Opremite svoj dom z visoko učinkovitim ogrevalnim sistemom toplotne črpalke. Za vas smo pripravili ključne informacije, ki vas tekom razmišljanja o nakupu utegnejo zanimati. Preberite splošne značilnosti ogrevanja s toplotno črpalko, ki so prepričale že mnoge zdaj zadovoljne uporabnike.

Toplotne črpalke in delovanje

Toplotne črpalke so naprave, ki ponujajo energetsko učinkovito ogrevanje. So odlična in dolgoročno najugodnejša rešitev za ogrevanje, kot primarni vir ogrevanja za vsa območja v Sloveniji. Toplotne črpalke so primerne tudi za lokacije z zelo mrzlimi zimami. Investicija v toplotno črpalko se zaradi izredno visoke učinkovitosti hitro povrne. Pri 1 kW porabljene električne energije, toplotne črpalke ustvarijo 3-5 kW toplotne energije za ogrevanje. Za delovanje toplotna črpalka koristi obnovljive vire energije; zunanji zrak, akumulirano toploto v zemlji ali vodi, odvisno od modela toplotne črpalke. Ogrevanje s toplotno črpalko je okolju prijazno. V primerjavi z drugimi viri ogrevanja proizvaja veliko manj emisij CO2, zato so na voljo tudi nepovratne finančne spodbude Ekosklada, od 1.000€ dalje. Odveč je tudi strah pred potencialnim izpustom ogljikovega monoksida v našem domu.

Se sprašujete, če je sistem toplotne črpalke primeren za vaš dom?

1.Toplotna črpalka je primerna za ogrevanje vseh vrst stavb, ne glede na velikost, starost in energetsko učinkovitost. Je najučinkovitejša rešitev za 90% objektov, za novogradnje pa je idealna rešitev. Delovanje je avtomatizirano. Se samostojno vklopi in izklopi glede na želeno temperaturo.

2. V zadnjem času je ogrevanje s toplotno črpalko najpogostejša izbira v novogradnjah in renoviranih hišah, ne glede na to ali se ogrevate z radiatorji, talnim ogrevanjem ali kombinacijo obojega.

3. Pogoj za delovanje toplotne črpalke zrak-voda, ki za ogrevanje koristi zunanji zrak in je najpogostejša izbira, je le dostop do električne energije. Za toplotno črpalko voda – voda potrebujemo še kakovostni vodni vir, za zemlja-voda pa sončno lego ter relativno veliko parcelo.

4. Toplotna črpalka lahko ogreva tudi sanitarno vodo za celotni objekt; z integriranim bojlerjem do 230L ali ločenim zalogovnikom do 500L.

5. Toplotne črpalke ne zahtevajo kurilnice ali posebnega ločenega prostora. Namestitev je možna v pomožni prostor kot so shramba ali utility. Notranja enota z integriranim bojlerjem je velikosti hladnika, njeno delovanje je tiho, zato bo popolnoma nemoteča.

Z vgradnjo toplotne črpalke do subvencije Ekosklada

Ekokslad spodbuja energetsko varčne odločitve in jih nagrajuje! Odločite se za vgradnjo toplotne črpalke kot prvi sistem ogrevanja v novogradnji ali kot zamenjavo stare peči. Ekosklad vam podeli subvencijo za ogrevanje, ki porablja obnovljiv vir energije, kamor sodi toplotna črpalka in s tem spodbuja zmanjšanje emisij CO2 v okolje in onesnaženosti zraka. Prejmete lahko do 3.200€ subvencije, višina spodbude je odvisna od vrste investicije. Torej, ali bo toplotna črpalka prvi centralni ogrevalni sistem, ali bo zamenjala obstoječi vir ogrevanja. Ekosklad prejem subvencije pogojuje tudi s strokovno montažo. Do spodbude ste upravičeni le, če je monter v evidenci pooblaščenih podjetij pri ARSO.

Stroški ogrevanja s toplotno črpalko

Toplotna črpalka je učinkovit ogrevalni vir. Naše ogrevalne stroške lahko v primerjavi s pečjo na kurilno olje tudi prepolovi.

