Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo

Zaključujete srednjo šolo ali vas zanima izobraževanje ob delu? Potem vas bodo naslednje vrstice vsekakor zanimale, posebej če se pripravljate na razpis za vpis v študij v drugem roku. V Sloveniji trenutno deluje 49 javnih in zasebnih višjih strokovnih šol, ki bodo v študijskem letu 2018/2019 izvajale 32 različnih študijskih programov, modularno zasnovanih in kreditno ovrednotenih po enotnem kreditnem sistemu (s 120 KT po ECTS). Slednji ima več adutov – najpomembnejši v očeh študenta je vsekakor ta, da mu omogoča prehodnost med moduli in po končanem študiju uveljavljanje pridobljenih kreditnih točk v nadaljnjem izobraževanju. Ponudba izbirnih modulov omogoča prilagajanje izobraževanja dejanskim potrebam – torej potrebam delovnega okolja oziroma gospodarstva. Študent si omisli in izbere tista znanja, s katerimi bo lahko bolj konkurenčen na trgu dela in lažje zaposljiv.

Višje strokovne šole ponujajo študijske programe na prvi bolonjski stopnji in jih izvajajo v kar 28 krajih po vsej Sloveniji. Veliko poudarka je na praksi in aktivnem sodelovanju s podjetji, kar so v preteklosti pogrešali tako študenti kot podjetja. Študenti z novimi programi dobijo priložnost, da svoje znanje uporabijo v praksi, in to medtem, ko se še vedno izobražujejo. Tako na najboljši možen način razvijajo spretnosti, ki jih trg dela dejansko potrebuje. Pridobivajo namreč praktično znanje v obliki, ki ga podjetja cenijo (beri: plačajo). Praktično izobraževanje je zato najustreznejša rešitev za vse deležnike.

Skoraj polovico izobraževanja predstavlja praksa!

Kar 40 odstotkov študijskega programa v omenjenih strokovnih šolah oziroma skupno 800 ur predstavlja praktično izobraževanje v podjetjih. V tem času študenti pripravljajo diplomske naloge, ki se nanašajo na konkretne izboljšave in inovacije delovnih procesov v samem podjetju, predvsem pa pridobivajo pomembne delovne izkušnje. S pomočjo praktičnega izobraževanja so študenti tako že uvedeni v delovne procese, podjetja pa pridobijo edinstveno priložnost, da zaposlijo ustrezno usposobljene in iskane kadre.

Predavajo domači in tuji strokovnjaki

Višješolski predavatelji so priznani strokovnjaki, ki študente seznanjajo z aktualnimi izzivi, s katerimi se na domačih in tujih tržiščih srečujejo podjetja. Študenti tekom študija lahko nabirajo tudi mednarodne izkušnje, saj študij oziroma praktično izobraževanje lahko opravljajo tudi v tujini v okviru programa mobilnosti Erasmus+. V njem si pridobijo nove življenjske izkušnje in specifične spretnosti, se prilagodijo potrebam evropskega trga dela in spoznajo ali izboljšajo razumevanje kulture države gostiteljice.

Vpis zadnji teden avgusta

Za bodoče študente se vroče poletje zaključi s pomembno izbiro glede izobraževalne (in delno karierne) prihodnosti. Prijave na razpis za vpis v drugem roku namreč višješolska prijavna služba Skupnosti višjih strokovnih šol RS sprejema od 27. do 31. avgusta. Kot se za letnico 2018 spodobi, bodoči študenti kot prijavnico izpolnijo ustrezen e-obrazec.

Več infomacij na:

http://www.skupnost-vss.si/ ,

http://www.skupnost-vss.si/erasmus-mobilnost/ ,

http://www.mizs.gov.si/.