Spinalna stenoza fizioterapija Foto: Medicofit
Spinalna stenoza fizioterapija Foto: Medicofit

Spinalna stenoza je degenerativno bolezensko stanje hrbtenice, ki nastane kot posledica zožitve hrbteničnega kanala kar povzroča utesnitev utesnitev živčnih korenin. Zoženje spinalnega kanala pogosto vodi do utesnitve hrbtenjače, živcev in cerebrospinalne tekočine kar posameznik občuti kot bolečine v hrbtu, mravljinčenje v roki ali nogi in zmanjšano mišično močo v vratu, hrbtu ali udih.

Spinalna stenoza najpogosteje prizadane vratni (cervikalni) in ledveni (lumbalni) del hrbtenice vendar lahko degenerativna stanja hrbtenice sta diskus hernija in artroza hrbtenice povzročijo zožanje spinalnega kanala tudi na nivoju prsnega (torakalnega) dela hrbtenice.

Kako se pojavi spinalna stenoza?

Funkcija hrbtenice je opora telesni drži in zagotavljanje funkcionalnega gibanja telesa. Hrbtenica se nahaja med lobanjo in trtično kostjo, sestavljena je iz vretenc, ki imajo pomembno protektivno vlogo saj mehansko ščitijo hrbtenjačo in spinalne živčne korenine, prenašajo obremenitve zgornjega dela telesa in omogočajo fleksibilnost trupa.

Hrbtenica je sestavljena iz 33 vretenc, ki so razdeljeni v 5 segmentov hrbtenice (vratna hrbtenica, prsna hrbtenica, ledvena hrbtenica, križna hrbtenica in trtica). Vretenca križa in trtične hrbtenice so med seboj združena (zaraščena) v križnico in trtično kost. Med posameznimi vretenci (od vratnih do prvega križnega vretenca) se nahajajo medvretenčne ploščice oz. medvretenčni diski, ki zagotavljajo lažji prenos sil v hrbtenici in razbremenitev vretenc z blaženjem. Vretenca med seboj povezujejo fasetni sklepi, ki imajo pomembno vlogo pri fleksibilnosti hrbtenice.

Spinalna stenoza Foto: Medicofit
Spinalna stenoza Foto: Medicofit

Spinalna stenoza je lahko prirojena ali pridobljena. Pridobljena spinalna stenoza najpogosteje nastane kot posledica degenerativnih sprememb v hrbtenici, ki jih povzročijo mehanske spremembe v medvretenčnih ploščicah kadar pride do izgube višine ali izbočenja medvretenčnega diska.

Spinalno stenozo pogosto povzročijo anatomske spremembe v hrbtenici kot so hipertrofija (pretirano povečanje) fasetnih sklepov, obraba fasetnih sklepov, nastanek osteofitov (kostnih izrastkov), diskus hernija, artroza hrbtenice, spondiloza hrbtenice, spondilolisteza hrbtenice, spondihipertrofija (pretirano povečanje) ligamentov, prekomerno brazgotinasto tkivo, proliferacija (rast) kosti po operaciji, posledica okužbe ali travma. Nastanek stenoze hrbtenice lahko povzročijo tudi skolioza, tumor, različne metabolične bolezni in revmatični artirtis.

Kakšne bolečine povzroča spinalna stenoza?

Vratna ali prsna stenoza hrbtenice povzroči utesnitev živčne korenine (tj. anatomsko mesto izvora živca) ali utesnitev samega živca kar posameznik občuti kot:

  • bolečino v vratu, ramenih, zgornjem udu,
  • odrvenelost in mravljinčenje vratu in ramena, ki se širi v roko,
  • zmanjšani mišični moči v vratu, ramenih in roki,
  • glavobol.

Ledvena spinalna stenoza povzroči utesnitev živčne korenine kar sproži tipične znake nevrogene klavdikacije:

  • bolečina v križu, zadnjici, mečih in po celotnem spodnjem udu,
  • oslabljena moč v mišicah hrbta, zadnjice in nogah,
  • mravljinčenje, ki je prisotno v zadnjici, izžareva v nogo in se poslabša pri hoji ter dolgotrajnem statičnem položaju - stoja.
  • Išias

Najpogosteje posamezniki poročajo o parestezijah (nenormalnem občutku zbadanja, otrplosti in mravljinčenja v zgornjih ali spodnjih okončinah), okornosti finih gibov dlani in prstov, pogostih padcih, široki telesni drži in neusklajeni hoji. Pri ledveni spinalni stenozi skupku nevroloških simptomov v spodnjih okončinah rečemo Išias oz. išiadični simptomi.

