Operacija rame se največkrat izvede artroskopsko. Artroskopija je napreden kirurški postopek, ki omogoča precizen pogled v notranjost ramenskega sklepa. Kljub minimalni invazivnosti je razumevanje okrevanja po tem posegu ključnega pomena.

Ali ste vedeli, da je poseg uspešen v kar 85-95% primerih? Visok nivo uspešnosti omogoča prav fizioterapevtska rehabilitacija, ki močno izboljša rezultate okrevanja.

V nadaljevanju bomo raziskali, kaj pričakovati med rehabilitacijo po artroskopiji rame, osredotočili se bomo na ključne korake in poudarili pomembnost individualiziranega pristopa za optimalno okrevanje, ki mu sledimo v kliniki Medicofit.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Kdaj je potrebna artroskopija rame?

Artroskopska operacija rame se danes uveljavlja kot napredna in učinkovita možnost zdravljenja pri številnih težavah s ramenskim sklepom.

Metoda postaja vse bolj priljubljena zaradi raznolikosti indikacij, ki omogočajo ciljano obravnavo in izboljšanje funkcionalnosti sklepa pri specifičnih težavah.

Ali ste primeren kandidat za operacijo rame? Če se soočate s kronično bolečino v rami, občutkom zatikanja, nestabilnosti ramena, prostimi telesi v sklepu, poškodbami labruma, raztrganinami rotatorne manšete ali drugimi težavami, je artroskopija lahko rešitev.

S pomočjo napredne artroskopske tehnike lahko kirurg natančno pregleda notranjost sklepa, kar prinaša številne prednosti v primerjavi s tradicionalnimi kirurškimi metodami.

Tako lahko operacija rame omogoči hitrejše okrevanje in povrne izgubljeno gibljivost, s čimer močno izboljša kakovost življenja posameznika.

Kako poteka operacija rame?

Artroskopska operacija rame je sodoben minimalno invaziven kirurški postopek, ki omogoča zdravniku natančen vpogled v notranjost ramenskega sklepa.

Pacient je med postopkom v polsedečem položaju ali na nasprotnem boku, običajno pod splošno ali regionalno anestezijo.

S pomočjo majhnega reza kirurg vstavi artroskop, opremljen s svetlobo in kamero, omogočajoč jasen pregled sklepnih struktur. Z vbrizgavanjem sterilne fiziološke raztopine se sklep razširi, kar olajša ogled notranjosti, vključno z labrumom, ligamenti, rotatorno manšeto, hrustancem in kostmi.

Glede na diagnozo se izvedejo različni postopki, kot so popravilo raztrgane rotatorne manšete, labruma ali odstranitev prostih teles. Po zaključku se artroskop odstrani, majhen rez pa se običajno zapre s šivi.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Kaj lahko pričakujete po operaciji? Pooperativna nega vključuje fazo okrevanja in pomemben fizioterapevtski program za obnovo moči, gibljivosti in funkcionalnosti ramenskega sklepa.

Operacija rame z artroskopijo prinaša prednosti, kot so manjši kirurški rez, hitrejše okrevanje ter zmanjšano tveganje za zaplete, omogoča pa tudi hitrejšo vrnitev pacientov k vsakdanjim dejavnostim.

Rehabilitacija po operaciji rame v kliniki Medicofit

Rehabilitacija po artroskopiji rame v kliniki Medicofit je temeljito zasnovana, da pospeši vaše okrevanje in povrne polno funkcionalnost ramenskega sklepa. Naš pristop je celostno usmerjen, vključuje preizkušene metode in najsodobnejše tehnologije.

Rehabilitacija se prične s diagnostično terapijo, s skrbnim ocenjevanjem vašega stanja in postavljanjem individualnega načrta terapije. Prednost diagnostične terapije je v tem, da vam že ob prvem obisku (po pregledu) apliciramo protibolečinsko terapijo. Kako poteka zdravljenje, vam predstavljamo v nadaljevanju.

Akutna fizioterapija

V kliniki Medicofit smo vaš zanesljiv partner na poti do popolnega okrevanja po operaciji rame. Naša napredna fizioterapevtska rehabilitacija združuje klasične metode zdravljenja, kot so manualna terapija ter raztezanje in krepitev mišic, z vrhunsko instrumentalno terapijo.