Če pogledamo na primeru nizko energijske novogradnje s 100m2 bivalne površine, s toplotno prevodnostjo sten, tal in strehe U=0,13 W (m2) in vgrajenimi troslojnimi okni (Ug 0,7 W/m2K) ter večjimi steklenimi površinam orientiranim na jug. Za ogrevanje predvidoma potrebujemo 6kW toplotno črpalko. Za povprečno ogrevalno sezono in okvirno temperaturo prostorov 22°C, bomo okvirno porabili 200€.

Če pogledamo še primern renovirane starejše hiše z izoliranimi zunanjimi stenami in izolacijo strehe oz. stropa proti neogrevanem podstrešju, bivalne površine 100m2. Ob predpostavki, da smo do sedaj za povprečno ogrevalno sezono potrebovali 1500L kurilnega olja, bi za ogrevanje prostorov s toplotno črpalko na 22°C ogrevalni stroški znesli cca 800€.

Izračuni so informativni, glede na izkušnje in trenutne cene energentov, stroški so odvisni od vsakega posameznega objekta, njegove izolacije, kakovosti oken in navad uporabnikov glede porabe sanitarne vode in želene temperature v prostorih. Ne glede na vse, pa bo toplotna črpalka najugodnejši in najsodobnejši ogrevalni vir.

Cena toplotne črpalke

Odločitev o nakupu toplotne črpalke zahteva tudi informacijo o ceni investicije. Okvirno naložba v toplotno črpalko znese od 3.840€ dalje. Skupna cena investicije je odvisna od modela toplotne črpalke, potrebne moči za vaš dom in želje po vključenem rezervoarju za sanitarno vodo.

Primer Mitsubishi toplotnih črpalk:

Če pogledamo na primeru proizvajalca toplotne črpalke Mitsubishi, je najpogosteje prodajana 11kw toplotna črpalka Ecodan, ki jo največkrat vgrajujemo v obnovljene starejše hiše, investicija pa znese od 5.570€ dalje. Ecodan toplotna črpalka je na voljo v velikem razponu moči; od 5kW do 25 kW.

Mitsubishi nudi tudi model toplotne črpalke Zubadan, ki je primeren za ogrevanje hiše na lokaciji zelo mrzlih zim. Investicija v toplotno črpalko z zunanjo enoto Zubadan bo znesla od 5.520€ dalje. Najpogosteje prodajana pa je 11kw enota Zubadan, katere investicija se prične pri 6.600€. Zubadan toplotna črpalka je na voljo v močeh od 8kW do 23 kW.

Primer toplotne črpalke Daikin:

Poglejmo še primer toplotne črpalke Daikin, sodobni model Altherma 3. Investicija bo znesla od 6.720€ dalje, odvisno od potrebne moči. Na voljo so moči: 4,6 in 8kW. Priporočamo jo za nizko energijske novogradnje, ki se ogrevajo s talnim gretjem. Primerna pa je tudi za radiatorsko in kombinirano ogrevanje.

Razmislek o financiranju toplotne črpalke

Odločitev za nakup toplotne črpalke zahteva tudi razmislek o financiranju. Najbolj enostavno je naložbo financirati iz lastnih sredstev, vendar pa iz različnih razlogov morda to ni možno, zato je na voljo tudi nekaj drugih načinov.

Do odobritve obročnega odplačevanje brez pologa v 30 minutah s Hranilnico Lon!

Preko Hranilnice Lon d.d. vam v podjetju Svet klime uredimo obročno odplačevanje. Potreben je le en obisk naše pisarne, nekaj dokumentacije ter ustrezanje pogojem za odobritev. Odločite se lahko za odplačevanje do 7 let, do zneska 14.000€, polog ni potreben.

Na voljo tudi ugodni Eko krediti

Preverite lahko tudi ugodnejši kredit Ekosklada, ki za investicije v energetsko učinkovite naložbe nudi ugodnejše kredite preko banke Intesa SanPaolo. Višina kredita je omejena do 40.000€ z +1,3% EURIBOR obrestno mero. Kredit lahko odplačujete do 10 let.

Ekokredite nudijo tudi nekatere druge banke, ki prav tako spodbujajo energetsko učinkovite naložbe. To so Delavska hranilnica, Deželna banka Slovenije, Abanka, Sparkasse in nekatere druge. Preverite, morda tudi vaša banka nudi ugodnejši Eko kredit.

Kaj pa splošni potrošniški kredit?

