Tudi kamini podobno kot les v prostor vnašajo občutek domačnosti, še posebej, če delujejo na drva, saj prijetno prasketanje ognja v dolgih zimskih večerih, ki so pred vrati, ustvari vzdušje sproščenosti in umirjenosti. Ne glede na to, ali je les uporabljen kot material za izdelavo oken ali kot vrsta goriva za kamin, v vsakem primeru izraža ekološko ozaveščenost ljudi, ki ga uporabljajo. Poleg tega ima pomembno estetsko funkcijo in polepša tako zunanjost kot notranjost hiše.

Prednosti lesenih oken prepričajo vsakogar

Lesena okna so danes v primerjavi s preteklostjo veliko bolj dovršena tako s tehničnega kot estetskega vidika. Še zmeraj pa je najbolj priljubljen njihov klasičen dizajn, ki izraža brezčasnost, vsesplošno eleganco in ustvarja prijetno bivalno okolje. Izbirate lahko med različnimi vrstami lesa, kot so smreka, bor, macesen, hrast in druge, ter videz oken prilagodite podobi celotnega objekta. Lesena okna so odporna na vse vremenske razmere, notranje prostore pa ščitijo pred zunanjimi izjemno visokimi ali nizkimi temperaturami. Njihova dobra zvočna izolativnost je zagotovilo, da vas zunanji moteči dejavniki, kot so mimo vozeči avtomobili in vlaki, ali druge hrupne situacije nikoli ne bodo zmotile pri delu ali počitku. Lesena okna so primerna tako za novozgrajene kot obnovljene objekte, v vseh pa zagotavljajo visoko toplotno prehodnost in odlično toplotno izolativnost. Toploto v stanovanjskih prostorih z lahkoto pričarajo tudi kamini, okna iz lesa pa jo učinkovito zadržijo, da se ta enakomerno razširi po prostorih.

Kamini na drva pričarajo edinstven ambient

Kamin je navadno postavljen v središče prostora, v katerem se najpogosteje zadržujemo, saj ima med drugim tudi povezovalno funkcijo – ob njem se po celodnevnih opravkih zberejo družine ali prijatelji ter pokramljajo o minulem dnevu. Je veliko več kot le ogrevalna naprava, saj nadgradi vzdušje v prostoru in celoten interier dvigne na nov nivo. Lahko se odločite za takega, ki je skladen s preostalo opremo vašega doma, ali pa izberete kamin na drva, ki bo izstopal in vaš pogled pritegnil vsakokrat, ko se boste sprehodili mimo njega. Na tržišču je široka ponudba vgradnih kaminov na drva s kaminskimi vložki priznanih proizvajalcev – kakovostni kombinirani toplozračno-akumulacijski kamini hitro ogrejejo prostor, toploto pa sevajo še več ur po tem, ko nehajo goreti. Kaminski vložki so prilagojeni najvišjim tehničnim in ekološkim standardom, nič drugače ni s sodobnimi lesenimi okni, ki so prijazna okolju in tudi razgradljiva.

Lesena okna so varčna in ekološka okna

Z izbiro lesenih oken boste prispevali k varovanju okolja, hkrati s tem pa tudi prihranili. Vgradnja oken iz lesa, ki izpolnjujejo predpisane toplotno izolativne standarde, je namreč subvencionirana s strani EKO sklada. Njegov glavni namen je ozavestiti ljudi k odgovornemu ravnanju z naravo, zato sofinancira stroške zamenjave starih oken z novimi lesenimi. Tudi življenjska doba lesenih oken kakovostne izdelave je zelo dolga in lahko traja tudi več kot 60 let. Kvaliteten les zahteva veliko manj vzdrževanja, lesena okna je potrebno vsakih nekaj let le zaščititi s premazom ali obnoviti plast laka, da še bolj zasijejo v vsej svoji lepoti. Prilagodljiv material omogoča poigravanje z različnimi barvami okvirjev, ki jih lahko po želji prebarvate sami in morda ob spremembi barve fasade na novo pobarvate tudi okna iz lesa.
Nakup lesenih oken je trajnostna odločitev in deluje tudi v prid okolju – zaradi njihove dolge življenjske dobe več desetletij ne boste imeli potrebe po nakupu novih, prihranek pa bo viden še pri stroških za ogrevanje. Tudi ko bodo lesena okna po več generacijah odslužila svojemu namenu, njihova menjava ne bo obremenila okolja, saj so razgradljiva in se da njihove ostanke ponovno uporabiti.

Z lesom v dom vnesite življenje

Vonj lesa lesenih oken ali izgorevanja polen v kaminu na drva v človeku zbudi spoštovanje do narave. Zavemo se njene mogočnosti, brezkončnosti in vseh njenih danosti, ki jih vse prevečkrat jemljemo za samoumevne. Les se kot gorivo uporablja že tisočletja, vse od začetkov človeške civilizacije, njegova uporaba za ogrevanje pa se je ohranila do danes, tudi v kaminih na drva. Ti kamini so lahko povsem unikatni, kjer izberete vsak njegov element posebej ter skupaj z arhitektom ustvarite edinstveno umetnino. Druga možnost je izbira sistemskega kamina, kjer so na voljo določeni osnovni modeli, vi pa izberete takega, ki bo najbolje ustrezal dimenzijam prostora, kamor ga boste postavili, želeni obliki in dizajnu.
Kamini na drva in lesena okna imajo skupno povezovalno točko – to je les, ki v kaminih na drva služi kot gorivo, pri lesenih oknih pa kot gradbeni material, v obeh primerih pa pride najbolj do izraza njegova zmožnost ohranjanja in oddajanja toplote. Tako v toplih in hladnih dneh poskrbi za prijetno atmosfero v vsakem domu, ljudem pa da potrebno energijo, da polni zagona vstopijo v nov dan.