Se sprašujete, ali obstajajo sodobne metode zdravljenja, ki bi lahko prinesle olajšanje brez dolgotrajne uporabe zdravil? Kako bi se počutili, če bi vam povedali, da obstajajo sodobni pristopi, ki spreminjajo način, kako se soočamo s kronično bolečino?

Kronična bolečina, neizprosen spremljevalec življenja, ki sega preko meja fizičnega nelagodja, se lahko pojavi zaradi številnih vzrokov – dolgotrajne bolezni, poškodbe, artritisa, raka in številnih drugih.

Za mnoge predstavlja izziv, s katerim se spopadajo vsak dan, ne da bi poznali trenutek olajšanja. Razumevanje te kompleksne realnosti postaja vse bolj nujno, saj se s kronično bolečino srečuje kar 25% vseh odraslih.

V sodobnem svetu, kjer se medicinska znanost nenehno razvija in prilagaja, postaja vedno bolj očitno, da tradicionalni pristopi k zdravljenju kronične bolečine morda niso dovolj.

Razvoj sodobnih fizioterapevtskih metod prinaša sveže in inovativne načine, kako se spopasti s to vztrajno težavo, ki močno vpliva na kakovost življenja posameznikov.

V tem članku bomo raziskali sodobne pristope in tehnologije, ki spreminjajo podobo zdravljenja kronične bolečine, ter raziskali, kako lahko celostna fizioterapevtska obravnava in napredne terapevtske tehnike v kliniki Medicofit prispevajo k izboljšanju življenja s kronično bolečino.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Kaj je kronična bolečina?

Kronična bolečina je kompleksen medicinski pojem, ki označuje obliko nelagodja ali bolečine, ki traja vsaj 3 mesece ali več, in presega običajni čas okrevanja po poškodbi ali bolezni.

Za razliko od akutne bolečine, ki je običajno znak trenutnega problema ali poškodbe, kronična bolečina postane trajna in lahko močno vpliva na življenje posameznika.

Pogosto ni zgolj simptom druge bolezni, temveč se kronična bolečina sama ohranja kot stanje. Različni vzroki kronične bolečine vključujejo nevropatsko bolečino, revmatoidni artritis, migrene, fibromialgijo in druge bolezni ali pretekle poškodbe. Poleg fizičnih vplivov lahko kronična bolečina prizadene tudi čustveno in socialno dobrobit posameznika.

Učinkovito obvladovanje kronične bolečine zahteva širok multidisciplinaren pristop, ki vključuje medicinsko obravnavo, specialno fizioterapijo, psihološko podporo ter prilagajanje življenjskega sloga posameznika.

V kliniki Medicofit žal še vedno opažamo, da veliko pacientov k zdravljenju pristopa le s farmakološkimi metodami, kar pa žal ni dovolj za odpravo vzroka bolečine.

Zakaj nastane kronična bolečina?

Nastanek kronične bolečine je povezan z različnimi dejavniki, vključno z genetskimi predispozicijami, poškodbami, vnetji in nevrološkimi spremembami.

Pogosto pa nastane kronična bolečina tudi kot rezultat neustrezno obvladanih akutnih bolečinskih stanj – predvsem poškodb. Nastanku kronične bolečine po poškodbi se najlažje izognete s pravilno fizioterapevtsko rehabilitacijo po poškodbi.

Eden od pomembnih vzrokov je lahko poškodba ali vnetje, ki sproži verigo dogodkov v živčnem sistemu, kar vodi do prevelike občutljivosti bolečinskih receptorjev na dražljaje. Živci lahko pošiljajo bolečinske signale tudi v odsotnosti dejanske poškodbe ali dražljaja.

Genetska nagnjenost igra pomembno vlogo pri nekaterih oblikah kronične bolečine. Posamezniki z določenimi genetskimi predispozicijami morda bolj verjetno razvijejo bolečinske sindrome – kot sta fibromialgija ali kompleksni regionalni bolečinski sindrom.

