Les in ogrevalni produkti iz lesa so zato vsesplošno dostopni in cenovno ugodni, pa naj bodo to peleti ali polena. Poleg tega je pri odločanju o načinu ogrevanja nezanemarljiv tudi podatek o okoljskem vplivu ogrevanja na naravo – sodobna goriva iz biomase pri izgorevanju ne proizvajajo škodljivih izpustov za okolje. Les je domači in obnovljivi vir energije, zato imamo v Sloveniji zalogo lastne lesene biomase, iz katere pridobivamo sodobna in naravi prijazna lesna goriva v obliki produktov, kot so peleti, sekanci in briketi. Še več primerov o tem, kako uporaben je lahko les v naših domovih, si lahko preberete na spletni strani po-pomoc.si.

Sestava in proizvodnja peletov

Gre za sodobno kurivo iz mletega trdega in stisnjenega suhega lesa listavcev ali iglavcev. Za njihovo izdelavo se najpogosteje uporabljajo les smreke in jelke ali nekaterih vrst listavcev. Nastanejo s stiskanjem suhe žagovine in drugega odpadnega lesa – opilkov in lesnega prahu, ki nastanejo ob predelavi lesa v lesnih obratih. Za njihovo izdelavo se lahko uporabljajo tudi veje, lubje in neuporabni kosi lesa, neprimerni za drugo predelavo, vendar so ti peleti nižje kakovosti.

Postopek izdelave peletov se imenuje peletiranje, pri čemer najprej lesno surovino grobo zmeljejo v mlinih, temu pa sledi še fino mletje. Nato je na vrsti sušenje, kjer se vlaga iz lesa zniža iz do 50 % na okoli 8 %, da je izgorevanje peletov čim lažje. Končna oblika peletov nastane s stiskanjem lesnega materiala pod močnim pritiskom skozi matrico v posebni napravi, imenovani peletrika. Po stiskanju so relativno vroči, zato sledi še ohlajanje peletov in po potrebi tudi sejanje, da odpadejo majhni delci, drobir in prah. Stisnjeni peleti so v obliki majhnih valjčkov premera 6–8 mm in dolžine 10–30 mm. Na koncu jih še zapakirajo, navadno v vreče po 15 kg, in tako so pripravljeni za transport in nadaljnjo uporabo.

Najkakovostnejši peleti imajo visok toplotni izkoristek

Kakovostne pelete lahko prepoznate po različnih karakteristikah:

  • vsebnost vode oz. vlage v peletih mora biti manj kot 10 %;
  • mehanska obstojnost peletov mora biti več kot 97,5 % – manj kakovostne prepoznate že s pogledom v pakirno vrečo, v kateri je večji delež prahu in drobnih delcev;
  • delež pepela pri izgorevanju peletov mora biti pod 1,5 %, sicer pride do težav s kurjenjem in prekomernim nabiranjem pepela v peči;
  • kakovost peletov mora biti prilagojena zahtevam proizvajalca kotla.

Izberite pelete iz najvišjih dveh razredov kakovosti A1 ali A2, ki zagotavljata najkvalitetnejše in okolju najprijaznejše ogrevanje. Peleti, ki so slabše kakovosti, velikokrat ustvarjajo (pre)več pepela in emisij, kar lahko pospešeno vodi do težav s kurilno napravo, zato zanje namenite kak evro več in uživajte v njihovi zanesljivi toploti.

Katere so prednosti ogrevanja na pelete?

1. Visoka energetska učinkovitost: kakovostni lesni peleti imajo izjemen izkoristek pri izgorevanju, zato predstavljajo najboljšo izbiro za ogrevanje bivalnih prostorov. Dva kilograma peletov zagotavljata enako kurilno vrednost kot jo ima en liter kurilnega olja.

2. Vsestransko uporaben način ogrevanja: peleti se izkažejo kot primerni tudi za peči za centralno ogrevanje in za kurjenje v kaminih, zato se zanje odločajo različne ciljne skupine uporabnikov. Sodobne peči na biomaso se uporabljajo za ogrevanje prostorov in večjih stanovanjskih objektov, uporabljajo pa jih celo v elektrarnah, kjer proizvajajo električno energijo, saj tam služijo kot nadomestek premoga.

3. Ugodna cena in hitra dostopnost peletov: cena peletov najkakovostnejšega razreda A1 je veliko ugodnejša v primerjavi s fosilnimi gorivi, prav tako ni bojazni, da bi narasla, saj je v Sloveniji tega energenta na pretek. Tudi cene uvoženih peletov so razmeroma nizke. V primerjavi z drugimi energenti lahko z ogrevanjem s peleti prihranite kar od 30 do 60 % stroškov.

4. Ekološki in do okolja prijazen energent: z ogrevanjem na pelete tudi sami prispevate k ohranjanju čistejšega okolja, saj ti pri izgorevanju ne oddajajo škodljivih emisij. Če se odločite za ogrevanje na pelete, lahko koristite tudi subvencijo Eko sklada, namenjeno tistim, ki ogrevajo z obnovljivimi viri energije in s tem izkazujejo odgovoren odnos do narave.

5. Tehnološko napredne peči za pelete: sodobno zasnovane peči zagotavljajo temperaturno udobje tudi tam, kjer ni možnosti priključitve na sistem daljinskega ogrevanja. Izbirate lahko med pečmi različnih velikosti, modelov, barvam in dizajnov. Peči omogočajo tudi samodejno doziranje, zato lahko pozabite na skrbi o vzdrževanju ognja, saj ta ne bo ugasnil. Ogrevanje lahko poljubno nastavite na želeno temperaturo ter poskrbite za popolno udobje v zimskih dneh.

6. Enostaven transport in skladiščenje: peleti v primerjavi s poleni zavzamejo manj prostora in ker so pakirani v vrečah, je lažje tudi njihovo skladiščenje in transport. Čez kurilno sezono jih lahko dokupujete tudi sproti, s čimer se izognete skladiščenju večjih zalog pri vas doma.

Ogrevanje s peleti je sodoben in moderen način za zagotavljanje toplote v času kurilne sezone. Če tudi vi razmišljate o spremembi načina ogrevanja, lahko svojo staro peč predelate za uporabo peletov, ali kupite novo. Poleg visokih prihrankov pri računu za ogrevanje vas bodo prepričale tudi številne druge prednosti, ki jih nudi ta energent, s katerim boste prispevali svoj delež k lepši in čistejši skupni prihodnosti.