Preverite tudi splošne potrošniške kredite posameznih bank. Nekatere banke potrošniški kredit pogojujejo z odprtjem računa, druge kratkoročna sredstva nudijo tudi nekomitentom. Preverite višino obrestne mere in njeno spremenljivost oz. fiksnost. Spremenljiva obrestna mera se lahko tekom obdobja financiranja spreminja glede na Euribor, fiksna pa ostane nespremenjena tekom celotnega obdobja. Mesečni obrok se v tem primeru ne spremeni.

Odločite se za varno naložbo kakovostne toplotne črpalke preverjenega proizvajalca

Nakup izdelka priznanega proizvajalca z dolgoletnimi izkušnjami in tradicijo ter mnogimi zadovoljnimi uporabniki je varna naložba. V podjetju Svet klime vam nudimo le toplotne črpalke Mitsubishi in Daikin, ki navdušujejo kupce po vsem svetu. Oba proizvajalca se lahko pohvalita s približevanjem sto letnici obstoja. Vsi produkti so precizne izdelave in skrbno načrtovani, prestati morajo zahtevne teste in ekstremne pogoje. Za vse toplotne črpalke tekom dolge življenjske dobe Mitsubishi in Daikin nudita rezervne dele.

Najbolj prodajani modeli toplotnih črpalk sta Mitsubishijev Ecodan in Zubadan ter Daikinova Altherma 3. Vsak dom in uporabnik imata unikatne zahteve, zato vedno pripravimo prilagojeno optimalno ponudbo. Toplotne črpalke Mitsubishi Ecodan najpogosteje vgrajujemo v novogradnje in obnovljene hiše, ki so jih lastniki tekom obnove relativno dobro izolirali. Priklop je možen na talno ogrevanje ali radiatorje. Toplotne črpalke Mitsubishi z zunanjo enoto Zubadan omogočajo izredno učinkovito delovanje na vseh lokacijah hladnih zim. Daikin se med drugimi ponaša s sodobnim modelom toplotne črpalke Altherma 3. Pripravi lahko ogrevalno vodo do temperature 65°C, zato je uporabna za talno gretje in radiatorje. Model je idealna izbira za nizko energijske in skoraj nič energijske novogradnje.

Imate nameščene radiatorje ali talno ogrevanje?

Toplotne črpalke so prilagojene in primerne za priklop na radiatorsko ogrevanja, talno ogrevanje in kombinacijo obojega. V vseh primerih vam bodo odlično služile, vaš dom bo ves čas prijetno topel.

Za radiatorsko ogrevanje bopotreben sistem toplotne črpalke, ki bo v vaš radiatorski sistem pošiljala segreto vodo do 65°C. Najpogosteje na sistem z radiatorji nameščamo toplotno črpalko Mitsubishi Ecodan ali Zubadan. Oba modela imata nov tišji kompresor in ogrevata do različnih zunanjih temperatur. Ecodan razpon delovanja sega od -15 do -20°. Zubadan omogoča udobje še pri nižjih zunanjih temperaturah, od -25° do -28°.

Na sistem talnega ogrevanja priključimo nizko temperaturno toplotno črpalko. Najpogostejša izbira je sodobna Daikin Altherma 3, ki ima zmožnost segrevanja vode do 65° zato je primerna za radiatorsko in talno ogrevanje. Deluje izredno učinkovito, s tehnologijo Bluevolution in hladilnim sredstvom R32. Pohvali se z najboljšo sezonsko učinkovitostjo in največjimi prihranki pri stroških ogrevanja. Učinkovito deluje pri zunanji temperaturi do -25° in je primerna tudi za mrzle zime.

Toplotne črpalke omogočajo tudi odlično delovanje na kombiniranem sistemu talnega in radiatorskega ogrevanja. Namestimo dvoobmočni model, ki vam nudi nastavitev dveh območji in učinkovito delovanje enega in drugega sistema. Dvoobmočni model ponujata proizvajalec Mitsubishi in Daikin.
Dvoobmočni model omogoča prilagajanje dveh različnih temperatur. Nastavimo želeno temperaturo, ki jo pošilja v radiatorje in drugo želeno za cevi talnega gretja. Poleg tega, lahko nastavimo tudi urnik delovanja za posamezno območje.

Kako ogrevate sanitarno vodo?

