Foto: iStock
Foto: iStock

V tako vlažnih prostorih se dobro počutijo predvsem plesni, ki lahko predstavljajo veliko težavo, še posebej, če v gospodinjstvu živijo majhni otroci in starejši ljudje. Rešitev predstavljajo razvlažilci zraka!

Preženite kondenz in vlago

Pogoje za nastajanje plesni v stanovanjih ustvarja predvsem stalna vlaga. Na splošno lahko topel zrak absorbira več vode ali vodne pare kot hladen. Če je zrak popolnoma nasičen z vlago, se temperatura v prostoru zniža - ali pa prostor postane še bolj vlažen. Posledično nastane kondenz, ki se lahko pokaže na zamegljenih oknih in ogledalih. Vendar pa tudi stene na ta način črpajo vlago in so idealno gojišče za plesni. Predvsem v kuhinjah, kopalnicah ali prostorih z veliko zunanjih sten ter v kleteh, obstaja večja nevarnost za pojav plesni. Da bi se tej nevšečnosti izognili vam lahko pomaga razvlažilec zraka. V spletni trgovini mimovrste.com so na voljo različni modeli priznanih proizvajalcev, ki vam bodo v pomoč pri razvlaževanju vaših prostorov.

Izberite model, ki bo primeren velikosti prostora

Optimalna relativna vlažnost v našem domu se giblje med 40 in 60 odstotki. Če je vlage manj, je zrak presuh, kar nam lahko krati spanec. Če je vlage več kot 60 odstotkov, lahko to dolgoročno vodi v nastanek plesni, kar je za naše zdravje lahko škodljivo. Ne glede na to, ali gre za nova ali starejša stanovanja, klet ali za mobilne hišice, lahko razvlažilci zraka odstranijo odvečno vlago. Pred nakupom se prepričajte o velikosti prostora v katerem ga nameravate uporabiti, saj je od tega odvisno kako zmogljivo napravo potrebujete. Zmogljivost naprave za razvlaževanje zraka namreč pove koliko litrov vlage lahko odstrani iz zraka v prostoru na dan. Višja kot je številka v litrih, več vlage lahko razvlažilec zraka odstrani iz prostora in večje prostore lahko osuši. Zato izberite razvlažilec zraka glede na število kubičnih metrov v prostoru.

Na kaj še velja biti pozoren pri nakupu?

Prav tako je pomembno ali nameravate razvlažilec zraka uporabljati v prostorih s sobno temperaturo ali v hladnejših prostorih. Če nameravate napravo uporabljati v različnih prostorih je pomembna tudi teža modela. Pozanimati se velja tudi koliko energije porabi razvlažilec zraka, in ali ne ustvarja preveč hrupa. Uporabo vam lahko olajša tudi regulator vlage, ki napravo samodejno vklopi ali izklopi. Na ta način se izognete nepotrebnemu delovanju naprave in še vedno ohranjate vlažnost na vrednosti, ki ste jo nastavili. Pomembno je tudi, kako velika je prostornina rezervoarja za vodo. Nekatere je mogoče prazniti ročno pri drugih vodo lahko odvajate preko cevi.