V ozadju vaših težav se lahko skriva sindrom plike kolena, stanje, ki pogosto ostane spregledano. Ali obstajajo učinkovite rešitve za lajšanje bolečin in obnavljanje gibljivosti kolena?

Sindrom plike kolena, kompleksen in pogosto spregledan sklepni problem, lahko predstavlja vzrok bolečin in nelagodja v kolenu.

Gre za stanje, kjer nagubano tkivo sklepne ovojnice kolena povzroči različne simptome, kot so bolečina, oteklina, občutek nestabilnosti in omejene gibljivosti.

V tem članku bomo raziskali naravo sindroma plike kolena ter predstavili učinkovite fizioterapevtske metode, namenjene premagovanju izzivov, povezanih s sindromom plike. Odkrijte, kako vam lahko fizioterapevti klinike Medicofit omogočijo trajno olajšanje.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Kaj je sindrom plike kolena?

Plika kolena predstavlja nagubano tkivo sklepne ovojnice - pri večini ljudi najdemo štiri takšne ovojnice v vsakem kolenu.

Med fetalnim razvojem nastanejo sinovialne plike, ki obkrožijo nastajajoči sklep kolena. Večina teh plik običajno izgine že pred rojstvom, vendar pri približno 50% posameznikov plike ostanejo in kasneje v življenju povzročajo težave.

Ali ste vedeli, da so plike pogosto naključno odkrite med artroskopijo kolena? Če kirurg med artroskopijo odkrije kolensko pliko, se le-ta odstrani, sicer je kirurško zdravljenje izredno redko potrebno.

Sindrom plike običajno nastane po poškodbi ali preobremenitvi kolena, najpogosteje na notranji strani, kar imenujemo sindrom medialne patelarne plike.

Povečano upogibanje in iztegovanje kolena lahko sprožita vnetje plike, podobno kot pri vnetju sluzničnih vrečk - znano kot burzitis. To lahko povzroči nelagodje in bolečino, ki zahtevata ustrezno diagnozo in zdravljenje s strani strokovnjakov fizioterapije.

Kakšne simptome povzroča sindrom plike kolena?

Sindrom plike kolena povzroča različne simptome, ki se pogosto kažejo na naslednje načine:

  • Bolečina v kolenu: Tipično se pojavi bolečina na notranji strani kolena, zlasti pri aktivnostih, kot so hoja po stopnicah, tek ali dolgotrajno sedenje.
  • Oteklina: Pogosto se lahko zaradi vnetja, pojavi oteklina okoli pogačice ali na notranji strani kolena.
  • Zatikanje ali škripanje: Pri nekaterih ljudeh se lahko pojavijo občutki zatikanja ali škripanja v kolenu med gibanjem.
  • Omejena gibljivost: Sindrom plike kolena lahko zaradi bolečin povzroči omejeno gibljivost kolena.
  • Nelagodje pri sedenju: Bolečina in nelagodje se pogosto povečata med dolgotrajnim sedenjem, zlasti, ko je koleno močno upognjeno.
  • Občutek nestabilnosti: Nekateri posamezniki lahko doživljajo občutek nestabilnosti v kolenu, kar otežuje hojo ali ohranjanje ravnotežja.

Če se soočate s takšnimi simptomi, je priporočljivo poiskati strokovno pomoč, da se postavi natančna diagnoza in prične ustrezno zdravljenje.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Kako diagnosticiramo sindrom plike kolena?

Postavljanje diagnoze sindroma plike kolena predstavlja izziv, saj se njegovi znaki lahko prekrivajo z drugimi težavami v kolenskem predelu.

Ključno vlogo pri postavljanju diagnoze imata temeljita anamneza in fizični pregled kolena. Čeprav rentgenski posnetki niso optimalni za prikaz sindroma plike kolena, lahko zdravnik včasih naroči RTG, da izključi druge možne težave s kolenom.

Najbolj informativni rezultati se pridobijo z magnetno resonančnim (MR) slikanjem. Večina primerov sindroma plike sicer ne zahteva nujno MR slikanja, vendar pa lahko tovrstna preiskava pomaga izključiti druge patologije, ki bi lahko povzročile bolečine v kolenu.

Med drugim lahko MR izključi stanja, kot so poškodbe meniskusa, kolenskih vezi ali degeneracijo hrustanca, ki bi se lahko prikrivala kot sindrom plike kolena. Celovit diagnostičen postopek nam omogoča natančno razumevanje vzrokov bolečin in pravilno usmerjanje nadaljnjega zdravljenja.

Kako vam pomagamo v kliniki Medicofit?

Sindrom plike kolena učinkovito obvladujemo s pomočjo fizioterapije, ki se je izkazala kot najučinkovitejša metoda zdravljenja. Raziskave kažejo, da se do 80% primerov vnetja plike kolena uspešno pozdravi s konzervativno fizioterapevtsko obravnavo.

Naš pristop vključuje najsodobnejše instrumentalne terapije, kot so TECAR terapija, Summus LASER, diamagnetoterapija PERISO in elektrostimulacija HiTop. Te terapije so neboleče, a učinki so izjemno hitro opazni, saj pomagajo pri protivnetnem in protibolečinskem delovanju.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Fizioterapevti v kliniki Medicofit namenjajo posebno pozornost sprostitvi področja okrog pogačice, mobilizaciji in hlajenju. S posebnimi tehnikami sprostitve in mobilizacije zmanjšamo napetost v predelu pogačice, medtem ko krioterapija v akutni fazi pomaga zmanjšati oteklino.

Pri oceni neravnovesja mišic se osredotočamo na ciljno naravnane vaje, ki krepijo šibke mišice, izboljšujejo ravnotežje in stabilnost kolena. Raztezne vaje so ključne za povečanje prožnosti mišic in vezi, kar preprečuje morebitne zaplete zaradi napetosti v ob-kolenskih mišicah.

Vadba za stabilizacijo kolena, kolka in gležnja igra ključno vlogo pri ohranjanju pravilne biomehanike kolenskega sklepa in zmanjšuje stres na medialno pliko.

Zdravljenje v kliniki Medicofit, ki združuje fizioterapijo s kineziologijo, ne le lajša simptome sindroma plike kolena, ampak tudi krepi mišice, izboljšuje funkcionalnost kolena in preprečuje ponovne težave.

VAŠA POT DO NOVEGA ŽIVLJENJA!

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Viri in literatura

Casadei K, Kiel J. Plica Syndrome. [Updated 2023 Apr 10]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535362/

Gilberto Luis Camanho. (20october 2009).Treatment of Pathological Synovial Plicae of the Knee http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20360913/

Irha, & Vrdoljak. (2003). Medial synovial plica syndrome of the knee: a diagnostic pitfall in adolescent athletes. Journal of pediatric orthopaedics-part b , 44-48.

Kenta, & Khanduja. (2009). Synovial plicae around the knee. The Knee , 97-102.