Psihološki dejavniki, kot so stres, anksioznost in depresija, lahko prav tako prispevajo k vztrajnosti kronične bolečine. Čustveni stres lahko spremeni način, kako naši možgani obdelujejo bolečinske signale, kar lahko privede do podaljšanja bolečinskega odziva.

Dolgotrajno neustrezno obvladovanje akutne bolečine ali nepravilno zdravljenje lahko privede do prehoda bolečine v kronično stanje.

Pomembno je upoštevati tudi vpliv življenjskega sloga, prehrane in telesne aktivnosti, saj lahko ti dejavniki močno vplivajo na občutljivost za bolečino.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Kako kronična bolečina vpliva na posameznika ?

Kronična bolečina lahko povzroči številne težave na različnih ravneh, vplivajoč na fizično, psihično in socialno dobrobit posameznika. Razumevanje teh težav je ključno za celostno obravnavo oseb s kronično bolečino.

Na fizični ravni lahko kronična bolečina povzroči omejitve gibanja, izgubo mišične moči in vztrajno utrujenost. Dolgotrajno doživljanje bolečine lahko sproži neželene spremembe v živčnem sistemu, kar lahko vodi do razvoja drugih zdravstvenih težav, kot so motnje spanja, spremembe v prebavnem sistemu in oslabljen imunski sistem.

Na psihični ravni lahko kronična bolečina povzroči stres, anksioznost in depresijo. Dolgotrajen občutek nelagodja lahko vpliva tudi na kognitivne funkcije, kot so koncentracija in spomin, kar močno otežuje vsakodnevne aktivnosti in delo.

Socialno življenje posameznika s kronično bolečino lahko postane omejeno. Bolečina namreč vpliva na družabne aktivnosti, kar lahko privede do socialne izolacije in občutka osamljenosti. Poleg tega se lahko pojavijo težave v poklicnem okolju zaradi zmanjšane produktivnosti in omejenih delovnih sposobnosti.

Pomembno je, da se posamezniki s kronično bolečino obravnavajo celostno, s poudarkom na večplastnem pristopu, ki vključuje fizioterapevtsko zdravljenje, za obvladovanje bolečine in izboljšanje kakovosti življenja.

Zdravljenje kronične bolečine v kliniki Medicofit

Zdravljenje kronične bolečine zgolj z zdravili, žal vaših težav ne bo odpravilo. Zgolj farmakološka terapija ni učinkovita zaradi kompleksnosti bolečinskih vzrokov, individualnih razlik v odzivu na zdravila, razvoja tolerance, številnih stranskih učinkov in različnih vrst bolečin.

Kronična bolečina je običajno rezultat vpliva več dejavnikov, kot so fizični, čustveni, socialni in psihološki. Zdravila so pogosto usmerjena le v en vidik, zato ne obravnavajo vseh vzrokov.

V uspešno zdravljenje je potrebno aktivno vključevanje pacienta v fizioterapijo. V ta namen smo v kliniki Medicofit razvili celostni program zdravljenja. Kako poteka zdravljenje pri nas, vam predstavljamo v nadaljevanju.

Diagnostični pregled

Začetek zdravljenja kronične bolečine temelji na natančni diagnostiki, ki jo izvaja izkušen fizioterapevt diagnostik.

Postopek vključuje temeljito anamnezo, kjer se preuči trajanje, intenzivnost in lokacija bolečine, skupaj z vašim subjektivnim dojemanjem nelagodja.

Klinični pregled, ki zajema inspekcijo, palpacijo in uporabo posebnih testov, dopolni celostno sliko vašega stanja. Morda vas bomo napotili še na dodatno slikovno diagnostiko, ki nam lahko omogoči še dodaten vpogled v stanje vašega telesa.

Pravilna diagnoza je ključna, saj je potrebna natančna prepoznava vzroka vaše bolečine. Na podlagi pridobljenih informacij bomo za vas razvili individualen program zdravljenja.

