Foto: Popolna postava
Foto: Popolna postava

Nutricisti, dermatologi in gastroenterologi se navdušujejo nad čudežno beljakovino, ki rešuje širok spekter težav. Kolagen je skrivno orožje proti staranju, a pozor! Vsi kolageni niso enaki. Z nekaj znanja boste znali izbrati takega, ki ne bo razočaral.

Vsako leto dlje od mladosti, a mladi za vedno?

Ko se spominjamo svoje mladosti, tudi kdaj pomislimo na branje klasikov slovenske literature, ki so se nenehno poslavljali od mladosti. V srednji šoli se verjetno niste poistovetili z njihovo bolečino, danes pa je drugače.

Staranje je slovo od gladke, nežne mladostne kože in bujnih las. Iz leta v leto imamo več izkušenj, a tudi vedno bolj hrepenimo po mladosti. Eni zaradi brezskrbnosti, drugi zaradi vitalnosti. A to dvoje je povezano bolj, kot si mislimo.

Bolj je zdravo telo, manj skrbi ima glava. Dobra novica je, da lahko telesu pomagamo ohranjati vitalnost in čvrstost, pa zaradi tega ni treba podpisati pogodbe s hudičem.

Rešitev je na dlani

Brez dela, ni jela, pravijo. Tudi pri staranju je tako. Če ne bomo pomagali telesu, ne moremo pričakovati, da nam bo podarilo sijočo kožo in nežne gubice. Zdrav videz in dobro počutje nista samoumevna, naše telo zanju potrebuje gradnike, ki spodbujajo njegove funkcije.

Pomembno je, da se zavedamo, da o poteku staranja v največji meri odločamo sami. Če telesu priskočimo na pomoč, se nam bo to povrnilo z zdravim videzom in vitalnostjo.

O čem prav za prav govorimo?

Skoraj na vsakem koraku slišite o beljakovini, ki je gradnik kože, mišic, kosti in je ključna za človeški organizem. A obstaja zanka.

Pozor, hitro lahko posežete po napačnem izdelku.

Oglaševalci namreč pogosto prikrijejo ključno informacijo. Preden se posvetimo temu, najprej spoznajmo kolagen, opevani beljakovini v svetu zdravja in lepote.

Spoznajmo ključna dejstva o kolagenu

Kolagen je nepogrešljiv gradnik, saj skrbi za:

  • napeto in sijočo kožo,
  • bujnost las in zdrave nohte,
  • vitalnost sklepov in kosti,
  • imunski sistem,
  • zdravje črevesja in presnovo.

Mnogi mislijo, da je kolagen le čudežni prah, a je zares temeljna sestavina našega telesa. Najdemo ga v kosteh, sklepih, vezivnih tkivih, nohtih, laseh, medcelični strukturi. Predstavlja kar tretjino vseh beljakovin v telesu, tudi v mišicah in organih. Telo ga proizvaja samo, a težava nastopi, ko začne nastajanje kolagena upadati.

Foto: Popolna postava
Foto: Popolna postava

Staranje se začne, ko telo izgublja kolagen

Po 25. letu se pokažejo prvi znaki staranja, tiste simpatične smejalne gube. Takrat pričnemo izgubljati potencial za tvorbo novega kolagena. Proizvodnja lastnega kolagena upade že v naših dvajsetih letih, izrazito pa pade po 30. in nato po 40. letu.

Zanimiv je podatek, da po 80. letu proizvajamo kar 75 odstotkov manj kolagena kot takrat, ko smo jih šteli 20 let.

Ker telesu primanjkuje kolagena, se kažejo znaki staranja. In ker je kolagena vedno manj, se znaki kopičijo.

Bistveno je vedeti, da s staranjem telo porablja zaloge kolagena, sposobnost tvorjenja novega pa strmoglavi. Tako pride do nadležnih znakov staranja, kot so: izrazitejše gube, ohlapnost kože, lomljivi lasje in nohti, pa tudi bolečine v sklepih.

Kako zajeziti proces staranja?

Če poznamo izvor staranja, potem ga lahko zajezimo. Res je, staranja ne moremo ustaviti, lahko pa telesu pomagamo ohranjati mladostno energijo, pa tudi videz.

Do sprememb prihaja zaradi kolagenskega primanjkljaja. Če je kolagena premalo, si priskočimo na pomoč s kolagenskimi dodatki. Klinične študije so dokazale, da si s kolagenom lahko povrnemo mladostni videz in upočasnimo proces staranja.

A previdno! Kolagen prihaja v različnih oblikah, ki pa niso enako učinkovite. Številna živila so bogat vir kolagena, obstaja pa tudi kolagen v hidrolizirani obliki. Razlika v učinku enega in drugega je astronomska.

Naravni kolagen ali kolagen v hidrolizirani obliki

V Sloveniji imamo kolagen vedno na našem domačem jedilniku. Goveja kostna juha, stalnica nedeljskega kosila, je bogat vir kolagena. Nastajanje lastnega kolagena v telesu lahko spodbudimo tudi z uživanjem rib, zelene listnate zelenjave, suhih sliv in z vitaminom C bogatega sadja.

A tudi če uživamo živila, ki so bogat vir kolagena, s tem svojemu telesu ne bomo prav veliko pomagali. Če bi juho uživali vsakodnevno, bi še vedno zaužili premajhne količine kolagena za potrebe starajočega telesa. Naravni kolagen pa ima tudi zelo slabo absorpcijo, kar pomeni, da se s prebavo izgubi.

V skrbi za čim višje ravni kolagena se je dobro izogibati tako imenovanim škodljivcem kolagena, kot so: kava, predelani sladkorji, stres, pomanjkanje vitamina C in antioksidantov, kajenje, pomanjkanje spanca.

Foto: Popolna postava
Foto: Popolna postava

So vsi kolageni učinkoviti proti staranju?

Za mladostni videz je ključen samo en podatek. Edini kolagen, ki vam bo pomagal v boju proti staranju je kolagen v hidrolizirani obliki.

S pomočjo encimskega postopka je hidroliziran kolagen razgrajen na manjše delce, ki jih telo kar 5-krat bolje absorbira kot kolagen iz živil. In zato tudi dokazano deluje.

V anti-aging lepotni industriji to dejstvo velikokrat izrabijo. Pojavil je je spekter slabih rešitev od napitkov, emulzij, krem, do tablet, ki vsebujejo kolagen. Uporabniki so doživeli hladen tuš, ker večina izdelkov ni delovala. A zakaj? Izdelki so res vsebovali kolagen, nekateri celo hidroliziran, a premalo koncentrirano formulo za anti-aging učinek.

Ali sploh obstaja učinkovita kolagenska formulacija?

Kolagenski kompleks Golden Tree Premium Collagen Complex zaradi svoje edinstvene formulacije zadosti potrebam po ključnih tipih kolagena. Kolagenski kompleks je rezultat domačega znanja in izkušenj, ki so nadgradile vse kolagenske dodatke na tržišču.

Visokokakovostni kolagenski kompleks je 100 % naravna rešitev, ki ob različnih tipih kolagena vsebuje tudi:

  • hialuronsko kislino,
  • vitamin C
  • siliko,
  • MSM.

Vse z namenom, da v najkrajšem času premagate nevarni kolagenski primanjkljaj. Čas je, da svoj videz in počutje zaupate preverjeni rešitvi, ki dokazano deluje, in se tudi vi razveselite vrhunskih rezultatov.

Naj kaj morate biti pozorni pri izbiri kolagena?

Ste tudi vi že poskusili kolagen, potem pa bili povsem razočarani nad rezultati? Niste edini.

Večina kolagenskih izdelkov vsebuje kolagen, ki je hidroliziran iz zgolj enega vira. Proizvajalci to dejstvo pogosto zamolčijo, ker dajo prednost prodaji pred učinki.

Verjetno niste vedeli, da obstaja kar 28 različnih tipov kolagena. Za mladosten videz so najpomembnejši 4 tipi: kolagen tipa I, tipa III, tipa V in kolagen tipa X.

Najbolj pa šokira dejstvo, da kar 95 odstotkov izdelkov na trgu ne vsebuje kombinacije osnovnih tipov kolagena. Formulacije pogosto vsebujejo en tip kolagena ali kombinacijo dveh, kar pa ne zagotavlja skoraj nobenega učinka. Kakovostnih kolagenskih formulacij, ki bi vsebovale kombinacijo različnih tipov kolagena, pa je izjemno malo.

Kakovostna formulacija hidroliziranega kolagena deluje, a pri nakupu bodite pozorni, da vsebuje več tipov kolagena. Klinični testi so pokazali, da kolagen prispeva k napeti koži, izboljšani strukturi las, bolj čvrsti koži, zmanjševanju gub, zdravju sklepov in da krepi imunski sistem.

Zelo je pomembno, da izberete kvalitetno in preverjeno kolagensko rešitev.

Foto: Popolna postava
Foto: Popolna postava

Vrhunski kolagenski kompleks, ustvarjen v Sloveniji

Ste vedeli, da kolagenskih rešitev ni potrebno uvažati? Slovenski nutricisti in dermatologi so v samem svetovnem vrhu, zato tudi stojijo za edinstveno kolagensko formulacijo Golden Tree Premium Collagen Complex. Proizvaja ga vrhunsko podjetje, ki skrbi za napredno proizvodnjo hrane in prehranskih dodatkov z mednarodno priznanim EKO certifikatom.

Kolagenski kompleks vsebuje štiri tipe kolagena, ki jih telo najbolj potrebuje za ohranjanje vitalnosti in mladostnega videza. Pomembno je, da so vse sestavine strogo nadzorovane in ne vsebujejo GSO, težkih kovin ali drugih toksinov. To je slovenski izdelek, ki zadostuje vsem evropskim standardom in prinaša navdušujoče rezultate.

Če kljub vsemu mislite, da vam kolagen ne bo pomagal do boljšega počutja in videza, imamo zanimivo ponudbo. Za razliko od ostalih izdelkov na tržišču vam kupnino povrnemo, če naš kolagenski kompleks v 60 dneh ne bo prinesel obljubljenih rezultatov. Vi nam vrnete prazno embalažo, mi pa vam kupnino.

Foto: Popolna postava
Foto: Popolna postava