Foto: Roltek
Foto: Roltek

V zadnjem času so izjemno priljubljene žaluzije za okna. Lahko gre za zunanje ali pa notranje žaluzije, kar je seveda odvisno od vaših želja in preferenc. Ker je na trgu ogromno izbire, se je dobro odločiti za ponudnika žaluzij, ki ima res bogato izbiro in kvalitetne izdelke. Pri podjetju ROLTEK d.o.o. boste našli prav to. Poleg tega pa se vam bodo posvetili in z vami našli celovito rešitev od svetovanja do vgradnje izbranih senčil.

Različna senčila za okna na enem mestu

Nobeno okno ni popolno če na njem ni senčil. Senčila opravljajo več funkcij, ki zagotavljajo, da je bivanje v notranjih prostorih bolj prijetno in udobno. Obstaja več vrst senčil, ki se med seboj razlikujejo glede stopnje zatemnitve, izolativnosti ... Prav tako pa se senčila razlikujejo glede na postavitev oz. pozicijo na objektu, saj so določene vrste vgrajene na zunanji in druge vrste na notranji strani okna.

Foto: Roltek
Foto: Roltek

Med najbolj priljubljena senčila spadajo zunanje žaluzije, ki se vse bolj uspešno kosajo z nekoč obveznimi roletami. V zadnjem času se veliko ljudi odloča tudi za notranja senčila, kjer se poleg notranjih žaluzij pogosto omenja tudi roloje ter lamelne in plise zavese. Te ne vplivajo na zunanjo podobo objekta in so nekoliko bolj enostavne za čiščenje ter upravljanje. Imajo pa velik vpliv na končen videz in poživitev notranjih prostorov.

Prednosti žaluzij

Razlogov, zakaj je izbira žaluzij tako priljubljena, je veliko. Kot že omenjeno, zunanje senčilo močno vpliva na končen zunanji videz hiše oziroma objekta. Medtem, ko so se v preteklosti v večini primerov odločali za rolete, se sedaj izbira nagiba k žaluzijam ali pa vsaj kombinaciji žaluzij z roletami. Z žaluzijami objekt daje vtise modernosti, elegance in lahkotnosti.

Foto: Roltek
Foto: Roltek

Glavna naloga žaluzij je, da notranje prostore varujejo pred sončno svetlobo in ko so spuščene, nudijo dodatno zaščito pred vročino ali mrazom. Ker so žaluzije sestavljene iz lamel, se lahko njihov naklon nastavlja po želji. Tako sami določite, kolikšno količino svetlobe želite spustiti v prostor. Kljub temu so vse ROLTEK žaluzije oblikovane tako, da zagotavljajo maksimalno zatemnitev. Torej, žaluzije nudijo res široke možnosti nastavljanja zatemnitve notranjih prostorov.

Razlika med notranjimi in zunanjimi žaluzijami

Notranje in zunanje žaluzije se v grobem razlikujejo po postavitvi, saj so ene vgrajene zunaj in druge v notranjosti objekta. Obe vrsti sta sestavljeni iz lamel in s sistemom za nastavljanje naklona lamel ter njihovo dvigovanje in spuščanje. Načeloma so lamele pri zunanjih žaluzijah bolj trpežne, saj so precej bolj izpostavljene od notranjih in vaš dom ščitijo pred različnimi zunanjimi vplivi.

Foto: Roltek
Foto: Roltek

Največja razlika med zunanjimi in notranjimi žaluzijami nastane pri vgradnji. Medtem, ko je pri notranjih žaluzijah vgradnja precej enostavna, saj se jih namesti na okensko krilo, je pri zunanjih žaluzijah postopek nekoliko bolj zapleten. Pri njih je zaradi zunanjih vplivov treba poskrbeti, da se ob močnejšem dežju ali vetru ne poškodujejo. Zato je poleg omarice, kamor se lamele shranijo, treba namestiti tudi vodila, ki omogočajo fiksno dvigovanje in spuščanje lamel.

Predokenske ali nadokenske žaluzije?

Pri zunanjih žaluzijah se vrste žaluzij delijo glede na način vgradnje, torej na predokenske in nadokenske žaluzije. V obeh primerih so lastnosti žaluzij približno enake. Torej, enako se lahko nastavlja stopnja temnenja, izbira se oblika lamel, dodatno se lahko namestijo komarniki. Prav tako lahko izbirate med različnimi načini upravljanja žaluzij.

Ko govorimo o predokenskih zunanjih žaluzijah, mislimo vse sisteme zunanjih žaluzij, ki so v celoti postavljeni pred okno. Če se za takšne žaluzije odločite že med gradnjo, se lahko vgradnja s podometno omarico in vodili naredi zelo diskretno. Obstaja pa tudi možnost, da se potreba po zunanjih žaluzijah pojavi po zaključku gradnje. V teh primerih se lahko odločite za vgradnjo predokenskih žaluzij z vidno omarico in vodili, ki omogočajo dokaj enostavno namestitev.

Izključno pri novogradnjah pa se lahko odločite tudi za nadokenske žaluzije. Gre za vrsto žaluzij, ki jih je treba vgraditi že med gradnjo. Skupaj z oknom se jih vgradi v odprtino in na ta način delujejo kot celovit element. Po končani gradnji so zato na objektu skoraj nevidne. Po želji lahko na okno vgradite še rolete, da dosežete res popolno zatemnitev v bivalnih prostorih.

Za kakšne zunanje žaluzije se torej odločiti?

Pri podjetju ROLTEK d.o.o. vam nudijo pestro izbiro tako predokenskih kot nadokenskih in celo poševnih zunanjih žaluzij. Njihovi sistemi HERO spadajo med najboljše na trgu in se ponašajo z dolgo življenjsko dobo ter tihim delovanjem.

Foto: Roltek
Foto: Roltek

Glede na vaše želje in potrebe lahko izbirate med različnimi tipi lamel, ki nudijo različne stopnje senčenja in zunanjega izgleda. Prav tako imate možnost izbire različnih barv lamel in drugih konstrukcijskih elementov sistema, ki se bodo najbolj skladale s fasado in stilom objekta. Omarice žaluzije so glede na velikost oken različnih dimenzij in tudi oblik. Kakšna je najboljša oblika lamel in omarice za vaša okna, vam bodo znali najbolje svetovati pri podjetju ROLTEK d.o.o. Vsako stranko obravnavajo individualno, tako da so vse žaluzije izdelane po meri. Skupaj boste zagotovo našli najprimernejše žaluzije za okna vašega objekta, ki vam bodo služile še mnogo let.