Akutna fizioterapija

V procesu obvladovanja akutne bolečine igra fizioterapija ključno vlogo pri izboljšanju kakovosti življenja pacientov, zmanjšanju potrebe po protibolečinskih zdravilih ter spodbujanju gibalne funkcije in prožnosti telesa.

V prvem delu fizioterapevtske obravnave je osredotočenost na nadzorovanju bolečine po telesu. Izkušeni fizioterapevti uporabljajo raznolike metode, kot so manualna terapija, sklepna mobilizacija in miofascialno sproščanje, z namenom zmanjšanja napetosti v mišicah, povečanja prekrvavitve ter zmanjšanja občutka bolečine.

V tej fazi je ključnega pomena tudi instrumentalna terapija, ki spodbuja naravne procese celjenja v telesu. Uporabljajo se napredne naprave, kot so TECAR WINTECARE terapija, diamagnetoterapija PERISO, visokoenergijski SUMMUS laser in visokotonska elektrostimulacija HiTOP.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Posebej velja omeniti diamagnetoterapijo PERISO, ki predstavlja najsodobnejšo konzervativno metodo zdravljenja kroničnih bolečinskih sindromov, saj izkorišča magnetne valove v terapevtske namene – je popolnoma neboleča in nima stranskih učinkov.

Nadalje je ključen del fizioterapevtskega zdravljenja prilagojena terapevtska vadba. S posebej oblikovanim vadbenim programom se izboljšuje delovanje kardiovaskularnega sistema, povečuje mišična moč, vzdržljivost in gibljivost telesa.

Poudarek je tudi na izboljšanju telesne drže ter vzpostavitvi pravilne biomehanike gibanja, kar pozitivno vpliva na pravilno mišično ravnotežje, zmanjšuje občutek bolečine in utrujenosti pri posameznikih s kronično bolečino.

Poleg tehnik in vadbe nudijo fizioterapevti tudi strokovno svetovanje ter poučujejo paciente o strategijah za obvladovanje kronične bolečine in uporabo relaksacijskih tehnik, ki pomagajo zmanjšati simptome bolezni. Zavedamo se, da ima vsak pacient s kronično bolečino specifične težave, zato se pristop k zdravljenju vedno prilagodi vašim individualnim potrebam.

Postakutna kineziologija

Strokovnjaki na področju kineziologije izvajajo temeljito analizo gibalnih vzorcev in biomehanike posameznikovega telesa. S pomočjo te analize identificirajo morebitna odstopanja, nesorazmerja ter kompenzacijska gibanja, ki jih povzroča bolečina.

Na temelju pridobljenih spoznanj kineziologi oblikujejo individualiziran vadbeni program, ki je usmerjen v optimizacijo gibalnih vzorcev, izboljšanje telesne drže ter biomehanike telesa. Ta program vključuje vadbo, namenjeno povečanju mišične moči, izboljšanju gibljivosti telesa in krepitvi proprioceptivnih sposobnosti.

Izraz "kineziofobija" označuje pretiran strah pred gibanjem ali fizično aktivnostjo, ki nastane zaradi bolečine. Pri posameznikih s kronično bolečino lahko ta strah lahko postane oviraza zdravljenje, kar pa lahko poslabša njihovo stanje. Kineziologi so strokovnjaki, ki pomagajo posameznikom premagati strah pred gibanjem in morebitnimi novimi poškodbami.

Pri zdravljenju je vedno v ospredju upoštevanje individualnih potreb in omejitev vsakega pacienta. Zato se izogibamo aktivnostim, ki bi lahko še dodatno sprožile bolečino, ter se osredotočamo na prilagojene terapevtske pristope, ki spodbujajo rehabilitacijo brez nepotrebnega nelagodja.

