Haglundova peta je kostna izboklina na mestu, kjer se Ahilova tetiva pritrjuje na zadnji del petne kosti. Poznana je tudi kot "dorzalni petni trn" in jo običajno povzroča trenje čevljev ob peto. Zaradi svoje izbočenosti je kostni izrastek nenehno izpostavljen trenju, kar povzroča rdečino, oteklino in bolečino v peti.

Haglundova deformacija največkrat prizadene osebe, starejše od 40 let, lahko pa tudi mlajše, ki pogosto nosijo neprimerno obutev. Veliko pogosteje nastane pri ženskah, predvsem zaradi nošenja visokih pet.

Ali ste vedeli, da se lahko pojavi tudi Haglundov sindrom – sindrom je sestavljen iz treh stanj, ki se pogosto pojavljajo skupaj: Haglundova deformacija, tendinoza Ahilove tetive in burzitis petnice.

V kolikor se je pojavila bolečina v peti, bo morda čas za obisk fizioterapevta. V nadaljevanju želimo bralcem ponuditi celovit vpogled v fizioterapevtski pristop k zdravljenju Haglundove pete ter podati koristne smernice in nasvete za učinkovito obvladovanje tega stanja.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Zakaj se pojavi Haglundova deformacija?

Haglundova peta se običajno pojavi zaradi kombinacije številnih dejavnikov, ki vključujejo anatomsko strukturo stopala, genetiko, nepravilno obutev in ponavljajoče se obremenitve stopala.

  • Anatomske variacije stopala: Visok stopalni lok lahko poveča tveganje za razvoj Haglundove pete, saj povzroči neenakomerno porazdelitev silne obremenitve med hojo.
  • Genetika: Družinska zgodovina Haglundove pete lahko igra vlogo pri njenem razvoju. Če imajo vaši bližnji družinski člani to stanje, ste lahko bolj dovzetni zanj.
  • Nepravilna obutev: Nošenje čevljev z visokimi ali trdimi, tesnimi petami lahko povzroči pritisk na hrbtno stran pete in s tem prispeva k nastanku kostnega izrastka.
  • Poškodbe ali preobremenitve: Poškodbe ali prekomerne obremenitve petnice, na primer pri športnih aktivnostih ali dejavnostih, ki zahtevajo dolgotrajno hojo ali tek, lahko povzročijo preobremenitev Ahilove tetive in nastanek deformacije.

Čeprav natančen vzrok Haglundove pete ni vedno znan, je prav kombinacija teh dejavnikov običajno tista, ki prispeva k razvoju tega stanja. V kliniki Medicofit se strokovnjaki posvetijo iskanju iz odravljanju vzroka vaših bolečin.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Kakšne težave povzroča Haglundova peta?

Haglundova peta lahko povzroči različne simptome, ki se kažejo kot:

  • Bolečina v peti: To je najpogostejši simptom Haglundove pete. Bolečina se običajno pojavi na zadnji strani pete, kjer kostni izrastek pritiska na sosednja mehka tkiva.
  • Oteklina in vnetje: Zaradi draženja in pritiska ob mehka tkiva lahko pride do otekline in vnetja okoli prizadetega območja.
  • Težave pri hoji: Bolečina in nelagodje lahko povzročita težave pri hoji, še posebej pri nošenju neudobnih trdih čevljev.
  • Občutljivost na dotik: Prizadeto območje pete lahko postane občutljivo na dotik, kar lahko povzroči nelagodje pri nošenju čevljev ali pri stiskanju pete.

Če imate katerega od teh simptomov in sumite, da imate Haglundovo peto, je priporočljivo, da se posvetujete s specialistom za nadaljnjo oceno, diagnostiko in fizioterapevtsko zdravljenje.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Kako diagnosticiramo in zdravimo Haglundovo peto?

Pomembno je pravočano prepoznati in zdraviti Haglundovo peto, saj lahko preprečimo nadaljnje nelagodje in omejitve pri gibanju. V Kliniki Medicofit smo specializirani za učinkovito obravnavo tovrstne težave s stopalom.

