al Khalili Y. Cervical Disc Herniation. [Updated 2022 Aug 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546618/
  3. Sterling M. (2014). Physiotherapy management of whiplash-associated disorders (WAD). Journal of physiotherapy, 60(1), 5–12. https://doi.org/10.1016/j.jphys.2013.12.004