Zato sta izbira popolnega kompleta jedilnih stolov in njihova funkcionalnost ključnega pomena za ustvarjanje vabljivega prostora za vse ljudi, ki so vam najbolj pri srcu. Po nakupu jedilne mize je čas, da poiščete še stole. Toda kakšne kupiti, koliko in v kakšnem stilu? Z izjemno bogato ponudbo različnih jedilnih stolov in s prav tako širokim cenovnim razponom je težko vedeti, kje začeti in kako se odločiti. Z vsem tem v mislih smo za vas pripravili nekaj praktičnih nasvetov za boljšo in predvsem lažjo izbiro jedilnih stolov, ki se bodo odlično podali v vašo jedilnico.

Foto: Shopbox
Foto: Shopbox

Najprej opravite z uvodnimi odločitvami …

Preden se lotite česar koli drugega, razmislite o tem, kakšen videz želite doseči. Prav to bo namreč pretežno narekovalo vrsto stolov, ki jih boste kupili. Če navdih kar noče in noče priti, si dajte še dan ali dva časa za razmislek, nato pa se odpravite na svoje najbolj priljubljeno slikovno družbeno omrežje, v iskalnik vnesite »jedilni stoli« in se predajte raziskovanju.

Fotografije stolov, ki so vam všeč, si shranite, saj vam bodo priljubljena referenca za to, kaj vam je res všeč in česa si želite. Nato lahko izbor zožite s posvetom z družinskimi člani ali prijatelji, ali pa sami brišete posamezne fotografije po sistemu izpadanja. Vzemite si dovolj časa in ne priganjajte odločitve.

… in nato pomislite na te in one dimenzije

Ko se boste enkrat odločili za videz oziroma model stolov, je čas, da opravite nekatere meritve. Stopite v jedilnico oziroma prostor, kjer bodo jedilna miza in stoli postavljeni. Dobro si ga oglejte in si ga poskusite predstavljati z novimi stoli. Število stolov je seveda najbolj odvisno od velikosti vaše jedilne mize, šele nato lahko upoštevate druge faktorje, kot je želeno število oseb, ki bodo običajno sedele za mizo.

Mize so običajno izdelane z mislijo na štiri, šest ali osem stolov – vendar to še zdaleč ni nespremenljivo pravilo. Odvisno od vrste in velikosti jedilne mize boste morda morali kupiti več ali manj stolov. Če je jedilna miza okrogla, bodite še posebej previdni in okoli nje ne postavite preveč stolov, saj bo to dajalo vtis nagnetenosti. V nasprotnem primeru pa je včasih mogoče videti tudi zares velike jedilne mize z le nekaj – premalo stoli. Skratka, gre za umetnost uravnoteženja in prilagajanja.

Večina jedilnih miz ima standardno višino 75 cm, zato naj bodo sedala vaših stolov za udobno sedenje med jedjo od tal oddaljena med 43 in 49 cm. Ker pa vse mize vendarle niso iste višine, se je smiselno držati usmeritve, da naj bo med mizo in sediščem stola okrog 25 cm prostora.

Kje točno boste stole uporabljali?

Kje bo stala miza, za katero boste postavili jedilne stole? Stoli v notranji jedilnici morajo namreč izpolnjevati drugačne pogoje od tistih, ki jih boste uporabljali zunaj – bodisi na vrtu, na terasi, v atriju ali na verandi. Zavedajte se predvsem tega, da bodo »zunanji« stoli izpostavljeni vsem zunanjim vplivom. Ti so seveda predvsem vremenski: mraz, vročina, veter, vlaga in mokrota, temperaturne razlike, nenazadnje pa so tu tudi poškodbe, ki jih lahko povzročijo živali, ter pogosto prenašanje in čiščenje. Zaradi vsega navedenega bo obraba takšnih stolov neizogibno večja in pogostejša. Za zunanjo uporabo so tako priljubljeni predvsem plastični in kovinski stoli, ki jih je lažje čistiti in so na omenjene vplive precej odpornejši, čeprav se seveda lahko odločite tudi za kateri koli drug material. Če boste za zunanjo uporabo izbrali kovinske stole, jih nikar ne puščajte na soncu, saj se lahko tako zelo segrejejo, da povzročijo celo opekline, do plastike pa nikakor ni prijazen mraz, saj ji odvzema elastičnost in posledično povzroča krhkost.

Z nasloni za roke ali brez? Oblazinjeni ali ne?

V smislu udobja pri oblazinjenih stolih seveda ni nobenega dvoma – sedenje in uživanje v jedi bosta na njih precej prijetnejša, brez težav pa bodo svojim uporabnikom omogočali tudi dolgotrajnejše sedenje. Vam pa oblazinjene stole vsekakor odsvetujemo, če imate majhne otroke in/ali hišne ljubljenčke – razen če ste pripravljeni na pogosto globinsko čiščenje, šivanje in krpanje ali celo občasne menjave oblazinjenja.

Tudi stoli z nasloni za roke so takoj videti – in tudi dejansko so – udobnejši in bolj razkošni, vsekakor pa zasedejo tudi več prostora. Če vam ga primanjkuje, zato prednost raje namenite udobju sedala in naslona. Prepričajte pa se tudi, da se naslonjala za roke ne zadevajo ob mizo, saj bo tako prišlo do poškodb tako stolov, kot mize.

Foto: Shopbox
Foto: Shopbox

Brez ujemanja ne gre

Pri izbiri jedilnih stolov se je dobro prepričati, ali se dopolnjujejo z mizo – pa tudi s preostalim pohištvom v istem prostoru. Razlogov za to je več.

  • Prevelik kontrast lahko povzroči zmedenost v prostoru in pritegne neželeno pozornost.
  • Včasih je dovolj že enaka, podobna ali komplementarna barva posameznih elementov. Lahko gre tudi za eno samo oblikovno značilnost, kot so denimo enake noge različnih kosov pohištva.
  • Če želite karseda podobne stole in mizo, vse skupaj raje kupite kar v kompletu.
  • Prav tako se na primer ob starinsko jedilno mizo ne bodo podali stoli zelo modernega dizajna – ali obratno.
  • Če je miza bolj zaobljenih linij, naj bodo takšnih oblikovnih potez tudi stoli. Obratno seveda enako velja za pohištvo »ostrejšega« videza.

Večnamenskost je lepa prednost

Ne pozabite, da lahko, kadar je to potrebno, jedilne stole uporabite tudi v drugih prostorih. Včasih, na primer ko vas obišče večje število gostov, je to pravzaprav edina možna rešitev, če želite možnost sedenja omogočiti vsem. Izbira jedilnih stolov, ki jih je mogoče uporabiti tudi drugje v hiši ali stanovanju, je zato modra in praktična odločitev. Uporabite jih lahko kot začasne dodatne stole v dnevni ali delovni sobi, na terasi, vrtu … Le pri prenašanju bodite previdni, da ne pride do poškodb, in jih po uporabi seveda vrnite na svoje prvotno mesto.

Foto: Shopbox
Foto: Shopbox

Kot pri nakupovanju drugega pohištva tudi izbira pravih jedilnih stolov ni ravno lahka odločitev. Med vsemi možnostmi, ki so dandanes na voljo in od katerih smo večino tudi našteli, se je težko prepričati v pravilnost odločitve. Zato upamo, da smo vam to nalogo z zgornjimi nasveti vsaj nekoliko olajšali. Ko boste stole naposled izbrali, pa vam lahko zaželimo samo še – dober tek!