Najpogostejša odločitev investitorjev je investicija v sistem toplotne črpalke, ki bo učinkovito ogreval tudi sanitarno vodo. Na ta način se izognemo potrebi po več različnih sistemih. Integriran bojler v notranji enoti toplotne črpalke omogoča do 230L ogrevane vode. Če je potreba večja, toplotne črpalke omogočajo priklop zunanjega rezervoarja na sistem, do 500L. Za lažjo predstavo, za dvo ali tri člansko družino bo pri povprečni porabi tople vode zadostoval 180L bojler, za štiri člansko pa predlagamo 230L integriran rezervoar.

Če ne želite zamenjati obstoječega sistema ogrevanja sanitarne vode, obstajajo toplotne črpalke brez bojlerja. So tudi ustrezno manjše, zato omogočajo vgradnjo celo v kuhinjo k ostalim gospodinjskim aparatom.

Sistem toplotne črpalke je izredno prilagodljiv in omogoča različne kombinacije, zato se za vsak dom najde primerna rešitev.

Ohranitev obstoječe peči za ogrevanje in vgradnja sistema toplotne črpalke

Z namestitvijo toplotne črpalke lahko ohranite tudi stari kotel, ki vaš dom trenutno ogreva. Toplotne črpalke omogočajo kombiniranje sistema ogrevanja z obstoječo pečjo. Krmilna enota bo povezava med obema sistemoma. Glede na nastavitve in različne situacije bo zagnala toplotno črpalko ali drugi vir. Preklop je možno nastaviti na 4 načine; na podlagi zunanje temperature, glede na obratovalne stroške, na podlagi izpusta CO2 in glede na zunanji vnos.

Primer načina nastavitve na podlagi zunanje temperature; Ko krmilna enota zazna nastavljeno zunanjo temperaturo, bo preklopila na želen vir ogrevanja.

Primer načina nastavitve glede na obratovalne stroške; Glede na optimalno delovanje upoštevajoč stroške obratovanja se izvede preklop med viroma ogrevanja

Primer načina nastavitve na podlagi izpusta CO2; cilj nastavitve je zmanjšanje izpusta CO2 v okolje.

Primer načina nastavitve glede na zunanji vnos; npr. signal elektro družbe o omejitvi porabe elektrike.

Tudi z ohranitvijo obstoječe peči in dodatno vgradnjo toplotne črpalke, lahko zaprosite za nepovratno finančno spodbudo Ekosklada. Če ohranite staro napravo lahko prejmete do 1.000€, v kolikor toplotna črpalka zamenja obstoječi sistem pa do 2.500€ ali do 3.200€, če je Občina na vašem območju sprejela Odlok o načrtu za kakovost zraka.

Postopek nakupa toplotne črpalke, koliko časa traja in kako poteka montaža sistema

V podjetju Svet klime vam nudimo brezplačni neobvezujoči ogled vašega objekta in izdelavo konkretne ponudbe. Postopek nakupa sestoji iz štirih korakov:

1- Postopek se prične s povpraševanjem in neobvezujočo informativno ponudbo glede na vaše podane podatke.

2- Glede ne informativno ponudbo, lahko naročite brezplačni ogled objekta in izdelavo točne ponudbe.

3- Po potrditvi ponudbe iz vaše strani, vam določimo datum montaže.

4- Montaža poteka na dogovorjeni termin in povprečno traja od 8-16 ur, odvisno od zahtevnosti sistema.

Kako poteka montaža sistema toplotne črpalke?

Na dogovorjeni termin vas obiščejo strokovno usposobljeni monterji. V primeru odstanitve obstoječega sistema ogrevanja, monterji najprej demontirajo in odstranijo obstoječo peč. Sledi postavitev betonskega temelja za zunanjo enoto in priprava freonske inštalacije s povezovalnimi in dovodnim kablom. Sledi že montaža notranje in zunanje enote z vsem potrebnim materialom za optimalno delovanje. Po potrebi uredimo tudi omarico z varovalkami za notranjo in zunanjo enoto. Na koncu usposobljeni monter opravi še zagon toplotne črpalke in nastavi delovanje ogrevanja in priprave sanitarne vode. Uporabniku pojasni delovanje in poda navodila za uporabo. Vsi monterji iz ekipe Svet klime se redno usposabljajo in imajo veljaven vpis pri Agenciji Republike Slovenije za okolje, kar je tudi pogoj za uveljavljanje subvencije Ekosklada in garancijo naprave. Za pomoč pri izbiri kontaktirajte podjetje SVET KLIME.