Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Na žalost se je s takšnim dnevom srečal gospod Marko, ki so se mu pojavile pekoče bolečine v vratu in mu pričele izčarevati vse do prstov na roki.

Bolečina je bila tako huda, da mu je krajšala nočni spanec več tednov. Za povrh so se pojavili mravljinci po celi roki in občutek otopelosti, kakor da bi ga zbadalo na tisoče iglic.

Prvič je opazil, da se mu je poslabšala mišična moč, ko je želel dvigniti svojo 4 letno hčerko v zrak in je ni mogel. Skoraj bi mu padla iz rok.

Ustrašil se je in obiskal zdravnika, ki mu je povedal, da ima hernijo v vratni hrbtenici in predstavil edino rešitev - zgolj operacija.

“Spredaj vam bomo prerezali vrat, odmaknili vratne mišice in operirali hernijo” mu je razlagal zdravnik medtem ko je gospod Marko ves prestrašen poslušal, kaj ga čaka.

V sebi je verjel, da mora obstajati še ena drugačna pot, ki ga bo rešila pred operacijo in mu dolgotrajno odpravila bolečine!

Odločil se je, da v Google vpiše “zdravljenje hernije vratne hrbtenice” in odkrije, vse o njej …

Kakšni so znaki hernije vratne hrbtenice in zakaj nastane?

Med brskanjem po spletu je naletel na stran, kjer so mu predstavili, kakšni so znaki hernije vratne hrbtenice:

  • Bolečina v vratu,
  • Mravljinčenje po roki,
  • Oslabljena mišična moč,
  • Zmanjšan obseg gibljivosti,
  • Neprespane noči,
  • Glavoboli in
  • Občutek otrdelosti.

Za vsakim prebranim simptomom je samo kimal z glavo in “odkljukal” vse naštete znake hernije vratne hrbtenice – tudi sam je doživljal in občutil isto.

Prebiral je naprej in ugotovil, da je več razlogov, zakaj nastane hernija medvretenčne ploščice v vratu.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Nekaterim ljudem se hernija vratne hrbtenice razvije kot posledica:

  • staranja in degenerativnih sprememb (vratne strukture počasi izgubljajo svojo moč in so dovzetnejše za nastanek poškodb/razvoj bolezni),
  • ponavljajočega gibanja in prekomerne obremenitve (med opravljanjem vsakodnevnih aktivnosti ali na delovnem mestu se pogosto ne zavedamo, kako avtomatično ponavljamo ene in iste gibe dokler ne začutimo bolečine),
  • nepravilna telesna drža (sedeči način življenja in napačno vse življenjsko obremenjevanje je povzročilo, da so se določene telesne strukture zakrčile in druge raztegnile, kar je podrlo pravilen vzorec telesne drže in povzročilo težave),
  • travmatska poškodba (direkten udarec, padec, prometna nesreča so vse poškodbe zaradi katerih se razvije hernija medvretenčne ploščice),
  • prevelika telesna teža (vsaka obremenitev samo dodatno povzroča pritisk na že preobremenjene vratne strukture),
  • kajenje (ali ste vedeli, da kajenje povzroča degenerativne spremembe v medvretenični ploščici in s tem poveča možnost nastanek razvoja hernije diska?)
  • genetska predispozicija (določeni posamezniki imajo večjo možnost za nastanek diskus hernije, ker imajo to “zapisano v genih”).

Dokopal se je samo do nekaterih vzrokov in potencialnih možnosti, zakaj se mu je razvila hernija vratne hrbtenice.

Svoj pravi razlog za nastanek hernije diska je odkril kasneje, pred začetkom zdravljenja, na specialističnem diagnostičnem pregledu.

Anatomija vratne hrbtenice

Spoznal se je z znanjem, kako je vratna hrbtenica sploh anatomsko sestavljena, katere strukture so v njej, kaj jo podpira, ji omogoča gibanje in kaj jo ščiti.

Vrat je izredno pomemben del telesa, saj predstavlja glavno podporo glavi in njeno povezavo s preostalim telesom. Funkcionalno omogoča, da lahko dihamo, govorimo in požiramo.

V njem so strukture, ki uravnavajo metabolizem, povezujejo možgane s hrbtenico in omogočajo krvni in limfni dotok in odtok iz glave.

Vratna hrbtenica je sestavljena iz 7 vratnih vretenc, ki so anatomsko postavljena ena nad drugo. Med vsakim vretencem je medvretenčna ploščica razen med prvim in drugim vratnim vretencom.