Simptomi spinalne stenoze se zmanjšajo pri sedenju in upogibanju naprej (fleksija trupa) zaradi biomehanskih dinamičnih sprememb v hrbtenici, ki se spremenijo s položajem. Pri upogibu naprej pride do razmika med vretenci v ledveni hrbtenici, kar poveča prostor v samem hrbteničnem kanalu.

Fizioterapija spinalne stenoze Foto: Medicofit
Fizioterapija spinalne stenoze Foto: Medicofit

Specialni fizioterapevtski pregled spinalne stenoze

Prva fizioterapevtska obravnava temelji na specialističnem fizioterapevtskem pregledu, fizioterapevt diagnostik se podrobno spozna z zgodovino vaših simptomov in vašimi preteklimi poškodbami. Ustrezne informacije o vaši hrbtenici fizioterapevt pridobi med izvedbo diagnostičnega pregleda kamor so vključeni senzorični testi, manualno testiranje mišic, testi prisotnosti refleksov, specialni testi ter ocena hoje in drže.

Diagnosticiranje stenoze vratne hrbtenice temelji na zgoraj naštetih tipičnih simptomih, ki se izražajo vsak na svoj specifičen način kot posledica okvare na določenem nivoju hrbtenice/živčne korenine/živca. Posamezniki tipično poročajo o bolečini in parestezijah v glavi, vratu in ramenih.

Pri stenozi ledvene hrbtenice je večji poudarek na diagnosticiranju nevrogene klavdikacije, senzoričnih motnjah, motorični oslabelosti in patoloških refleksih. Tipične bolečine pri spinalni stenozi ledvene hrbtenice se pojavljajo v zadnjici, mečih ali nogi (išias).

Priporočena slikovna diagnostična preiskava za dodatno potrditev diagnoze spinalne stenoze je magnetna resonanca (MRI), saj omogoča pregled velikosti, oblike in anatomskih povezav v hrbtenici. V primeru, da je MRI kontraindiciran (odsvetovan), se priporoča uporabo računalniške tomografije (CT).

Na podlagi pridobljenih informacij skozi specialistični diagnostični pregled fizioterapevt postavi individualiziran načrt zdravljenja spinalne stenoze.

Specializirana fizioterapija spinalne stenoze v medicofit kliniki

Sodobna fizioterapija je pri svojem pristopu osredotočena na izvajanje fizioterapevtskih storitev, ki so naravnane k celostni obravnavi posameznika in povečanju obremenilne kapacitete hrbtenice. Obremenilna kapaciteta hrbtenica je faktor s katerim ocenimo sposobnosti prenašanje obremenitev hrbtenice.

V fizioterapevtsko obravnavo spinalne stenoze se primarno vključi protibolečinsko terapijo v obiliki LASER terapije, TECAR terapije, HiTOP terpije in diamagnetne PERISO tehnologije. Specialne manualna tehnike se uporabljajo kot asistenčna terapevtska metoda za relaksacijo mišičnih tenzij.

Z namenom doseganja dolgoročnega zdravje hrbtenice se izvaja kinezioterapijo, kjer se pripravi individualno prilagojeni program terapevtske vadbe za izboljšanje moči in mobilnosti hrbtenice.

Kinezioterapija za spinalno stenozo

Individualizirana terapevtska vadba je usmerjena k vašim specifičnim težavam z zmanjšano prožnostjo ali v primankljaj mišične moči zgornjih/spodnjih okončin, trebušni in hrbtni muskulaturi.

Ciljno usmerjena kinezioterapija hitreje in kvalitetnejše dosega rezultate kot sta povečana mobilnost in zmanjšanje pritiska na hrbtenične strukture. Primerno izbran program kinezioterapije za uspešno doseganje ciljev rehabilitacije spinalne stenoze vključuje pravilno razmerje med vajami za krepitev mišic in vajami za povečanje mobilnosti hrbtenice.