Preventivna kinezioterapija

V kliniki Medicofit smo razvili poseben postrehabilitacijski program, ki se osredotoča na dolgoročno vzdrževanje moči in gibalne funkcije telesa pri pacientih s kronično bolečino. Naš program je zasnovan za omogočanje trajnega vzdrževanja optimalne funkcionalnosti telesa.

Sestavljen je iz specialne kineziološke vadbe, ki ima ključno vlogo pri podpori pacientom pri ohranjanju in izboljšanju njihovega fizičnega stanja.

Naš pristop temelji na prepričanju v celostno zdravljenje, kjer pacientom nudimo podporo skozi proces obvladovanja kronične bolečine ter jim pomagamo pri ponovni vzpostavitvi nadzora nad lastnim življenjem.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Življenje s kronično bolečino

Življenje s kronično bolečino za posameznika predstavlja nenehen izziv. Prognoza kronične bolečine je izjemno individualna in odvisna od različnih dejavnikov, vključno z vzroki bolečine, stopnjo obvladovanja simptomov ter sodelovanjem posameznika pri zdravljenju.

Za mnoge posameznike s kronično bolečino je pomembno razumeti, da obstaja možnost izboljšanja kakovosti življenja, kljub vztrajajočim izzivom.

Pri nekaterih bolezenskih stanjih, kot so nevrološke bolezni ali degenerativne motnje, lahko kronična bolečina postane trajna in zahteva dolgoročno obvladovanje simptomov.

Pomemben dejavnik pri prognozi je tudi sodelovanje posameznika pri zdravljenju. Aktivno sodelovanje pri načrtovanju terapije, upoštevanje navodil zdravstvenih strokovnjakov in prilagajanje življenjskega sloga so ključni elementi, ki vplivajo na dolgoročni izid.

Kljub neprijetni naravi kronične bolečine se lahko s sodobnim pristopom k zdravljenju v kliniki Medicofit, doseže znatno olajšanje simptomov in izboljšanje funkcionalnosti posameznika.

VAŠA POT DO NOVEGA ŽIVLJENJA!


Viri in literatura

Amarins J. Wijma , C. Paul van Wilgen , Mira Meeus & Jo Nijs (2016) Clinical biopsychosocial physiotherapy assessment of patients with chronic pain: The first step in pain neuroscience education, Physiotherapy Theory and Practice, 32:5, 368-384, https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09593985.2016.1194651

Semmons, J. (2016). The role of physiotherapy in the management of chronic pain. Anaesthesia & Intensive Care Medicine, 17(9), 445–447. doi:10.1016/j.mpaic.2016.06.006

Crofford L. J. (2015). Chronic Pain: Where the Body Meets the Brain. Transactions of the American Clinical and Climatological Association, 126, 167–183.

Knowles, C. H., & Cohen, R. C. (2022). Chronic anal pain: A review of causes, diagnosis, and treatment. Cleveland Clinic journal of medicine, 89(6), 336–343. https://doi.org/10.3949/ccjm.89a.21102

Bruehl S. (2015). Complex regional pain syndrome. BMJ (Clinical research ed.), 351, h2730.

Sturgeon JA, Zautra A. Resilience: A New Paradigm for Adaptation to Chronic Pain. Current Pain and Headaches Reports. 2010; 14(2): 105-112.

Goldberg DS, McGee SJ. Pain as a global public health priority. BMC public health. 2011 Dec;11(1):1-5.

Lafaucheur J-P, Cantello RM, Benninger DH, Baeken C, Ayache SS, Antal A, et al. Evidence-based guidelines on the therapeutic use of repetitive transcranial magnetic stimulation (rTMS). Clinical Neurophysiology. 2014Nov;125(11):2150–206.

Skelly AC, Chou R, Dettori JR, Turner JA, Friedly JL, Rundell SD, Fu R, Brodt ED, Wasson N, Winter C, Ferguson AJ. Noninvasive nonpharmacological treatment for chronic pain: a systematic review.