Morda vas bo presenetilo dejstvo, da je Hoffa maščevje pravzaprav največja maščobna blazinica v kolenu. Ker je bogato oživčena je zato eden izmed glavnih virov bolečine v sprednjem delu kolenskega sklepa.

Glavni vzroki za nastanek sindroma Hoffa maščevja v prvi vrsti vključujejo repetitivne mikropoškodbe, akutne travme, dislokacijo pogačice, kronične obremenitve ter nekatere vnetne bolezni.

Naši pacienti simptome Hoffitisa opisujejo kot neprijetne in omejujoče, saj bolečina in oteklina znatno vplivata na njihove vsakodnevne aktivnosti in sposobnost gibanja. V nadaljevanju vam predstavljamo, kako s pomočjo najsodobnejše fizioterapije v Kliniki Medicofit dosežemo resolucijo hoffitisa.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Kakšne simptome povzroča?

Naši pacienti največkrat poročajo, da se simptomi poslabšajo z aktivnostmi, ki vključujejo dolgotrajno sedenje s pokrčenimi koleni. Med največkrat omenjenimi simptomi so:

  • Bolečina v sprednjem delu kolena: Lokalizirana v sprednjem delu kolena, tik pod pogačico. Lahko je ostra ali topa in se pogosto poslabša med aktivnostjo.
  • Oteklina: Nekateri pacienti poročajo o oteklini okrog pogačice, ki je posledica vnetja.
  • Težave pri iztegu kolena: Pacienti ponavadi občutijo bolečino ali neugodje, ko popolnoma iztegnejo koleno. To je še posebej opazno pri aktivnostih, kot so hoja po stopnicah, počepi ali klečanje.
  • Poslabšanje simptomov med aktivnostjo: Simptomi hoffitisa se pogosto poslabšajo med fizično aktivnostjo, zlasti med aktivnostmi, ki vključujejo ponavljajoče se gibe kolenskega sklepa.
  • Toplejše koleno: Vnetje lahko povzroči, da je prizadeto koleno na dotik toplejše v primerjavi z drugim kolenom.

Če si želite izvedeti kaj več o diagnostiki, zdravljenju in rehabilitaciji Hoffitisa ste na pravem naslovu, saj vam v članku razkrijemo najpomembnejše informacije o tej tematiki!

Kako nastane sindrom Hoffa maščevja?

Hoffa maščevje je bogato prekrvavljeno in oživčeno, zato je še posebej občutljivo na poškodbe in vnetja.

Ko pride do poškodbe ali ponavljajočega se pritiska se v maščobni blazinici lahko pojavita krvavitev in oteklina. Telo nato sproži vnetni odziv, kar povzroči bolečino v prizadetem območju.

Če stanja ne zdravimo na ustrezen način, lahko kronično vnetje povzroči nastanek fibroznih tkiv, kar še dodatno poveča težave in nastale simptome pri bolniku.

Za preprečevanje in zdravljenje Hoffitisa je zato pomembno, da se izogibamo dejavnostim, ki povzročajo ponavljajoče se poškodbe kolena ter, da ob prvih znakih bolečine ali otekanja pravočasno poiščemo strokovno pomoč.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Diagnostika sindroma Hoffa maščevja

Diagnostika Hoffa maščevja vključuje več korakov, ki zdravniku pomagajo ugotoviti prisotnost vnetja in izključiti druge možne vzroke bolečine v kolenu.

Zdravnik sprva izvede podrobno anamnezo, ki vključuje popis simptomov, njihovo trajanje, intenzivnost in dejavnike, ki jih poslabšajo ali ublažijo.

Posebno pozornost nameni tudi vprašanjem o morebitnih preteklih poškodbah kolena, operacijah ali ponavljajočih se dejavnostih, ki koleno obremenjujejo.

Sledi temeljit fizični pregled, pri čemer se preveri prisotnost otekline, občutljivosti na dotik in obseg gibanja kolena. Prizadeto področje zdravnik tudi dobro pretipa, kar mu pomaga ugotoviti lokalizacijo bolečine, zlasti pod pogačico, kjer se Hoffova maščevje nahaja.

Najpomembnejša slikovna preiskava za diagnozo hoffitisa je slikanje z magnetno resonanco, ki omogoča natančen prikaz mehkotkivnih struktur kolena. Lahko razkrije oteklino, vnetje, prisotnost tekočine in morebitne fibrozne spremembe Hoffa maščevja.

Za hitro oceno mehkotkivnih struktur kolena je lahko uporaben tudi ultrazvok, ki predstavlja neinvazivno in cenovno dostopno preiskavo.