Medvretenčna ploščica je sestavljena iz mehke sredice in fibroznega obroča, ki ohranja mehko sredico na svojem mestu. Njena glavna funkcija je prerazporeditev nateznih sil, omogoča večjo gibljivost v hrbtenici, daje podporo in ščiti hrbtenjačo, ker ohranja varno razdaljo med vretenci

Vretenca so med seboj povezana z ligamenti (povezujejo kosti) in predstavljajo statično stabilizacijo vratni hrbtenici. Njihova glavna funkcija je, da zaustavljajo gibanje in v sodelovanju s preostalimi strukturami zagotavljajo stabilnost in podporo hrbtenici.

Gibanje in dinamično stabilnost vratne hrbtenice omogočajo mišice, ki so preko tetiv pripete na kosti. Močne in okrepljene mišice ohranjajo pravilno telesno držo, posturalno kontrolo, preprečujejo nastanek poškodb in bolečine.

Po prebiranju o svojem zdravstvenem stanju se je odločil poiskati “najboljšega fizioterapevta za zdravljenje diskus hernije in Google mu je ponudil zasebno kliniko Medicofit.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Specialna diagnostika

Naročil se je na uvodni specialistični pregled, ki se je pričel s pogovorom o njegovem zdravstvenem stanju, času trajanja težav, o njegovem življenskem slogu in morebitni družinski genetski predispoziciji.

Po opravljeni anamnezi je sledil fizični pregled, kjer je fizioterapevt diagnostik opravil inspekcijo in palpacijo ter pridobil informacije o temperaturi, barvi in potnosti kože, morebitno prisotni oteklini, in vidni atrofiji mišic (upad mišične mase).

Fizioterapevt diagnostik je nato opravil meritve gibljivosti vratne hrbtenice, mišičnega zmogljivosti in neravnovesja v vseh smereh gibanja – upogib (pogled proti tlom), izteg (pogled proti stropu), stranska upogiba (uho k rami) in rotaciji (pogled levo in desno)

V naslednji fazi diagnostičnega pregleda je diagnostik pridobil informacije o obremenilni kapaciteti hrbtenice, posturalni kontroli, funkcionalnih gibalnih vzorcih in biomehaniki hoje (tudi način hoje vpliva na vratno hrbtenico!).

Opravil je funkcionalne teste, ki so usmerjeni k odkritju specifičnih bolečih struktur v vratu in pregled nevrološke simptomatike, ki je pokazal na katerem nivoju vratne hrbtenice je prišlo do nevrološkega izpada. Hernija vratne hrbtenice je izgledala čedalje bolj verjetna.

Diagnostični pregled je pokazal, da ima premajhno obremenilno kapaciteto vratne hrbtenice (hrbtenica ni sposobna prenašati obremenitev, ki se nanjo vsakodnevno vršijo) in nepravilno mišično razmerje (njegove mišice ne delujejo v najbolj optimalnem načinu – nekatere so prešibke, druge preobremenjene).

Začudil se je, saj do sedaj nikjer še ni zasledil, da bi bila težava v obremenilni kapaciteti njegove vratne hrbtenice in v mišičnem nesorazmerju.

Fizioterapevt diagnostik je podrobno obrazložil ugotovitve diagnostičnega pregleda in mu nadaljnjo pojasnil, kako bo izgledala individualna obravnava in aktivna fizioterapija pri zdravljenju v kliniki Medicofit.

Prvič je slišal za izraz aktivna fizioterapija in iskreno do takrat še ni vedel, kaj to sploh pomeni in na kakšen način se pravilno izvaja.

Sodobno fizioterapevtsko zdravljenje

Fizioterapevt diagnostik mu je na podlagi diagnostičnega pregleda zastavil individualni program zdravljenja, ki je usmerjen v njegov vzrok nastanka bolezni, simptome, ki jih je povzročila, lastne omejitve in sposobnosti.

Celostno zdravljenje je sestavljeno iz diagnostičnega pregleda, ki ga je že opravil in se nadaljuje z fizioterapevtsko in kineziološko rehabilitacijo hrbtenice.

Izvaja se individualna in aktivna fizioterapija, kjer je gospod Marko aktivno vključen pri svojem zdravljenju in 1 na 1 aktivno sodeluje s fizioterapevtom.

Glavni cilj aktivne fizioterapije je odprava vzroka nastanka bolezni in ne samo simptomov, ki jih je povzročila.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Fizioterapevtska faza rehabilitacije

Fizioterapevt je pričel z akutno fazo zdravljenja, pri kateri se je osredotočil na kontrolo simptomatike, z namenom, da gospodu Marku zmanjša bolečino, morebitno prisotno oteklino in vnetje.