Za lažjo predstavo vam približamo primer kjer so naši fizioterapevti pripravili individualiziran program kinezioterapije usmerjen v gibljivost izbranih mišičnih skupin – upogibalk (fleksorjev) kolka in vaj za krepitev trebušne muskulature, ki so ustvarili boljši položaj ledveno-medeničnega kompleksa in s tem posledično zmanjšali pritisk na hrbtenične strukture.

Instrumentalna terapija za spinalno stenozo

V specializirano fizioterapevtsko obravnavo stenoze hrbtenice je vključena instrumentalna fizioterapija kjer se optimalni rezultati terapije dosežejo z najsodobnejšo podporno tehnologijo za zdravljenje.

Stenozo hrbtenice z namenom blaženja bolečine in zmanjšanja lokalnega vnetja zdravimo s pomočjo elektroterapije HiTOP, TECAR terapije, laserske terapije in ultrazvočne terapije.

Kdaj je potrebna operacija spinalne stenoze ?

Spinalno stenozo vedno najprej zdravimo s specialno fizioterapijo saj se s primernim individualnim pristopom v večini primerov bolezensko stanje izboljša ali ohrani.

V posebnih primerih so napredujoči simptomi za posameznike izčrpajoči in poslabšajo kakovost njihovega življenja zato šele takrat predlagamo operativni pristop. Operacija spinalne stenoze je priporočena pri posameznikih s hudimi simptomi v obliki padca klavdikacijske razdalje pod vrednosti, ki onemogočajo normalno življenje.

Biomehanski cilj operacije spinalne stenoze je razbremeniti pritisk, ki je prisoten na hrbtenjači oz. na živčnih koreninah, brez povzročitve dodatne nestabilnosti hrbtenice. Klinični cilj operacije stenoze je zmanjšati bolečino, preprečiti napredovanje bolezni in odpraviti nevrološke izpade, če so le ti prisotni

Kako se izognemo operaciji spinalne stenoze ?

Glavni faktor, ki izboljšuje možnosti uspešnega neoperativnega zdravljenja spinalne stenoze je časovni interval pričetka zdravljenja od prvega pojava simptomov. Pacienti, ki pričenjo zdravljenje spinalne stenoze s specialno fizioterapijo zgodaj ob pojavu simptomov v 90 % primerih uspešno pridobijo polno ekstenzijo hrbtenice, odpravijo bolečine v križu in pridružen Išias v kolikor je prisoten.

V primeru zapoznelega pričetka rehabilitacije spinalne stenoze obstaja verjetnost za napredovanje utesnitve hrbteničnega kanala in poškodbe živčnih vlaken, pogosto pa napreduje tudi ekstenzijska intoleranca.

Fizioterapija spinalne stenoze Foto: Medicofit
Fizioterapija spinalne stenoze Foto: Medicofit

Odpravite bolečine v hrbtenici s sodobno fizioterapijo

Specializirana fizioterapevtska obravnava je ključni del medicinskega zdravljenja stenoze hrbtenice saj preko manualne terapije v kombinaciji s kinezioterapijo in instrumentalno fizioterapijo ugodno vplivamo na izboljšanje bolečine, zmanjšanje vnetja, povečanje mišične moči in gibljivost ter posredno izboljšano kakovost življenja posameznika.

Največja vrednost sodobne specialne fizioterpaije, je v dolgoročni rešitvi, ki jo omogoča pacientom s spinalno stenozo. Odpravljanje simptomov ni celostno zdravljenje je zgolj prva faza rehabilitacije s katero v kliniki Medicofit pacientom omogočajo dolgotrajno izboljšanje spinalne stenoze.

Visoka učinkovitost zdravljenja spinalne stenoze hrbtenice sloni predvsem na skupni obravnavi pacienti s strani ortopeda, fizioterapevta, nevrokirurga in kineziologa. V klinki Medicofit v oddelku za degenerativna stanja hrbtenice poleg ortopeda in fizioterapevta v program zdravljenja vključijo kineziologa, ki s specialnimi vajami za krepitev hrbtenice pacientom omogoča dolgotrajno rešitev.