Ali želite izvedeti, kako vam lahko rehabilitacija pomaga doseči vaše zdravstvene cilje? Morda iščete strokovno pomoč in usmeritev pri okrevanju ter želite doseči dolgoročne rezultate? Klinika Medicofit je vaša pot do popolnega okrevanja.

V Kliniki Medicofit se zavzemamo za celostno in individualno obravnavo pacientov, kjer strokovnost, varnost in udobje predstavljajo temelj našega dela. Rehabilitacija sega preko zgolj ozdravitve poškodbe – ciljamo namreč na povrnitev funkcionalnosti, vzdrževanje zdravja ter dolgoročno dobro počutje naših pacientov.

Rehabilitacija poteka skozi štiri ključne faze zdravljenja – diagnostično terapijo, akutno fizioterapijo, kineziološko fazo in dolgoročni program, skozi katere vam nudimo visoko strokovnost in individualiziran pristop, ki pospeši vašo pot do okrevanja.

V nadaljevanju vam razkrivamo, kakšen je uspešen pristop k rehabilitaciji, ki sledi najsodobnejšim znanstvenim dokazom v medicini, in pripomore k vašem okrevanju in dolgoročnem zdravju.

Kdo potrebuje rehabilitacijo?

Rehabilitacija je ključna pri procesu okrevanja po akutni poškodbi ali operaciji, obvladovanju vseh vrst kroničnih bolečin, preobremenitvenih sindromov ali degenerativnih stanj.

Pomembno je, da se za rehabilitacijo odločite čim prej po nastopu težav, saj lahko z ustrezno fizioterapijo pospešimo proces celjenja in preprečimo nastanek hujših zapletov, ki lahko zahtevajo operativen poseg.

Katera stanja zahtevajo rehabilitacijo?

  • Kronične bolečine in degenerativna stanja – bolečine v hrbtu, hernija diska, išias, protruzija diska, tendinopatije, različne vrste artritisa, artroza, spinalna stenoza in številni drugi vzroki bolečine.
  • Post-operativna rehabilitacija – operacija sprednje križne vezi, operacija meniskusa, artroskopija kolena, operacija rame, totalna endoproteza kolka ali kolena, je le nekaj posegov, ki zahtevajo strukturirano rehabilitacijo.
  • Predoperativna priprava – v primeru operativnega posega priporočamo izvedbo predoperativne fizioterapije, saj lahko telo s fizioterapijo, pripravimo na boljše in hitrejše okrevanje.
  • Akutne in kronične poškodbe – številne poškodbe sklepov, mišic ali vezi lahko zdravimo konservativno (brez operativnega posega), s primerno rehabilitacijo.

Zdravljenje v zgodnji fazi poškodbe ali obolenja mišično-skeletnega sistema lahko tudi prepreči dolgoročne zaplete ter omogoči hitrejši povratek k vsakodnevnim aktivnostim.

V kliniki Medicofit izvajamo rehabilitacijo tudi kot preventivni ukrep, saj tako preprečimo morebitne poškodbe ali ponovitve težav ter izboljšamo telesno kondicijo in funkcionalnost.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Potek rehabilitacije v kliniki Medicofit

Rehabilitacija v kliniki Medicofit poteka skozi več korakov – kaj boste potrebovali v določenem delu zdravljenja, bo odvisno od vrste in stopnje vaše poškodbe oz. obolenja. Predstavljamo vam, kaj lahko pričakujete v poteku okrevanja.

Diagnostična terapija – prva faza rehabilitacije

Diagnostična terapija predstavlja prvo fazo celostnega zdravljenja, kjer naši specialisti fizioterapevtske in klinične diagnostike izvedejo temeljit pregled vašega stanja, s ciljem postavitve natančne diagnoze in izdelave načrta zdravljenja.

Kako poteka diagnostična terapija v kliniki Medicofit?

Pričnemo z zbiranjem informacij o vaši poškodbi ali težavi ter pregledom vseh relevantnih zdravstvenih dokumentov, da pridobimo celosten vpogled v vaše zdravstveno stanje.

S pomočjo specialnih testov in meritev pridobimo objektivne podatke o vaši poškodbi ali težavi, kar nam omogoča izdelavo natančnega načrta zdravljenja. Meritve vključujejo oceno mišične moči, testiranje mobilnosti sklepov, oceno gibalnih kompenzacij in druge pomembne parametre.

Kako se diagnostična terapija razlikuje od običajnega pregleda? V okviru diagnostične terapije v proces že vključujemo sodobne tehnologije protibolečinske terapije, kot so SUMMUS Laser, Wintecare Tecar, EMS Dolorcast udarni valovi in številne druge, ki nam pomagajo pri lajšanju bolečine in spodbujanju procesa celjenja.

Po končanem pregledu s strokovnjakom izvedete posvet, kjer vam predstavi diagnostične ugotovitve ter pripravi individualni načrt zdravljenja, ki je prilagojen vašim potrebam.

