Znanstveniki, zdravniki in terapevti se že vrsto let ukvarjajo z raziskovanjem in obravnavanjem bolečine. Razumevanje različnih vrst bolečin ter njihovo učinkovito obvladovanje sta ključna koraka pri zagotavljanju boljšega življenja.

Foto: PR&PARTNERJI
Foto: PR&PARTNERJI

Večina ljudi je že doživela bolečine v hrbtu. Toda ali veste, za katero vrsto bolečine ljudje v iskalniku Google največkrat iščejo rešitev? Gre za išias, ki je v celotni regiji - tako v Sloveniji kot na Hrvaškem in Srbiji najbolj iskana beseda v povezavi z bolečinami v hrbtu oziroma hrbtenici.

Z besedo išias opisujemo bolečino, ki jo povzroči draženje ishiadičnega živca. Začne se v spodnjem delu hrbta, sega preko zadnjice in po stegnu do kolena, lahko tudi do stopala.

Bolečina v hrbtu se sicer pojavi v številnih različnih oblikah, od tope bolečine, ki traja le nekaj dni, do hude bolečine, ki traja več tednov.

Kdaj je čas, da obiščete zdravnika?

Če imate bolečine več kot teden dni. Večina bolečin v hrbtu izzveni po nekaj dneh, če pa bolečino čutite že več kot en teden, je čas, da pokličete zdravnika. Vaš zdravnik bo opravil vse preglede ali teste, ki so potrebni, da bi prišel vaši bolečini do dna.

Obstajajo tudi drugi razlogi, ki zahtevajo obisk zdravnika. Mednje sodijo povišana temperatura, občutek mravljinčenja, težave z uriniranjem, še posebej pa je obisk nujen, če gre za bolečine, ki so povezane s poškodbo.

Glede na intenzivnost bolečine lahko doma poskusite z različnimi metodami. Masaže z raznimi geli, kot je na primer Perskindol, vaje, protibolečinska zdravila so najpogosteje uporabljeni načini domače prve pomoči.

Foto: PR&PARTNERJI
Foto: PR&PARTNERJI

Redna telesna vadba ima ključno vlogo pri zmanjševanju težav v hrbtenici ter ohranjanju splošnega zdravja hrbtenice. Hrbtenica je osrednji del našega telesa, ki omogoča gibanje. Slaba drža, pomanjkanje gibljivosti in nezadostna mišična moč lahko povzročijo bolečine v hrbtu ter druge težave.

Pravilno izbrane vaje lahko okrepijo mišice, ki podpirajo hrbtenico, izboljšajo držo in povečajo gibljivost. Prav tako lahko vaje za raztezanje zmanjšajo napetost mišic ter izboljšajo prožnost. Dobre vaje za različne težave najdete na spletni strani Perskindol, kjer se nahaja tudi poseben opis vaj za išias na naslednji povezavi: www.perskindol.si/isias

Vedno je priporočljivo izvajati vaje pod strokovnim nadzorom, da se izognete morebitnim poškodbam. Pomembno je postopno povečevati intenzivnost vadbe in se osredotočiti na pravilno tehniko. Redna vadba ne samo da zmanjšuje težave v hrbtenici, ampak tudi izboljšuje celotno telesno kondicijo ter prispeva k boljšemu počutju.