Dolgotrajne bolečine v mišicah so lahko nepričakovani sopotnik, ki se pojavi brez očitnega razloga, in pogosto postanejo ovira pri vsakodnevnih dejavnostih.

Mišična bolečina, strokovno znana kot mialgija, je pogosto neprijetno stanje, ki prizadene številne ljudi. Lahko se pojavi kot stalno nelagodje ali kot ostra bolečina v posameznih mišicah.

Vas zanima, kaj jo povzroča? Razlogi za nastanek dolgotrajne bolečine v mišicah so številni, vključno s prekomerno telesno aktivnostjo, poškodbami ali obstoječimi zdravstvenimi težavami. Bolečino v mišicah lahko sprožijo tudi določene okužbe, slabši krvni pretok ali velike mehanske obremenitve.

Raziskave kažejo, da se kar 47 % prebivalstva srečuje z neko vrsto mišične bolečine. Določeni faktorji, kot so starost, visoka anksioznost in pretežno sedeč način življenja, pa lahko posameznike dodatno izpostavijo tveganju za kronične ali ponavljajoče se mišične bolečine.

Če se soočate z mišičnimi bolečinami, je pomembno razumeti njihove vzroke in poznati načine za njihovo olajšanje. Vas zanima, kako vam do svobodnega gibanja brez bolečin pomagamo v kliniki Medicofit?

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Bolečine v mišicah so lahko zgolj prehodne

Bolečine v mišicah lahko nastanejo zaradi obremenitve, poškodb, stresa in napetosti, bodisi zaradi intenzivnega treninga ali težkega fizičnega dela.

V teh primerih je precej enostavno povezati bolečino z vzrokom nastanka. Drugih razlogov, kot so določene revmatske bolezni, pa vedno ni tako enostavno opredeliti. V nadaljevanju predstavljamo nekaj najpogostejših vzrokov za bolečine v mišicah.

»Muskelfiber« ali DOMS

DOMS (ang. Delayed Onset Muscle Soreness) ali zakasnela mišična bolečina se običajno pojavi 24 do 48 ur po intenzivni telesni aktivnosti kot posledica mikro-poškodb mišic. To je pogosta reakcija mišičnega tkiva na intenzivno vadbo ali na uvajanje novega vadbenega programa.

Med intenzivno vadbo se mišična vlakna obremenijo in pride do drobnih poškodb miofibril, kar sproži vnetni odziv telesa. To povzroči občutek okorelosti, občutljivosti in bolečine v mišicah. Ključni dejavniki, ki prispevajo k nastanku, so nenavadno intenzivna vadba, podaljšana kontrakcija mišic in predvsem ekscentrična vadba (ko se mišica podaljšuje med krčenjem).

Kako razlikujem med DOMS in resnejšo poškodbo mišice? DOMS je običajno splošno stanje bolečine, ki se pojavi po vadbi in se lahko razlikuje po intenzivnosti, medtem ko so poškodbe mišic običajno zelo specifične, lokalizirane in lahko povzročijo oteklino in jasno omejeno gibljivost.

Včasih so raziskovalci menili, da gre samo za bolečine v mišicah, vendar študija iz leta 2021 kaže, da so v nastanek bolečine vpletene tudi fascije (mišične ovojnice). Bolečina se začne nekaj ur po vadbi, vrhunec pa doseže od 1 do 3 dni pozneje.

V večini primerov DOMS ni razlog za skrb in bolečina izgine sama od sebe v nekaj dneh. Vendar pa je pomembno poslušati svoje telo, se izogibati pretiranemu naporu in po potrebi poiskati strokovno pomoč, če bolečina vztraja ali postane hujša.

Poškodba mišice

Obstaja več načinov, kako naše mišice in vezivno tkivo utrpijo poškodbe - bodisi zaradi enega samega udarca ali večkratnih ponavljajočih se krčenj, ki lahko privedejo do neprijetne bolečine in togosti. Te poškodbe mišice, ki jih spremljajo oteklina in nelagodje, lahko izvirajo iz različnih vzrokov, vključno z nenadnimi udarci, pretirano obremenitvijo ali kot posledica zloma in zvina.

A poškodba enega dela telesa lahko pogosto sproži verižno reakcijo, pri kateri drugi deli telesa prevzamejo večjo obremenitev - to pa lahko privede do dodatnih bolečin in nelagodja. Na primer, neprimerno sanirana poškodba kolena lahko sčasoma povzroči pretirano obremenitev hrbtenice ali druge okončine, kar posledično vodi v nastanek dolgotrajnih bolečin v mišicah.