Z diagnostično terapijo bomo postavili temelje, ki vam bodo omogočili učinkovito in uspešno pot do popolnega okrevanja.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Akutna fizioterapija – druga faza rehabilitacije

Klinika Medicofit se zavezuje k zagotavljanju učinkovitega zdravljenja že v zgodnjih fazah poškodbe. Akutno zdravljenje, ki se izvaja v našem oddelku fizioterapije, predstavlja drugo fazo celostnega zdravljenja poškodbe.

Z znanjem, izkušnjami in sodobnimi terapevtskimi tehnikami si v akutni fazi prizadevamo za hitro olajšanje simptomov ter pospešitev procesa okrevanja.

Naš prvi cilj v akutni fazi je zmanjšanje vpliva poškodbe na telo in preprečevanje morebitnih zapletov, kot so oteklina, hematom ali poslabšanje bolečine.

Izvajamo širok spekter terapevtskih tehnik, vključno s protibolečinsko terapijo, antidematozno terapijo, tehnikami stabilizacije poškodovanega segmenta in biostimulativnimi tehnikami celjenja.

V začetku rehabilitacije je potrebno doseči popolno odsotnost bolečine, otekline ter gibalnih omejitev, hkrati pa identificirati primeren model kinezioterapije za nadaljnjo obravnavo.

Kakšno tehnologijo uporabljamo? V Kliniki Medicofit se poslužujemo vrhunskih terapevtskih metod, kot so Summus Laser terapija, Wintecare Tecar terapija, EMS Dolorcast udarni valovi (ESWT in RSWT), manualna terapija, trigger-point terapija, Hitop visokotonska terapija, Sixtus ultrazvočna krioterapija, MAD-UP BFR, PERISO diamagnetna terapija, ter številne druge, ki so namenjene hitremu in učinkovitemu zmanjšanju akutnih simptomov ter pospešitvi procesa okrevanja.

Hitra in pravilna intervencija je v akutnih fazah poškodbe ključnega pomena. V akutni fazi rehabilitacije boste prejeli pravočasno pomoč in strokovno vodstvo, ki vam bo pomagalo pri hitrejšem okrevanju.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Kineziologija – tretja faza rehabilitacije

V naslednji fazi rehabilitacije stopijo v ospredje naši strokovnjaki oddelka za kineziologijo, ki vodijo paciente skozi postopno vračanje k polni gibalni funkciji ter doseganju optimalnih rezultatov.

Naš prvi cilj je postopno obnavljanje gibalne funkcije poškodovanega dela telesa. S specialnimi in naprednimi kompleksnimi vajami, si prizadevamo za doseganje popolnih gibalnih vzorcev.

Kdaj se lahko prične izvedba vaj? Ko bolečinski simptomi poškodbe izzvenijo, se osredotočimo na vodenje rehabilitacije od zaščitne obravnave do izvajanja vaj, ki celostno obravnavajo telesne gibalne vzorce – kako zgodaj v rehabilitaciji bo to mogoče, je odvisno od vašega stanja in vrste poškodbe.

S posebnimi tehnikami razvijamo tudi mišično moč, stabilizacijo, koordinacijo in ravnotežje, saj s tem pacientu omogočimo varno in učinkovito obvladovanje gibanja.

V tej fazi uporabljamo specializirane vaje in tehnike, kot so progresivne vaje propriocepcije, kineziološke vaje za sklepno stabilizacijo, vaje za mišično-vezivno moč, različne metode vadbe, učenje teka in pliometričnih gibanj, ki so ključne za celovito rehabilitacijo.

Faza kinezioterapije je bistvena za celostno okrevanje po poškodbi, saj omoči varno vrnitev v gibanje. Pri pacientih, ki se te faze rehabilitacije ne udeležijo, vidimo večjo pojavnost ponovnih bolečin, v primeru operacije pa je tveganje za neuspeh kirurškega posega veliko višje!

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Dolgoročno vzdrževanje – četrta faza rehabilitacije

V kliniki Medicofit verjamemo v dolgoročno skrb za vaše zdravje in dobro počutje.

Po uspešno končanem zdravljenju poškodbe v naši kliniki, se odpirajo vrata v naš preventivni program rehabilitacije. Preventivni program, zasnovan za dolgoročno vzdrževanje telesa in preventive pred poškodbami, ponuja vrsto post-rehabilitacijskih storitev in osebne vadbe, ki so prilagojene vašim individualnim potrebam.

Za tiste, ki si želijo nadgraditi rezultate rehabilitacije in doseči višje standarde funkcionalne zmogljivosti, ponujamo program podaljšane rehabilitacije. S poudarkom na doseganju kinezioloških normativov, vas usmerjamo k varnemu in trajnemu okrevanju.

Dolgoročni program je še posebej idealen za vse, ki trpijo zaradi kroničnih bolezni, obrabe sklepov ali drugih ortopedskih težav. Naš cilj je upravljanje in preprečevanje napredovanja teh stanj, kar pripomore k dolgoročnemu zdravju in visoki kakovosti življenja.

V Kliniki Medicofit se zavezujemo k zagotavljanju najvišjega standarda strokovnosti in varnosti. Z našo pomočjo lahko dosežete trajne in pozitivne spremembe, ki bodo vplivale na vaše zdravje in dobro počutje v prihodnosti.

Želimo vam hitro in učinkovito rehabilitacijo!

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit