Foto: GETTIK Europe Ltd.
Foto: GETTIK Europe Ltd.

Vsakdo lahko izgubi lase na glavi, vendar je izpadanje las pogostejše pri moških.

Izraz plešavost se običajno nanaša na prekomerno izpadanje las z lasišča. Dedna izguba las s starostjo je najpogostejši vzrok za plešavost. Nekateri ljudje pustijo, da jim lasje izpadajo in to sprejmejo, drugi plešavost skrivajo na različne načine spet tretji pa se odločijo za enega ali več od razpoložljivih načinov, da preprečijo nadaljnje izpadanje las ali rast las obnovijo.

Izpadanje las se lahko pojavi na različne načine, odvisno od tega, kaj povzroča. Lahko se pojavi nenadoma ali postopoma in vpliva samo na lasišče ali celo telo.

Simptomi in znaki izpadanja las

Poglejmo si, kateri so prvi znaki oz. simptomi izpadanja las.

Postopno redčenje las na vrhu glave

To je najpogostejša vrsta izpadanja las, ki prizadene ljudi s starostjo. Pri moških se lasje pogosto začnejo umikati pri čelu. Ženske imajo navadno redčenje na določenem delu lasišča. Vse pogostejši vzorec izpadanja las pri starejših ženskah je umikanje las od čela proti lasišču.

Krožno in neenakomerno redčenje las

Nekateri ljudje izgubljajo lase v krožnih ali neenakomernih delih na lasišču, bradi ali obrveh. Pred izpadanjem las lahko koža postane srbeča ali boleča.

Nenadno tanjšanje las

Fizični ali čustveni šok lahko povzroči izpadanje las. Pri česanju ali umivanju las in celo po nežnem vlečenju se lahko pojavijo šopki izpadenih las. Ta vrsta izgube las običajno povzroči splošno redčenje las, vendar je začasna.

Izpadanje las oz. dlak na celotnem telesu

Nekatera stanja in zdravljenja, kot je kemoterapija, lahko povzročijo izgubo las po vsem telesu. Lasje v takih primerih običajno zrastejo nazaj.

Kdaj k zdravniku

Obiščite svojega zdravnika, če menite, da gre za izpadanje las, ki ni povezano z dednostjo ali staranjem.

Izpadanje las pa se lahko upočasni in v nekaterih primerih celo prepreči. Preberite si tudi, na katere načine je mogoče upočasniti ali preprečiti izpadanje las. Gre za edinstveno tehnologijo, ki so jo zasnovali strokovnjaki in jo uporabljajo celo Hollywoodske zvezde…