Dejstvo je, da rezervni avtodeli predstavljajo bolj ali manj stalni strošek pri lastništvu avtomobila. Ker so običajno vozila vsakodnevno v uporabi, prihaja do obrabe materialov. Različni deli morajo biti menjani vsake toliko časa, odvisno od pogostosti uporabe vozila in kvalitete materiala.

Foto: Izdelava spletnih strani Spletni partner d.o.o.
Foto: Izdelava spletnih strani Spletni partner d.o.o.

Določeni rezervni avtodeli morajo obvezno biti v avtu vedno na voljo za hitro menjavo v primeru okvare:

- rezervno kolo in ustrezni komplet za popravilo pnevmatike,
- komplet nadomestnih žarnic.
V obvezno opremo avtomobila spada še nekaj ostalih stvari:
- evro varnostni trikotnik za označitev ustavljenega vozila,
- komplet prve pomoči,
- varnostno odsevni telovnik,
- zimska oprema (v času zimskih razmer).

Rezervni avtodeli – osnovni seznam po sklopih

Med rezervne avtodele ne spadajo le tisti, ki jih moramo imeti obvezno v avtu, temveč vključujejo praktično vse dele avtomobila. Za lažje razumevanje jih razdelimo na več sklopov:
- svetila,
- ogledala,
- karoserija,
- stekla,
- hladilni sistemi,
- podvozje in pogon,
- motor ter
- dodatna oprema.

Foto: Izdelava spletnih strani Spletni partner d.o.o.
Foto: Izdelava spletnih strani Spletni partner d.o.o.

Svetila so izredno pomemben del avtomobila in zato spadajo med obvezno opremo. Praksa je pokazala, da luči ne le ponoči, temveč tudi podnevi bistveno pripomorejo k boljši vidljivosti in opaznosti. Delujoče luči morajo imeti pravilno usmerjen snop svetlobe; v nasprotnem primeru namreč ne vidimo ceste dovolj dobro, hkrati pa motimo nasproti vozeče voznike.

Vzvratna ogledala so samoumevni avtodeli, saj bi brez njih imeli veliko več težav pri vožnji. Bistvenega pomena je, da so pravilno nastavljena. Stranska ogledala bi naj bila nastavljena tako, da na tretjini pogleda vidimo svoj avtomobil, ostali del pa je namenjen opazovanju dogajanja za nami. Tudi sredinsko ogledalo naj bo nastavljeno tako, da vidimo celotno ozadje.

Kaj sploh je karoserija? Gre za ogrodje nad šasijo, ki skrbi, da avto sploh lahko stoji pokonci in nas varuje v primeru trka. Včasih so v proizvodnji kar na šasijo oz. na nosilni okvir namestili karoserijo, kar je pomenilo bistveno cenejšo proizvodnjo; karoserija namreč ni bila neposredno povezana s podvozjem. Tega sedaj ne počnejo več, saj je bil takšen način premalo varen, hkrati pa spojitev karoserije in šasije pomenita manjšo maso, nižje težišče in boljšo aerodinamiko.

Stekla so avtodeli, ki so del karoserije. Še posebej pomembno je vetrobransko steklo, ki nosi velik del karoserijske stabilnosti. Ker je zaradi stanja na cestah, voženj po makadamski cesti, vremenskih razmer in korozije stekla določen odstotek poškodb praktično neizogibnih, je dobro vedeti, da je varnost avtomobila zaradi tega precej zmanjšana. Priporoča se čimprejšnje popravilo ali menjava v primeru poškodbe.

Hladilni sistem ima nalogo, da odvaja toploto iz motorja avtomobila v zrak. Pri vožnji se namreč še vedno velik del energije iz goriva pretvarja v toplotno namesto v mehansko (za pogon avtomobila). Zato je hladilni sistem nujen, da prepreči pregrevanje motorja, hkrati pa pomaga pri hitrem segrevanju motorja do optimalne temperature za delovanje. Pri prenizki temperaturi je motor namreč bolj hladen, se hitreje obrablja in izloča več izpušnih plinov. Hladilna tekočina v obtoku je mešanica vode in etilen glikola, bolj poznana kot ''antifriz''.

Foto: Izdelava spletnih strani Spletni partner d.o.o.
Foto: Izdelava spletnih strani Spletni partner d.o.o.

Podvozje in pogon sta najbolj kompleksna sestavna dela avtomobilov (poleg motorja). Posledično imamo med rezervnimi avtodeli mnogo specifičnih materialov, ki pridejo v poštev za popravilo v primeru različnih okvar. Zavorni deli, krmilni mehanizem, ležaji, sklopka, amortizerji in še mnogo drugih avtodelov je na voljo za nakup v spletni trgovini, treba je le vnesti znamko, model in letnik vozila, za katerega iščete rezervni del.

Zimske in letne gume so prav tako izjemno pomembne, saj je od njih veliko odvisno,

predvsem pa vaša varnost na cesti. Vedno uporabljajte kakovostne zimske gume in seveda tudi kakovostne letne gume, saj le te odločilno vplivajo na dolžino vaše zavorne poti. Krajša kot je, boljše je. V določenih primerih lahko kakovostne gume rešijo vaše življenje ali življenja ostalih udeležencev v prometu.

Motor je sestavljen iz glave, bata, ojnice, črpalke, oljnega korita, diferenciala in menjalnika. Ker so avtodeli podvrženi precejšnjim obremenitvam, jih je potrebno pogosteje menjavati. Priporočljivo je redno opravljanje servisev; le tako bo delovanje avtomobila najbolj zanesljivo.

Vsi dodatni avtodeli, brez katerih v avtu ne moremo, spadajo med dodatno opremo (deli v notranjosti vozila, pnevmatika in platišča, akumulatorji, brisalci, tekočine, avtoakustika, elektronika in še mnogo ostalih).

Je bolj smiseln nakup novih ali rabljenih avtodelov?

Ker znajo biti novi rezervni avtodeli velik finančni zalogaj (predvsem pri novejših modelih avtomobilov), je široka ponudba rabljenih delov po relativno nižjih cenah zelo mikavna. Zna pa se zgoditi, da nek del ni več v dovolj dobrem stanju kljub zatrjevanju prodajalca. To lahko v primeru ponovne okvare povzroči še dodatne stroške, sploh če gre za ključen del avtomobilske opreme. Če ga vseeno kupujete, preverite, koliko je rezervni del dejansko star in koliko kilometrov je bilo z njim prevoženih. Previdni bodite tudi pri možnosti reklamacije, saj običajno pri nakupu rabljenih delov ni možnosti vračila.

Zaradi tovrstnih razlogov se bolj priporoča nakup originalnih nadomestnih in rezervnih avtodelov, saj so ti brez dvoma brezhibni. Da boste zagotovo kupili pravi material, si ob nakupu pripravite naslednje stvari:
- serijsko številko avtomobila,
- avtomobilski del za primerjanje in
- številko VIN, ki je specifična za vaš avto.

Kam po kvalitetne rezervne avtodele?

Če potrebujete katerega koli od omenjenih avtodelov v relativno kratkem času, je najbolje obiskati spletno trgovino, kjer imate v zelo kratkem času dostop do vseh želenih informacij. Ponudba spletnih trgovin je postala zelo široka, zato verjamemo, da boste lahko našli vse, kar potrebujete za povrnitev vašega jeklenega konjička v vozno stanje. V kolikor bi radi pridobili še kakšno uporabno informacijo s tega področja, vam svetujemo, da obiščete spletno stran www.redbook.si, kjer je objavljenih kar nekaj uporabnih informacij z avtomobilističnega področja.