Zdravje ustne votline je ključnega pomena tudi za splošno zdravje in dobro počutje otrok. Dobra novica je, da imajo otroci v Sloveniji določene pravice do zobozdravstvenega in ortodontskega zdravljenja.

Foto: Orto marketing
Foto: Orto marketing

Na portalu www.otroski-ortodont.si smo poiskali nekaj odgovorov na vprašanje, kaj lahko naredijo starši, ki želijo svojega otroka čim hitreje pripeljati na pregled k ortodontu.

Vsak otrok ima pravico do rednih obiskov pri zobozdravniku in ortodontu, ki jih zagotavlja javno zdravstveno zavarovanje. Ti obiski so pomembni za ohranjanje ustnega zdravja, zgodnje odkrivanje morebitnih težav in pravočasno zdravljenje zobnih nepravilnosti.

Na tem mestu pa se začnejo stvari zapletati, saj so se čakalne dobe pri ortodontih v zadnjih letih podvojile. Če so pred leti otroci čakali na prvi pregled dve do tri leta, se danes čaka bistveno več.

Razlogi za takšno podaljšanje čakalnih zob so različni. Na eni strani gre za pomanjkanje ortodontov, nekaj pa k dolgim čakalnim dobam prispeva tudi velik obseg pravic, ki jih imajo otroci v Sloveniji. Ortodonti opažajo tudi nekritično napotovanje otrok k specialistom ortodontom, ko pošljejo osebni zobozdravniki otroka na ortodontsko zdravljenje prehitro.

Na srečo priskoči na pomoč staršem in otrokom evropski pravni red. Direktiva EU namreč omogoča čezmejno zdravljenje v drugi državi Evropske skupnosti, v kolikor so v matični državi nedopustno dolge čakalne dobe.

V praksi to pomeni, da se z napotnico za ortodonta lahko napotite v tujino, kjer poiščete ortodonta, ki bo opravil prvi ortodontski pregled. Če gre pri otroku za vsaj srednje težko nepravilnost, je s tem izpolnjeno merilo ZZZS in se z ortodontom lahko dogovorite za zdravljenje. Ortodontu plačate opravljeno storitev sami, potem pa morate od ZZZS zahtevati povračilo stroškov v višini povprečne cene, ki je pri nas priznana za takšno storitev.

Pri številnih otrocih so glede zdravljenja v Sloveniji problematična prav pravila ZZZS, po katerih ima otrok možnost za zdravljenje na podlagi napotnice le, če je nepravilnost prepoznana do 16. leta starosti. Zato je za številne otroke edina možnost, da pravočasno pridejo do ortodonta, odhod v tujino.

Foto: Orto marketing
Foto: Orto marketing

Za pomoč pri iskanju ortodonta na Hrvaškem se lahko obrnete tudi na zgoraj omenjeni portal, kjer vam bodo pomagali najti preverjenega ortodonta, ki bo otroku namestil zobni aparat. Dobro priporočilo je najboljša popotnica za uspešno ortodontsko zdravljenje in zagotovljen lep nasmeh.