Čaka nas sicer še dolgo vroče poletje, prvi septembrski konec tedna, ko se dopustniška evforija že povsem umiri, pa bo vnovič v znamenju druženja na gorenjskih cestah. In ker so do spektakla rekreativnih kolesarjev le še dobri trije meseci, je čas, da vsem zainteresiranim – in seveda tudi že tistim prijavljenim – predstavimo letošnji trasi.

Foto: L’Etape Slovenia
Foto: L’Etape Slovenia

Zmorete 138 ali 70 kilometrov?

Glede na lanski uspeh in splošno zadovoljstvo udeležencev, bosta letošnji trasi precej podobni lanskima. Pri načrtovanju trase za I feel Slovenia L'Etape Slovenia by Tour de France bo seveda tudi letos vse podrejeno zagotavljanju najvišje ravni varnosti vseh udeležencev in nepozabnega kolesarskega doživetja. Je lahko kaj lepšega kot kolesarjenje po idiličnih krajih Gorenjske, ki vedno znova očara z odstiranjem razgledov po razgibanem reliefu? Bodisi na 70 bodisi na 138 kilometrov dolgi preizkušnji.

Foto: L’Etape Slovenia
Foto: L’Etape Slovenia

Krajša izvedba, dolga torej 70 km, bo praktično enaka kot lani. Kolesarje bo iz Kranja popeljala skozi Hrastje, Valburgo, Komendo, rodnim krajem Tadeja Pogačarja, na Šenturško goro, čez Apno v Dvorje do Preddvora in čez Srednjo Belo v Predoslje ter nazaj v Kranj. Na njej je en gorski vzpon s ciljem na Šenturški gori s posebej označenim odsekom za potegovanje za pikčasto majico, kjer se nahaja tudi okrepčilna postaja, in enim označenim sprint segmentom za potegovanje za zeleno majico. Skupna višinska razlika je 671 metrov.

Foto: L’Etape Slovenia
Foto: L’Etape Slovenia

Daljša trasa, dolga 138 km, s skupno 1.860 metri višinske razlike, je glede na lansko minimalno spremenjena. Glavna sprememba je v delu, ko se krajša in daljša trasa ločita. Krajša se zaključi z vožnjo po Jelenovem klancu v cilj, daljša pa nadaljuje čez most v drugo pentljo. Zaradi popolne zapore mostu čez Savo zaradi adaptacije, je letošnja trasa speljana čez most čez Savo pri Savski loki (ožji most mimo športno-rekreativnega centra). Dolga trasa se tako nadaljuje skozi Besnico in z 2. gorskim ciljem – vzponom skozi Podblico, rodnim krajem našega ambasadorja, Mateja Mohoriča, na Jamnik, sledi spust v Kropo, nadaljuje čez Prezrenje in Gobovce proti Tržiču, v Križe, na Golnik, čez Goriče v Trstenik in Bašelj, ter čez Zgornjo Belo v Predoslje in z vzponom po Jelenovem klancu zaključi s ciljem v Kranju.

Prijave in informacije

Saj veste… z zgodnejšo prijavo si zagotovite nižjo ceno! Ne odlašajte, bodite del najbolje organizirane rekreativne kolesarske prireditve pod okriljem dirke po Franciji. L'Etape Slovenia 2023 by Tour de France, nedelja, 3. 9. 2023: PRIJAVA NA L'ETAPE SLOVENIA

Za vrhunsko doživetje L'Etape Slovenia bomo tudi letos vsem kolesarjem zagotovili zaporo cest in skrbno bdenje nad ostalimi udeleženci v prometu, okrepčilne postaje na Šenturški gori, Jamniku in v Retnjah, varnost in medicinsko osebje, tehnično asistenco vzdolž celotne trase, označene odseke za potegovanje za pikčasto (gorski vzponi) in zeleno majico (sprint odsek) ter merjenje časa za potegovanje za rumeno in belo majico.

Foto: L’Etape Slovenia
Foto: L’Etape Slovenia

Odslej tudi s Triglavom na prsih

Seveda k vsaki pravi dirki sodi še prava oprava. Tudi letos bo vsem udeležencem na voljo bogata ponudba uradnih L'Etape by Tour de France izdelkov in pripomočkov. Osnova je vsekakor dres, letos v osveženi podobi, saj smo tradiciji prepoznavne rumeno-črne barvne palete dirke po Franciji dodali pridih slovenstva – simbol Triglava in zeleno – »Čutim Slovenijo«, I Feel Slovenia, – barvo. Dres je vrhunske kakovosti proizvajalca Alé, ki se nosi kot »druga koža«, kar zagotavlja dodatno aerodinamiko med vožnjo. Kolesarske hlačke vsebujejo tudi udoben in zračen penasti vložek, kar še posebej pride do izraza na daljših razdaljah.

Poleg dresa in hlačk izpod kreativnih nožev italijanskih dizajnerjev Aléja bodo letos v ponudbi uradnih izdelkov še nekateri drugi izdelki in sicer brezrokavnik, dolg kolesarski dres, nogavice, kolesarska kapa, »kolesarski rokavčki« in dva motiva bombažnih majic. Poleg spletne strani slovenia.letapebytourdefrance.com bodo uradni izdelki L'Etape na prodaj v vseh trgovinah Hervisa po Sloveniji, seveda pa bodo na voljo tudi 2. in 3. septembra v Kranju, kjer bo letošnji slovenski rekreativno-kolesarski epicenter. Ob tem velja izpostaviti še, da bo sočasno naročilo kolesarskega dresa s prijavnino na L'Etape Slovenia cenovno najugodnejše. Zato ne oklevajte, in se - če se še niste - prijavite čim prej, izberite traso in dodajte ustrezno številko kolesarskega dresa. Ob prijavi na letošnjo dirko znaša cena zgornjega dela dresa le 10 evrov, naročiti pa ga je mogoče do zaključka prijav, torej do 20. avgusta 2023.

Foto: L’Etape Slovenia
Foto: L’Etape Slovenia