Sedežna garnitura ni le osrednji del pohištva v dnevni sobi, temveč je tudi investicija, ki vpliva na kakovost preživljanja vašega prostega časa in počitka. Preberite, kako izberite pravo sedežno garnituro, ki bo izboljšala vaš vsakdan.

Foto: Dom24
Foto: Dom24

Sedežna naj bo primerna velikosti prostora

Izbira prave velikosti sedežne garniture je prva stvar, ki jo moramo upoštevati pri načrtovanju bivalnega prostora. Čeprav je sedežna osrednji kos pohištva v dnevni sobi, pa ta ne sme zavzeti večino tega. Marsikdo sanja o kraljevski sedežni, vendar je prostor dragocen in po načelih kakovostnega bivanja, bi naj pohištvo v dnevni bilo izbrano in postavljeno tako, da še vedno daje občutek prostornosti in omogoča normalne prehode. Verjamemo, da je ob veliki družini ali pogostem gostovanju prijateljev potrebne veliko prostora, vendar lahko dodatne sedalne površine dobite s tabureji ali stoli, ki jih uporabite ob tovrstni priložnosti.

Pomislite na funkcionalnost

Poleg videza in mer je dobro razmišljati tudi o tem, kako in kako pogosto boste uporabljali sedežno garnituro ter s tem v mislih izberite model, ki ustreza vašim potrebam in življenjskemu slogu. Če boste na njej poležavali in preživljali večere z družino, so kotne sedežne garniture tiste, ki vam nudijo največ prostora in udobja. Če imate majhno stanovanje ali pri vas velikokrat prespi kakšen gost, je izbira kotne sedežne garniture z ležiščem precej smotrna odločitev. Za manjša stanovanja, kjer nimate možnosti umestitve velike kotne sedežne, pa razmišljajte modularno in si omislite moderne sedežne garnuture, dodatni prostor za noge pa kompenzirajte s taburejem.

Foto: Dom24
Foto: Dom24

Upoštevajte barve, stil in vaše želje

Tudi materiali, stil in barve igrajo pomembno vlogo pri izbiri sedežne garniture, saj vplivajo na videz, občutek med sedenjem in samo vzdržljivost. Nekateri prisegajo na usnje, ki je nekoliko hladnejši material, vendar izjemno vzdržljiv in trajen, drugi prisegajo na tkanine in mikrovlakna, ki je kot material toplejši, vendar zahteva več nege. Razmislite, kaj vam je všeč, kakšne so omejitve prostora in najpomembnejše, kako se obstoječe pohištvo poda k vaši izbiri sedežne garniture.

Foto: Dom24
Foto: Dom24

Ne pozabite na vzdrževanje

Vzdrževanje sedežne garniture je povezano z dvema stvarema: vašim življenjskim slogom in materialom sedežne garniture. Če imate družino ali hišne ljubljenčke, izberite takšne materiale, ki jih ne morejo uničiti oz. jih je enostavno očistiti, npr. usnje ali vodoodbojna mikrovlakna. Sedežne garniture iz tkanin, ki so sicer čudovite in na voljo v različnih barvnih odtenkih, je veliko težje očistiti v primeru nezgode, mačke pa jih lahko hitro zamenjajo za praskalnik. Če vam je vseeno všeč občutek tkanine, si lahko morda omislite sedežne s snemljivimi in zamenljivimi prevlekami, ki jih lahko operete v pralnem stroju. Pri izbiri razmišljajte nekaj korakov vnaprej in temu prilagodite svojo izbiro.

Foto: Dom24
Foto: Dom24

Cena in kakovost sta odločilna dejavnika nakupa

Na koncu vsega je največkrat cena tista, ki odloča o nakupu sedežne garniture. Seveda je pomembna, vendar pri tem ne pozabite, da je kakovost enako pomembna. Investiranje v kakovostno sedežno garnituro vam lahko dolgoročno prihrani več denarja, saj bo zdržala dlje časa, poležavanje in sedenje na kakovostni sedežni pa je tudi veliko bolj udobno.