Naš pristop k zdravljenju Haglundove pete je celovit in individualno prilagojen vsakemu pacientu. S pomočjo natančne diagnostike in ocene stanja stopala določimo najboljše možnosti zdravljenja.

Osredotočamo se na uporabo različnih terapevtskih tehnik, vključno z elektroterapijo HiTop, terapevtskim ultrazvokom, TECAR terapijo in udarnimi valovi (ESWT), ki pomagajo zmanjšati bolečino in vnetje v območju pete.

Poleg tega, naša ekipa fizioterapevtov predpiše specifične vaje za raztezanje in krepitev mišic stopala in goleni, kar pripomore k zmanjšanju tenzije na Ahilovo tetivo, izboljšanju ravnotežja, stabilnosti gležnja ter preprečevanju nadaljnjih bolečin.

Pri Kliniki Medicofit verjamemo v individualiziran pristop k zdravljenju, kjer ima sodelovanje med pacientom in našim strokovnim timom, ključno vlogo pri doseganju najboljših rezultatov.

Nastalega kostnega izrastka seveda ne moremo odpraviti, lahko pa omejimo simptome, ki jih povzroča. Kirurška odstranitev Haglundove deformacije se izvede le v skrajnih primerih, saj predstavlja poseg visoko tveganje za rupturo Ahilove tetive – v kolikor se odločite za operacijo, lahko rehabilitacija po posegu traja tudi do 1 leta!

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Za več informacij o našem pristopu k zdravljenju Haglundove pete in možnostih obravnave se obrnite na nas in se dogovorite za diagnostično terapijo pri naših specialistih.

Kako si lahko pomagate sami?

Čeprav je za diagnozo in zdravljenje najbolje poiskati pomoč fizioterapevta, lahko že sami pripomorete k zmanjšanju nelagodja:

  1. Počitek in omejitev aktivnosti: Zmanjšajte obremenitev prizadete pete tako, da se izognete dolgim obdobjem hoje. Uporabite lahko tudi pomožne pripomočke, kot so opornice za peto, da zmanjšate pritisk na območje kostnega izrastka.
  2. Hlajenje območja pete: Hlajenje lahko zmanjša vnetje in lajša bolečino. Hladilne obloge nanesite na prizadeto območje pete za približno 15-20 minut, večkrat na dan.
  3. Vaje za raztezanje in krepitev: Redno izvajanje vaj za raztezanje mišic meč in vaj za moč v gležnju, lahko pomaga izboljšati gibljivost in moč stopala ter zmanjšati pritisk na peto.
  4. Primerna obutev: Nosite udobne čevlje z mehkim podplatom ter zadostno podporo pete. Ženske se izogibajte visokim petam.
  5. Uporaba vložkov ali oblazinjenih čevljev: Posebni vložki za peto ali oblazinjenje v čevlju lahko pomagajo razbremeniti pritisk na peto in zmanjšati nelagodje.

Čeprav lahko ti preprosti ukrepi pomagajo pri lajšanju simptomov Haglundove pete, je pomembno, da se posvetujete s specialistom, še posebej, če se simptomi ne izboljšajo ali se dodatno še poslabšajo.


Viri in literatura

Vaishya, R., Agarwal, A. K., Azizi, A. T., & Vijay, V. (2016). Haglund's Syndrome: A Commonly Seen Mysterious Condition. Cureus, 8(10), e820. https://doi.org/10.7759/cureus.820

William Morrison. (2019). Haglund’s Deformity. Available from: https://www.healthline.com/health/haglund-deformity . [Accessed: 14/4/2024].

Physiopedia. (2021). Haglund's deformity. Available from: https://www.physio-pedia.com/Haglund%27s_deformity . [Accessed: 15/4/2024].

Catherine Moyer, DMP. (2024). Haglund's Deformity (Back of Heel Bump). Available from: https://www.verywellhealth.com/haglunds-deformity-pump-bump-1337683. [Accessed: 15/4/2024].

Cleveland Clinic. (2020). Haglund’s Deformity. Available from: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/25134-haglunds-deformity. [Accessed: 14/4/2024].