Športne poškodbe so prav tako pogost vzrok za bolečine v mišicah in vezivnem tkivu. Pretirana obremenitev pri športu lahko povzroči mikroskopske poškodbe mišic in vezivnega tkiva, kar lahko na daljši rok privede do bolečin in celo šibkosti v celotni prizadeti mišični skupini.

Če pa bolečina postane intenzivna, dolgotrajna ali pa jo spremljajo dodatni simptomi, kot so močna oteklina ali težave pri gibanju prizadetega dela telesa, je morda čas, da poiščete strokovno pomoč. Fizioterapevt vam bo pomagal pri oceni poškodbe, izvajanju terapevtskih vaj in tehnik ter pri izdelavi individualiziranega načrta okrevanja, ki bo prilagojen vašim potrebam in ciljem.

Kdaj je bolečina v mišicah več kot le posledica napora?

Dolgotrajne bolečine v mišicah niso le neprijetnost, temveč lahko nakazujejo na globlje zdravstvene težave, ki zahtevajo pozornost in obravnavo. Predstavljamo pogoste vzroke za tovrstno bolečino in nasvete, kako jih prepoznati ter ustrezno ukrepati.

Sindrom miofascialne bolečine

Ste se kdaj zbudili z bolečino v mišici, ki se je razširila v navidezno nepovezan del telesa? To je lahko posledica sindroma miofascialne bolečine - pogoste kronične motnje, ki povzroča neznosno nelagodje.

Pri tej nadležni težavi se občutljive točke v mišicah, znane kot sprožilne točke, spremenijo v vir bolečine. Pri naših pacientih smo opazili, da je izredno pogosto mesto pojava mišica trapezius – bolečina se od tam lahko razširi v celoten hrbet, vrat in tudi v roke.

Vzroki za ta neprijetni sindrom so raznoliki, vendar pogosto vključujejo mišične preobremenitve, poškodbe, kronični stres ali slabo telesno držo. Te sprožilne točke se lahko oblikujejo v mišicah zaradi pretirane napetosti ali draženja živčnih končičev, kar povzroča neprijetno bolečino.

Sreča je v tem, da obstajajo učinkoviti pristopi za obvladovanje sindroma miofascialne bolečine. Fizioterapevtski pristopi, ki vključujejo sprostitvene tehnike in vaje za izboljšanje gibljivosti, lahko pomagajo pri sprostitvi mišic, zmanjšanju bolečine in obnovi normalne gibljivosti. Še posebej pomembno je ciljano krepitev mišic hrbta in vzdrževanje pravilne telesne drže, kar lahko zmanjša tveganje za ponovno pojavljanje bolečine.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Fibromialgija

Fibromialgija je kronična bolezen, ki postavlja ovire na poti do vsakodnevnega udobja. Ta neprijetna bolezen povzroča dolgotrajno utrujenost in bolečine v mišicah, kar lahko vpliva na vašo sposobnost uživanja v življenju. Pogosto so prisotne tudi motnje spanja, slabša kognitivna funkcija, glavoboli in depresija.

Fibromialgija povzroči povečano občutljivost za bolečino po celem telesu, vključno s mišicami, kitami in sklepi. Naši pacienti pogosto tožijo, da se vsakodnevne aktivnosti, ki so bile nekoč brezskrbne, zdijo kot nenehna bitka proti nelagodju. Toda ne obupajte - obstajajo načini za obvladovanje te bolezni.

Pri postavljanju diagnoze fibromialgije je ključna klinična ocena, ki upošteva prisotnost specifičnih simptomov, predvsem pa izključuje druge možne vzroke za bolečino. Za diagnozo je potrebna prisotnost širših bolečin po telesu vsaj 3 mesece ter občutljivost na pritisk v določenih točkah (ob pritisku na točko se pojavi bolečina).

Farmakološko zdravljenje je pogosto neučinkovito, zato so pri fibromialgiji še toliko pomembnejši nefarmakološki pristopi. Fizioterapija, ki združuje raztezanje, krepitev mišic in aerobno vadbo, lahko pomaga izboljšati telesno zmogljivost in zmanjšati bolečino, ponovno vam omogoči, da prevzamete nadzor nad svojim življenjem.

Revmatske bolezni

Ste se kdaj spraševali, kaj je tisto, kar povzroča dolgotrajne bolečine v mišicah pri revmatičnih boleznih? Revmatske bolezni so velika skupina vnetnih bolezni, ki lahko vplivajo na sklepe, mišice, kosti in druge dele telesa.

Najpogostejše revmatske bolezni so osteoartritis, revmatoidni artritis, sistemski lupus eritematozus, ankilozirajoči spondilitis, revmatična polimialgija, protin in številne druge.