Uporabljamo napredne tehnologije, med katerimi izstopajo TECAR terapija, Summus LASER, diamagnetoterapija PERISO in elektrostimulacija HiTop. Te metode niso le usmerjene v obnovitev gibljivosti, ampak tudi v spodbujanje procesov celjenja, regeneracijo tkiva ter zagotavljanje protivnetnega in protibolečinskega učinka.

Ne glede na vrsto operacije - ali gre za popravilo rotatorne manšete, labruma ali dislokacijo sklepa - pristopamo strokovno in individualno. Naš cilj je ne le doseči optimalno okrevanje, temveč tudi preprečiti morebitne ponovitve poškodb ramenskega sklepa.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Postakutna kineziologija

Kineziološka rehabilitacija je ključna faza vašega okrevanja. Naši izkušeni kineziologi vam bodo pomagali postopoma obnoviti funkcionalen obseg gibanja in zmanjšati bolečine z uporabo posebej prilagojenega vadbenega programa.

Začnemo s preprostimi vajami, ki krepijo prijemalno moč, moč komolca in lopatice. Ko dosežete funkcionalen obseg gibanja, se premikamo na vadbe za moč, ki izolirajo in stabilizirajo specifične mišice za želene gibalne vzorce. Postopoma vključujemo izometrične vaje in izotonične vaje z lažjimi utežmi za razvoj moči rotatorne manšete.

Cilj terapevtske vadbe je doseganje optimalnega stanja, kot je bilo pred operacijo, vključno s sposobnostjo opravljanja gospodinjskih opravil in vrnitvijo k športu.

Vrnitev k normalnim dejavnostim po operaciji ramena zahteva potrpežljivost in vztrajnost, vendar je ključnega pomena za popolno okrevanje. S pravilnim pristopom boste lahko ponovno uživali v vsakdanjih aktivnostih brez omejitev.

Preventivna kinezioterapija

Redna vadba je ključnega pomena za ohranjanje mišične moči, gibljivosti in stabilnosti ramenskega sklepa, kar ne le zmanjšuje obremenitve na sklepu, ampak tudi pripomore k izboljšanju funkcionalnosti ter ravnotežja – v ta namen smo v kliniki Medicofit zasnovali še postrehabilitacijski program.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Poseben poudarek namenjamo krepitvi rotatorne manšete in izboljšanju biomehanike ramenskega sklepa, kar zmanjšuje tveganje za ponovne poškodbe.

Poleg tega vadba prispeva k izboljšanju psihičnega počutja, premagovanju morebitnih strahov pred gibanjem ter ohranjanju ali izboljšanju funkcionalnosti ramenskega sklepa za izvajanje vsakodnevnih opravil in sodelovanje v športnih aktivnostih.

Pri Medicofit smo zagovorniki individualiziranega pristopa. Naši strokovnjaki vam bodo podali varno in učinkovito vadbeno rutino, prilagojeno vrsti operacije in vašim osebnim ciljem okrevanja. Za varnost, učinkovitost in doseganje najboljših rezultatov se obrnite na nas.

VAŠA POT DO NOVEGA ŽIVLJENJA!





Viri in literatura

Kirurgija (p. XXXVI, 1588). (2014). Grafika Gracer.

van der Meijden OA, Westgard P, Chandler Z, Gaskill TR, Kokmeyer D, Millett PJ. Rehabilitation after arthroscopic rotator cuff repair: current concepts review and evidence-based guidelines. Int J Sports Phys Ther. 2012 Apr;7(2):197-218. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3325631/

Mariborsko ortopedsko srečanje 11. Rama v ortopediji: zbornik vabljenih predavanj. V Univerzitetni klinični center;2015 https://www.ortopedija-mb.si/Zbornik_2015.pdf

Orthoinfo: Shoulder Arthroscopy https://orthoinfo.aaos.org/en/treatment/shoulder-arthroscopy/

Bunker T. (1989). Shoulder arthroscopy. Annals of the Royal College of Surgeons of England, 71(4), 213–217.