Pri zdravljenju hernije vratne hrbtenice se izvaja manualna terapija, mobilizacija mehkih tkiv, terapija prožilnih točk in miofascialno sproščanje, z namenom zmanjšanja mišične napetosti, bolečine in povečanja gibljivosti v vratu.

Fizioterapevti pri svojem delu uporabljajo najsodobnejšo instrumentalno tehnologijo, ki dokazano spodbuja naravne samozdravilne procese v telesu, hitrejše celjenje tkiva in zmanjšanja bolečine. Uporablja se:

Specialna terapevtska vadba je ciljno usmerjena v vzpostavitev pravilne obremenilne kapacitete vratne hrbtenice, posturalne kontrole in ustreznega mišičnega razmerja.

V primarni fazi je gospod Marko pričel z izvajanjem razteznih vaj in vaj za pridobitev polne gibljivosti v vratu. Ob pridobitvi polne gibljivosti je pričel z izvajanjem izometričnih vaj in aktivacijskih vaj obhrbteničnih vratnih mišic.

Specialna vadba se je z njegovim napredkom progresivno stopnjevala, kjer je pričel z izvajanjem aktivne vadbe za krepitev mišic med izvajanjem polnega obsega gibanja (v smereh fleksija, ekstenzija, antiekstenzija, lateralna fleksija, antilateralna flesija, rotacija, antirotacija).

Ob prisotnosti nevroloških simptomov hernije vratne hrbtenice je izvajal tudi nevro-mišično vadbo, ki je usmerjena v pravilno drsenje živčevja!

Kinezioterapevtsko zdravljenje

Ob uspešno opravljeni fazi fizioterapevtske rehabilitacije se je njegova pot zdravljenja nadaljevanja v kineziološki del.

V kliniki Medicofit dosegajo dolgoročno učinkovite rezultate zdravljenja zaradi skupnega sodelovanja fizioterapevtov in kineziologov!

Naloga kineziologa je, da vas vodi od zaključene fizioterapevtske faze zdravljenja do takšne telesne pripravljenosti, kot je bila pred samo poškodbo/boleznijo.

Kineziološki program zdravljenja progresivno stopnjuje izvajanje različnih oblik vadbe in dokončno vzpostavi pravilno posturalno kontrolo, obremenilno kapaciteto vratne hrbtenice in mišično vzdržljivost ter ravnovesje.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Preventivni kineziološki program

V kliniki Medicofit so ustvarili poseben preventivni kineziološki program, katerega se udeležijo posamezniki po fizioterapevtskem zdravljenju diskus hernije v vratu.

Gospod Marko se je udeležil programa, kar mu je dolgoročno preprečilo možnost ponovnega pojava bolečin ali razvoj novih bolezni.

S splošno okrepljenostjo celotnega telesa je sedaj maksimalno pripravljen na vsakodnevne in nepredvidljive obremenitve!

Celostno zdravljenje v kliniki Medicofit

V kliniki Medicofit so ga pri vsaki terapiji individualno obravnavali in program zdravljenja sprotno prilagajali.

Vsak obisk zdravljenja je trajal 90 minut (60 minut individualnega dela s fizioterapevtom in 30 minut instrumentalne terapije).

Marko pove, kako danes brez strahu dvigne visoko v zrak svojo hčerko in se z njo veseli. Kako prespi celo noč v enem kosu in se ponovno svobodno giba, brez bolečin in mravljinčenja.

Hernija vratne hrbtenice je bila uspešno pozdravljena - vodili so ga od akutne poškodbe do svobodnega gibanja brez bolečin.

VAŠA POT DO NOVEGA ŽIVLJENJA.


Viri:

Buyukturan, B., Guclu-Gunduz, A., Buyukturan, O., Dadali, Y., Bilgin, S., & Kurt, E. E. (2017). Cervical stability training with and without core stability training for patients with cervical disc herniation: A randomized, single-blind study. European journal of pain (London, England), 21(10), 1678–1687. https://doi.org/10.1002/ejp.1073

Sharrak S, Al Khalili Y. Cervical Disc Herniation. [Updated 2022 Aug 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546618/

Wu, S. K., Chen, H. Y., You, J. Y., Bau, J. G., Lin, Y. C., & Kuo, L. C. (2022). Outcomes of active cervical therapeutic exercise on dynamic intervertebral foramen changes in neck pain patients with disc herniation. BMC musculoskeletal disorders, 23(1), 728. https://doi.org/10.1186/s12891-022-05670-6