Ena izmed pogostih težav, s katerimi se soočajo bolniki s temi boleznimi, so prav dolgotrajne bolečine v mišicah. Večino revmatskih bolezni ne moremo popolnoma ozdraviti, lahko pa močno vplivamo na njihov potek.

Zakaj me pri artritisu bolijo mišice? V nekaterih primerih gre za neposredno vpletenost mišic v vnetni proces, ki je značilen za avtoimunske bolezni, kot je revmatoidni artritis. V drugih primerih pa mišične bolečine izhajajo iz posrednih učinkov bolezni - motenj krvnega obtoka, nepravilnosti v živčnem sistemu ali preprosto zaradi atrofije in okorelosti, ki ju posredno povzroči nepremičnost sklepov pri artritisu.

Za obvladovanje teh bolečin se uporabljajo različni pristopi, ki vključujejo uporabo protivnetnih zdravil za zmanjšanje vnetja in bolečine in nepogrešljivo fizioterapijo za izboljšanje gibljivosti in moči s prilagojeno vadbo, ki ustreza posameznikovim potrebam.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Kako vam pomagamo v kliniki Medicofit?

Čeprav je bolečina v mišicah pogosta, je lahko izredno neprijetna. Če želite izvedeti, kako obvladati bolečino in skrbeti za mišice, sklepe in kosti, je čas za obisk klinike Medicofit.

Pri zdravljenju dolgotrajnih mišičnih bolečin smo v kliniki Medicofit razvili celovit pristop, katerega osrednji cilj je izboljšati vaše počutje in kakovost življenja. Naša ekipa specializiranih strokovnjakov se osredotoča na zmanjšanje bolečine, izboljšanje gibljivosti in preprečevanje morebitnih nadaljnjih poškodb.

Kako se začne zdravljenje v naši kliniki? Prvi korak je edinstven pristop, imenovan diagnostična terapija, ki omogoča natančen pregled vaše mišične biomehanike, oceno mišične moči in drugih ključnih dejavnikov. S tem zagotavljamo personalizirano terapijo, ki je popolnoma prilagojena vašim potrebam.

Naše terapije vključujejo raznolike pristope, med katerimi so terapevtske vaje za krepitev mišic, miofascialno sproščanje za odpravo napetosti v mišicah ter instrumentalne terapije kot so Hitop visokotonska stimulacija, diamagnetoterapija PERISO, TECAR terapija, terapevtski ultrazvok in laser, ki pomagajo zmanjšati bolečino in izboljšati mišično funkcijo.

Nepogrešljiva tehnika zdravljenja je tudi kinezioterapija, ki je odgovorna za dolgotrajne rezultate vašega zdravljenja. Medtem, ko pasivne tehnike omogočijo akutno zmanjšanje bolečine, je vadba odgovorna za dolgotrajno vzdrževanje optimalnega stanja.

Osrednji del kinezioterapije je terapevtska vadba, ki vključuje različne vrste vaj, ki so usmerjene v povečanje gibljivosti, moči, vzdržljivosti in stabilnosti mišic ter sklepov. Terapevtski program se začne s postopnim povečevanjem obremenitve, ki pomaga mišicam, da se prilagodijo in okrepijo brez poslabšanja bolečine.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Poleg tega vam nudimo tudi izobraževanje o pravilnih tehnikah gibanja, raztezanja in preprečevanja poškodb, da se lahko samostojno spoprijemate z bolečino in izboljšate svoje življenje.

Z našim strokovnim vodenjem in prilagojenimi terapijami boste lahko hitro in učinkovito obvladali svoje mišične bolečine ter si povrnili kakovostno življenje.

Želimo vam hitro in uspešno okrevanje!


Viri in literatura

Mense S. (2008). Muscle pain: mechanisms and clinical significance. Deutsches Arzteblatt international, 105(12), 214–219. https://doi.org/10.3238/artzebl.2008.0214

Cook Lindsay. (2023). Causes of Muscle Pain. Available from: https://www.verywellhealth.com/muscle-pain-what-you-should-know-190093 . [Accessed: 7/3/2024].

Alana Biggers MD. (2023). What You Need to Know About Muscle Aches and Pains. Available from: https://www.healthline.com/health/muscle-aches . [Accessed: 7/3/2024]

Gregory, N. S., & Sluka, K. A. (2014). Anatomical and physiological factors contributing to chronic muscle pain. Current topics in behavioral neurosciences, 20, 327–348. https://doi.org/10.1007/7854_2014_294

Olufade Oluseun MD. (2023). Myalgia: Causes and Treatments for Muscle Pain. Available from: https://www.verywellhealth.com/myalgia-overview-4584594 . [Accessed: 7/3/2024].