Če obstaja sum na sistemsko vnetno bolezen, kot je revmatoidni artritis, lahko zdravnik naroči tudi krvne teste za preverjanje vnetnih markerjev in protiteles.

Natančna diagnoza hoffitisa tako zahteva kombinacijo temeljite anamneze, kliničnega pregleda in ustreznih slikovnih preiskav, ki so ključnega pomena za načrtovanje ustreznega zdravljenja in izboljšanje kakovosti življenja pacienta.

Kako poteka fizioterapija v Kliniki Medicofit?

V naši kliniki Medicofit je glavni cilj fizioterapije predvsem izboljšanje gibanja posameznika in funkcije kolena.

Za dosego zastavljenega cilja uporabljamo različne metode, kot so vaje za krepitev kolenskih mišic, raztezanje in tehnike ti. tapinga.

Pri vajah se osredotočimo na krepitev mišice kvadriceps, kar pomaga izboljšati gibanje pogačice in zmanjšati trenje ter pritisk na Hoffa maščevje.

V sklopu tapinga s trakom s posebno tehniko podpiremo spodnji del pogačice, s čimer zmanjšamo trenje in bolečino.

Svetujemo tudi glede pravilne tehnike gibanja in izvajanja vsakodnevnih dejavnosti, da preprečimo nadaljnje draženje področja.

Cilj naše fizioterapije je tako doseči izboljšave v gibanju, zmanjšanje bolečine v kolenu ter omogočiti pacientu, da se k normalnim aktivnostim vrne čim prej.

Nikar ne obupajte zaradi bolečin, saj vam v kliniki Medicofit ponujamo celovito obravnavo, ki jo potrebuje vaše koleno. Pokličite še danes, saj vam zagotovo ne bo žal!

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Možnosti zdravljenja hoffitisa

Pri zdravljenju hoffitisa se uporabljajo različni pristopi. Prvi korak je zagotovitev počitka in sprememba nekaterih aktivnosti.

Pomembno je, da se pacient izogiba dejavnostim, ki povzročajo bolečino, kar omogoča boljšo regeneracijo poškodovanega tkiva. Priporočljivo je izogibanje predvsem dolgotrajnemu klečanju in pogostemu počepanju.

Poleg tega je pomembna tudi uporaba ledenih obkladkov na prizadeto območje, kar pomaga zmanjšati oteklino in bolečino. Priporočljivo je nanašanje ledu večkrat na dan po 15-20 minut.

Za zmanjšanje vnetja in bolečine so v uporabi tudi nesteroidna protivnetna zdravila.

Ključno vlogo pri zdravljenju Hoffitisa ima tudi fizioterapija v sklopu katere fizioterapevt običajno predpiše specifične vaje za krepitev mišic okoli kolena, izboljšanje gibljivosti in stabilnosti sklepa.

V nekaterih primerih se lahko za zdravljenje uporabijo tudi kortikosteroidne injekcije, ki zmanjšajo vnetje in bolečino.

Ko neinvazivno zdravljenje ni uspešno je običajno potrebna artroskopija, ki omogoča odstranitev vnetega ali fibroznega tkiva. Po operaciji sledi obdobje rehabilitacije za obnovitev polne funkcionalnosti kolena, ki jo omogočamo v Kliniki Medicofit.


VIRI

DuBose M, Taqi M. Hoffa Pad Impingement Syndrome. [Updated 2023 Feb 22]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK589637/

Draghi F, Ferrozzi G, Urciuoli L, Bortolotto C, Bianchi S. Hoffa's fat pad abnormalities, knee pain and magnetic resonance imaging in daily practice. Insights Imaging. 2016 Jun;7(3):373-83. doi: 10.1007/s13244-016-0483-8. Epub 2016 Mar 21. PMID: 27000624; PMCID: PMC4877349.

Abelleyra Lastoria DA, Benny CK, Hing CB. Predisposing factors for Hoffa's fat pad syndrome: a systematic review. Knee Surg Relat Res. 2023 Jun 9;35(1):17. doi: 10.1186/s43019-023-00192-4. PMID: 37296488; PMCID: PMC10251569.

Draghi, F., Ferrozzi, G., Urciuoli, L. et al. Hoffa’s fat pad abnormalities, knee pain and magnetic resonance imaging in daily practice. Insights Imaging 7, 373–383 (2016). https://doi.org/10.1007/s13244-016-0483-8

Kumar, D., Alvand, A. in Beacon, J. P. (2007). Impingement of Infrapatellar Fat Pad (Hoffa’s Disease): Results of High-Portal Arthroscopic Resection. Arthroscopy: The Journal of Arthroscopic & Related Surgery, 23(11), 1180-1186.e1. https://doi.org/10.1016/j.arthro.2007.05.013