Ne dovolite, da bi vas luknjast nasmeh spravljal v zadrego, saj lahko zaupanja vredna dentalna klinika ta problem zelo hitro reši.

Kaj so zobni implantati?

Implantati oziroma zobni vsadki so med 8 in 16 mm dolgi vsadki, ki jih uporabljamo kot rešitev pri nadomeščanju posameznih izpadlih zob. Služijo pa tudi pri podpori mostičkov in zobnih protez. Izdelani so iz posebne kovine, imenovane titan, ki omogoča, da se vsadek povsem zaraste skupaj s kostjo, hkrati pa na povzroča alergijskih reakcij.

Prednosti zobnih vsadkov

  • Estetskost

Zdrav nasmeh ima pri srečevanju z ljudmi velik vpliv na našo samozavest, zato je poleg praktične estetska funkcija glavni razlog za odločitev za zobne vsadke. Zobni implantati namreč omogočajo, da nihče ne bo opazil, da ste že izgubili kakšen zob, pravi naslov, na katerega se morate najprej obrniti, pa je, seveda, kvalitetna dentalna klinika.

  • Ne poškodujejo sosednjih zob

Veliko ljudi je strah, da bo poseg pri vstavitvi zobnega vsadka za izdelavo mostička poškodoval sosednja dva zoba. Ta strah je odveč, saj zaradi uporabe nečesa, kot so zobni vsadki, sosednjih dveh zob ni treba brusiti. Tako ostaneta zdrava in nepoškodovana.

  • Zmanjšajo možnost atrofije kosti

Atrofija je izraz za pojav, ko se začne zmanjševati število celic v tkivu. Konkretno v zobni čeljusti to pomeni, da pride do zmanjšanja oziroma izgube kosti, kar vodi v izgubo zob. Zobni vsadki ta proces preprečujejo.

  • Doživljenjski

Življenjsko dobo zobnega vsadka je težko izraziti v številkah, saj je v veliki meri odvisna od ustne higiene. Ko so zobni implantati vstavljeni, se začne proces zraščanja implantata s kostjo. Ko se implantati zrastejo s kostjo, je potrebno primerno vzdrževanje ustne higiene, ki jo vzdržujete tako sami kakor zobozdravnik, ki naj bi vas redno kontroliral in se ob morebitnih zapletih tudi pravočasno odzval. Če boste sami skrbeli za higieno vaše ustne votline in redno obiskovali zobozdravnika, boste zobne implantate lahko ohranili do konca življenja.

  • V ustih ne čutite tujka

Zaradi zobnih implantatov v ustih ne boste imeli občutka tujka, saj vam jih dobro pritrdijo v čeljust, hkrati pa se implantati zrastejo s kostjo, kar jim daje še dodaten občutek stabilnosti.

Kdaj se odločiti za zobne vsadke?

Dentalna klinika je zagotovo pravi naslov, ko se soočite z izgubo zoba. Zobni vsadki namreč predstavljajo najboljši način oskrbe čeljusti ob izgubi enega ali več zob. Primeren je za vse, ki jih pestijo težave zaradi izgube enega ali več zob, saj se vstavljanja zobnih vsadkov poslužujemo v različnih primerih. Lahko jih uporabimo za nadomeščanje enega zoba, za nadomeščanje več zob ter tudi v primeru izgube vseh zob. V zadnjem primeru se izguba vseh zob lahko nadomesti s pomočjo fiksnega mostička, ki je pritrjen na implantate ali pa s pomočjo posameznih implantatov, na katere pritrdimo snemno protezo, ki se jo zaradi potreb čiščenja lahko sname. Snemna proteza, ki je pritrjena na zobne implantate, je zaradi pritrjenosti vsadkov v čeljust še vedno bolj stabilna kakor klasična.

Pred posegom se seveda dobro pogovorite z zobozdravnikom, ki bo poseg opravil. Ta bo tudi preveril, ali imamo v čeljusti dovolj kosti, da bodo zobni vsadki lahko primerno vstavljeni. V primeru, ko je kostni primanjkljaj zaradi že zgoraj omenjene atrofije premajhen, je treba pred posegom vstavitve zobnega vsadka opraviti še en kirurški poseg dograjevanja kosti.

Kako poteka zdravljenje?

Ko zaradi izgube enega ali več zob začnete razmišljati o zobnih vsadkih, je dentalna klinika pravi naslov za vas. Tam bodo z vami opravili natančen pogovor in pregled in vam svetovali najboljšo rešitev. Seznanili vas bodo tudi s predvideno ceno zdravljenja, ki po navadi ni najbolj nizka, saj zajema tako ceno kvalitetnih vsadkov kot ceno storitve, opravljene s profesionalno opremo in s strani strokovnjakov. Marsikdo se zato po pomoč odpravi v tujino, vendar se je mnogokrat zaradi slabo opravljene storitve ali vstavljanja poceni zobnega implantata reševanje nastale situacije izkazalo za veliko dražje, kakor če bi že v začetku stopili v stik s kvalitetnimi strokovnjaki.

Kakovostni zobni implantati so ob ustrezni vstavitvi in nadzorovanem spremljanju zdravljenja in vzdrževanja primerne ustne higiene zagotovilo, da ne bo prišlo do večjih zapletov.

Ali gre lahko kaj narobe?

Kljub vsej tehnologiji, ki je prisotna pri razvoju zobnih implantatov, se še vedno ne moremo izogniti dejstvu, da je sama vstavitev zobnega vsadka manjši kirurški poseg, zato možnosti zapletov ni mogoče popolnoma izključiti. V veliki večini primerov se sam poseg zaključi brez težav, redko pa pride do lokalnega vnetja.

Pomembno je, da je dentalna klinika, ki jo izberete za opravljanje posega, zaupanja vredna ustanova in da svoje delo opravlja s certificiranimi izdelki ter profesionalno opremo. Tovrstna klinika bo pred posegom svojim pacientom omogočila temeljit pogovor o samem poteku posega, hkrati pa bo pacienta na poseg pripravila tudi s pomočjo pojasnilnega obrazca, v katerem se nahajajo odgovori vezani na vse faze posega.

Zobni implantati oziroma zobni vsadki vam lahko pričarajo lep nasmeh in brezskrbne dni. Pomembno je le, da dentalna klinika, ki jo izberete, svoje storitve opravlja kvalitetno, da po posegu redno hodite na preglede in vzdržujete ustno higieno.