Zato si bomo v nadaljevanju pogledali, kako izbrati fasaderstvo, s katerim boste zadovoljni in bo izdelal fasado v skladu najboljšimi praksami in skladno z zahtevami uporabljenih materialov.

Najpogostejši zapleti, do katerih pride med naročnikom in izvajalcem so:

  • Neupoštevanje dogovorjenega termina
  • Nekakovostna izvedba
  • Napake pri izvedbi oz. pri končnem izdelku
  • Navite cene

Da bi naročniki našli pravo fasaderstvo, smo pripravili nekaj nasvetov o tem, na kaj naj bodo pozorni in kaj naj preverijo, preden se odločijo za izbiro ponudnika.

Foto: Fasade D&M d.o.o.
Foto: Fasade D&M d.o.o.

Izkušnje

Eno je znanje, drugo so izkušnje. Izkušeni fasaderji so na nek način zagotovilo, da bo fasada narejena dobro in kvalitetno. Hkrati pa so zagotovilo tudi za to, da bodo morebitni zapleti pri izvedbi rešeni na najboljši možen način.

Pri izbiri fasaderstva zato najprej preverite, ali gre za uveljavljeno podjetje, koliko uspešnih projektov imajo za sabo in kako so z izvedbo zadovoljne stranke.

Zanesljivost

Da se na fasaderstvo lahko zanesete, ni samoumevno. Obstaja veliko fasaderskih podjetij. Le ta pa imajo lahko zelo različen odnos do strank in pristop k poslovanju. Ker je določeno podjetje lahko precej zasedeno, ali pa pride do zapletov na določenih objektih, lahko pride do zamud. To vodi seveda v nezadovoljstvo naročnika.

Po drugi strani se določenim fasaderjem dogajajo zamude pri dobavi materialov, težave s plačili in podobno.

Tretja stvar, povezana z zanesljivostjo, pa je tudi garancija na fasado. V kolikor je podjetje nestabilno v kakršnemkoli smislu, obstaja tveganje, da ga v prihodnosti, ko bo naročnik želel uveljavljati garancijo, ne bo več.

Zanesljivost fasaderstva lahko ocenimo ali predvidimo na več načinov. Prvi način so mnenja strank. Preglejte, kaj o določenem ponudniku pravijo stranke, kaj pišejo o njem.

Pogosto se za izbiro fasaderstva odločamo na podlagi priporočil prijateljev ali sosedov. Tudi v tem primeru je smiselno vprašati, kako je bilo z roki, so bile zamude, je bilo vse narejeno v skladu z dogovorom.

Strokovnost in poznavanje materialov

Čeprav se strokovnost morda zdi najpomembnejša, pa jo na tretjem mestu omenjamo zato, ker je v neki meri skorajda samoumevna. A žal ni čisto tako. Obstaja kar nekaj ponudnikov, ki se spoznajo bolj na prodajo fasaderskih storitev, kot pa na izdelavo fasad.

Ko naročnik upošteva ponudbo določenega fasaderstva, temu običajno sledi obisk, ki mu pravimo ogled objekta. Takrat je pravi čas, da za fasaderja pripravite vprašanja, s pomočjo katerih boste lahko prepoznali, ali je strokoven in kako dobro se spozna na materiale in izdelavo fasade. Najbolj smiselna vprašanja v tem primeru so na primer:

  • Kateri material priporoča za izolacijo fasade in zakaj?
  • Kateri zaključni sloj fasade priporoča in zakaj?
  • Kako bo rešil nek določen del objekta (npr. napušč)?

Omenjena vprašanja sicer resda niso pretirano zahtevna, a se bodo različni fasaderji nanje odzvali drugače. Na podlagi odziva in odgovora vsakega izmed njih, pa boste vsaj nekoliko lažje precenili.

Cenovna dostopnost

Pri fasadi ni smiselno izbirati najcenejših materialov. Prav tako pa ni smiselno izbirati najcenejših delavcev. Tudi fasaderji lahko zaslužijo več ali manj. Dobri delavci so plačani bolje, zato je tudi cena ponudnika, ki ima boljše delavce višja.

Vsekakor je smiselno, da se najprej opredelite, katere fasadne materiale želite, katere dodatne storitve želite in nato zberete ponudbe, ki bodo med seboj karseda primerljive. Tako boste lahko ugotovili, v kakšen segment določen fasader sodi. Dobri ponudniki fasad so praviloma zasedeni vsaj za pol leta vnaprej, zato vas ne bodo prepričevali s pretiranimi popusti. Določeni pa bodo zaradi pomanjkanja dela ali finančne situacije na vsak način želeli avans (plačilo vnaprej). Izbira takega ponudnika pa seveda ni smiselna, saj predstavlja več tveganja.

Konec koncev je najpomembnejši dejavnik pri izbiri pravega fasaderstva ta, da ustreza vašim zahtevam in željam, glede na tip fasade, ki ga želite. Toda ena stvar, ki jo vaša izbira zagotovo ne bi smela imeti, je igra na srečo.

Boljše fasade po primerljivi ceni

Podjetje Fasade D&M d.o.o. ima za sabo na stotine projektov in odlična mnenja strank. Svojim strankam zagotavljamo uporabo bolj kakovostnih materialov za fasade po primerljivi ceni. Naši delavci so med najboljšimi v Sloveniji in so pogosto (v mnenjih) pohvaljeni zaradi zanesljivosti, kakovosti izvedbe in čistoče ter higiene.

V kolikor se zanimate za izdelavo fasade obiščite našo spletno stran in stopite v stik z nami. Mi pa vam bomo z veseljem odgovorili na vprašanja, pripravili neobvezujočo ponudbo in se dogovorili za ogled objekta.