Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Gibanje je izredno pomembno vse dni v letu in v hladnejšem delu leta nimamo vedno možnosti za vadbo na prostem. Odlično jo lahko kombiniramo z vadbo za moč doma ali v telovadnici. Pomembno pa je, da razumemo, kako pravilno izvajamo tako vadbo in kakšno opremo pri tem potrebujemo.

Moč in gibanje – ključ do vitalnosti in dobrega počutja

Večina športnikov se dobro zaveda, da jim moč zagotavlja učinkovito in varno gibanje. V mnogih športih je rezultat neposredno odvisen od moči, v drugih poveča učinkovitost gibanja in tehnične zmožnosti športnikov. Moč je temelj gibalne sposobnosto, omogoča učinkovito izvajanje različnih gibov in je ključnega pomena v številnih športnih disciplinah pa tudi v čisto vsakdanjem življenju. Redna vadba za moč krepi mišični tonus in preprečuje upadanje mišične mase, ki se lahko pojavi že po 30. letu starosti. Vadbo za moč lahko izvajamo doma, v telovadnici ali na prostem. Ustrezna športna oprema bo naredila vaš trening še bolj učinkovit, poleg tega pa bo zmanjšala tudi možnosti za poškodbe. Če imate kvalitetno opremo vedno na dosegu roke – npr. v domači telovadnici ali prostoru za vadbo, je to še toliko bolj praktično in koristno. Lažje boste ostali dosledni in disciplinirani ter neodvisni od vremenskih razmer in drugih omejitev.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Zakaj je vadba za moč tako pomembna?

Vadba za moč je ključnega pomena za vse starosti. Sedeči način življenja lahko oslabi mišice tudi pri mlajših, s starostjo pa postane še bolj pomembna. Vadba za moč izboljšuje delovanje živčno-mišičnega sistema in izboljšuje aktivacijo mišic, izboljšuje kostno gostoto, zmanjšuje maščobno maso in tveganje za padce. Je tudi učinkovit način za preprečevanje osteoporoze, zmanjšuje verjetnost za srčno-žilne bolezni in izboljšuje kognitivne funkcije. Pomembno je, da se vadba izvaja pravilno, saj lahko v nasprotnem primeru pride do poškodb. Najpomembneje pa je, da vadba postane del vaše vsakdanje rutine in izboljša kakovost življenja.