Medtem ko se mnogi od nas veselijo smučanja na smučiščih, obstaja še ena priljubljena zimska aktivnost, ki navdušuje ljubitelje narave in kondicije - tek na smučeh. Ta eleganten in hkrati naporen šport združuje ljubezen do gibanja na prostem s pridobivanjem kondicije, pri čemer pa je ključnega pomena tudi pravilna oprema.

Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

Tek na smučeh je čedalje bolj priljubljena rekreativna športna disciplina, ki že vrsto let predstavlja izredno pogost način preživljanja prostega časa po vsem svetu, zaradi česar se je ta sčasoma tako razvil, da ga opredeljujejo specifične tehnike in oprema, ki jo je mogoče najti v spletni trgovini Vita Proshop.

Tek na smučeh se izvaja bodisi na urejenih tekaških progah, za katere je zadnja leta treba plačati vstopnino/uporabnino, kar je v tujini že dolgoletna praksa, v Sloveniji pa novost, bodisi v naravi, vključujoč brezpotja.

A neodvisno od vrste terena tek na smučeh velja za eno najučinkovitejših vadbenih oblik, ki blagodejno vpliva na zdravje posameznika.

Aktivira namreč 90 % mišic in

 • povečuje mišično moč in vzdržljivost,
 • izboljša delovanje srčno-žilnega sistema,
 • metabolizma in raven holesterola,
 • poveča pljučno kapaciteto ter
 • pomaga ohranjati primerno telesno težo.

Teči po tekaških progah je v zimskem času mogoče na Pokljuki, Rogli, Jezerskem, Blokah, Arehu, Črnem vrhu nad Idrijo, Veliki planini, Soriški planini in v Planici, Ratečah, Kranjski Gori, Bohinju, Logatcu, Logu pod Mangartom ter še kje.

Številna od naštetih središč poleg mreže urejenih tekaških prog ponujajo možnost udeležbe na tečaju teka na smučeh, kar je vsekakor priporočljivo za vsakega začetnika, ki mora najprej osvojiti tako ravnotežje kot koordinacijo, in možnost izposoje opreme, ki jo je pred nakupom gotovo dobro preizkusiti – tudi zato, ker je izbira tekaške opreme prvenstveno odvisna od tehnike teka na smučeh.

Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

Poznamo:

klasično tehniko (osnovno tehniko), ki pooseblja naravno gibanje in je primerna predvsem za tiste, ki se s tekom na smučeh srečujejo prvič. Temelji na različnih pristopih, ki se razlikujejo glede na fizično pripravljenost posameznika ter sam teren, vendar prevladujejo dvotaktni diagonalni korak, soročni korak in korak s soročnim odrivom, ter

drsalno tehniko (skate tehniko), lažjo, v kolikor oseba pred njo osvoji klasično tehniko, saj gre za tehniko, ki se je razvila pred komaj tremi desetletji in omogoča hitrejše ter bolj dinamično gibanje, pri čemer se opira na drsalni, pol drsalni, dvojni drsalni, krajši dvojni drsalni in enojni drsalni korak, medtem ko za ključne dejavnike pri uspešnem teku na smučeh v drsalni tehniki veljajo dobra fizična pripravljenost, ravnotežje ter koordinacija.

Tek na smučeh: kako in kakšno opremo izbrati?

Čeprav tek na smučeh ni pogojen z večjim številom kosov opreme – dovolj so smuči, palice in čevlji za tek na smučeh –, je pri izbiranju te treba upoštevati vrsto specifik, vedno dobrodošla pa so tudi primerna oblačila, v primeru teka na smučeh priporočljivo večslojna.

Na kaj vse biti pozoren pri nakupu smuči, palic in čevljev navajamo v nadaljevanju.

Tekaške smuči

Višina tekača sicer je ena od postavk, ki ji pri izbiri smuči velja nameniti pozornost, vendar ta ne vpliva na upogibanje, zato imata odločilno vlogo teža (definira stik drsne obloge s snežno podlago) in tehnika smučanja.

V splošnem kljub temu velja, da naj bi bile tekaške smuči, namenjene klasični tehniki teka na smučeh, med 20 in 30 cm daljše od telesne višine tekača ter naj bi pod vezjo imele ali narebreno drsno oblogo ali dva trakova (kože), s katerima se je mogoče oprijeti pri odrivu in teku navkreber, medtem ko za dodatno energijo pri odrivu poskrbi tehnologija Efficient forward.

Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

Smuči, namenjene drsalni tehniki teka na smučeh naj bi bile nasprotno med 5 in 15 cm daljše od telesne višine tekača, pri čemer k hitrosti dodajo tehnologije Finish first, Hole ski tip ter Cold Base bonding. V resnici pa imajo ogromen vpliv še znanje, izkušnje posameznika in njegovi cilji.

Tekaške palice

Tek na smučeh je dejavnosti, ki enakovredno nogam vključuje roke, zato palice, če niso ustrezne, prej kakor pripomoček predstavljajo oviro.

Pri izbiri je tako treba pozornost nameniti:

 • namenu (tehniki teka na smučeh),
 • sestavi palic (njihova teža vpliva na upogibno trdnost in kakovost odriva),
 • njihovi dolžini (narekujejo jo tehnika, telesna višina, teža in znanje) in dejstvu,
 • ali dlan obdajajo z manšeto ali paščkom (dandanes so pogostejše manšete, ki pa jih ni treba sneti vsakič znova, kar pri posameznih modelih opredeljuje oznaka MAG).

Kot splošno pravilo se je uveljavilo, da naj bi tekaške palice, namenjene klasični tehniki teka na smučeh, obsegale med 83 in 86 % telesne višine (višina x 0,85) oziroma da naj bi tiste, namenjene drsalni tehniki teka na smučeh obsegale med 87 in 90 % telesne višine tekača (višina x 0,9).

Čevlji za tek na smučeh

Čevlji za tek na smučeh predstavljajo povezavo med tekačem in smučmi, od njih pa sta odvisna prenos moči ter zmožnost vodenja smuči.

Poleg same tehnike je treba paziti na:

 • spol (ženski so ožji, toplejši in mehkejši),
 • velikost stopala (treba je upoštevati približno pol centimetra dodatnega prostora),
 • širino tega (širši so udobnejši, a ožji prispevajo k optimalnemu prenosu sil na smuči),
 • trdoto (zahtevnejša tehnika zahteva trši podplat) in
 • profil podplata (obstajata profila NNN in SMS, a Fischer uporablja NNN profile, kompatibilne z vezmi iste oznake).

Vso osnovno in dodatno opremo, vključujoč oblačila, je mogoče najti v spletni trgovini Vita Proshop, katere strokovnjaki so vedno pripravljeni pomagati ter svetovati pri izbiri opreme, kar tek na smučeh naredi nepozaben, prijeten in ravno prav intenziven.

Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

Prav zato so izdelali vodič, predstavljen v spodnji tabeli, ki posebej za začetnike velja za dragocen smerokaz tako pri izbiranju smuči kot čevljev za tek na smučeh.

Klasična tehnika teka na smučeh

tekaške smučimodelitekaški čevljimodeli
začetniki

- robustna, učinkovita tehnologija odriva

- par kož iz mohairja, nameščen pod težišče tekača

- Twin Skin Pro
- Twin Skin Performance
- visoka mera udobja
- enostavno obuvanje in sezuvanje
- RC3 Classic
srednji rekreativci- lahke, stabilne smuči za doseganje višje hitrosti in prenos moči pri odrivu- Twin Skin Superior
- Twin Skin Race
- lahka teža
- srednja trdota
- RC5 Classic (nadgradnja modela RC3 Classic)
vrhunski tekači- tehnologija za povečano drsenje smuči po podlagi- Twin Skin Speedmax 3D
- Twin Skin Carbon
- lahka teža
- podprtost s karbonskim ogrodjem
- Speedmax Classic
- Carbonlite Classic
Drsalna tehnika teka na smučeh

tekaške smučimodelitekaški čevljimodeli
začetniki - obstojne smuči brez tehnologij- Aerolite Skate 70
- SCS Skate
- LS Skate
- visoka mera udobja- RC5 Skate
srednji rekreativci- lahke, trde, stabilne smuči za boljši prenos moči- RCS Skate
- RCR Skate
- udobje
- direkten prenos moči
- RC5 Skate
vrhunski tekači- lahke, torzijsko stabilne smuči- Speedmax Helium
- Speedmax 3D
- Carbonlite Skate
- robustnost
- karbonske manšete za maksimalno oporo
- Speedmax Skate
- Carbonlite Skate
- Carbon Skate